Τάρτα με φρέσκα σύκα

 
 
 

Αν και ο Αύγουστος έχει τη φήμη του πιο παραγωγικού μήνα του χρόνου όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα (ποιος δεν ξέρει το Αύγουστε καλέ μου μήνα να ΄σουν δυο φορές το χρόνο),μάλλον και σ’ αυτή τη περίπτωση άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη!

Ο Σεπτέμβρης είναι γεμάτος γλυκά, ώριμα, νόστιμα φρούτα και καρπούς. Σταφύλια ,σύκα, δαμάσκηνα, φραγκόσυκα,καρύδια κι αμύγδαλα. Ποιος μπορεί να αντισταθεί …

 
Από σύκα φέτος είχαμε υπερπαραγωγή! Νωπά, μαρμελάδα, ξερά, τα απολαύσαμε με κάμποσους τρόπους. Η σημερινή μου πρόταση είναι μια τάρτα με φρέσκα σύκα στα πλαίσια των fusion επιρροών στην κουζίνα μου, με τη χρήση όμως ντόπιων υλικών.

Σύκα κρητικά, γιαούρτι ντόπιο παραδοσιακό, και ιδέα γαλλική.

 
 

Την tarte Τatin την αυθεντική, μας την είχε δώσει η Τίνα Σ. στο hungry, πάλαι ποτέ. Mας είχε γράψει με τον μοναδικό της τρόπο και την συνταγή και την ιστορία της συνταγής. Τώρα μπορείτε να βρείτε εδώ πώς από ένα λάθος προέκυψε αυτή η θαυμάσια τάρτα.

Έχω κρατήσει ένα αρχείο με όλες τις συνταγές της Τίνας αλλά ξαναβρήκα τη συγκεκριμένη συνταγή εδώ, όπου υπάρχουν σχεδόν όλες οι συνταγές του site που πολλοί και πολύ αγαπήσαμε. Με τα λόγια που τις είχαμε γράψει όσες και όσοι γράφαμε εκεί…

Ψάχνοντας για μια τάρτα με σύκα, είδα ότι η ταρτ τατέν γίνεται και με σύκα.

Δείτε εδώ εκδοχές της υπέροχης γαλλικής τάρτας.

 
 
Δεν θα δώσω συνταγή για τη ζύμη γιατί η συνταγή της Τίνας είναι άριστη. Εξάλλου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δική σας, ή απλώς ένα φύλλο σφολιάτας.
Για τη «γέμιση» όμως θα σας πω τι έκανα γιατί μας άρεσε πολύ. Τόσο, που θα την επιχειρήσω και με ξερά σύκα το χειμώνα ή με μαρμελάδα σύκου.

Υλικά:

15-20 μέτρια σύκα (ανάλογα το μέγεθος, τόσα όσα να καλύψουμε ένα ταψάκι περίπου 26 νούμερο)
5-6 κουταλιές ζάχαρη
3 μεγάλες κουταλιές βούτυρο γάλακτος πολύ καλής ποιότητας 
Πλήρες γιαούρτι για το σερβίρισμα.

Επί το έργον:

 
Φτιάχνουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα δύο.
Σε σκεύος που να μπαίνει και σε φούρνο, βάζουμε το βούτυρο και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας. Όταν λιώσει το βούτυρο, πασπαλίζουμε  τις 4 κουταλιές από τη ζάχαρη και φροντίζουμε να απλωθεί παντού.
Τοποθετούμε τα σύκα με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω μέσα στο ταψάκι. Μπορεί να χρειαστεί όση ώρα τα στρώνουμε να τραβήξουμε το σκεύος από το μάτι γιατί καραμελώνει η ζάχαρη πολύ γρήγορα. Τα ξαναβάζουμε στο μάτι να πάρουν μια βράση και τα απομακρύνουμε.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη τα σύκα . Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο όση το ταψάκι μας και καλύπτουμε τα σύκα γυρίζοντας τις άκρες ώστε να εγκλωβιστούν όσο γίνεται στη ζύμη.
 
Ψήνουμε την τάρτα περίπου 45 λεπτά, ώστε να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα η επιφάνειά της.
Την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τη σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστή , σκέτη , με παγωτό ή με πλήρες γιαούρτι (το συστήνει η Τίνα για την Τatin με μήλο και πηγαίνει πολύ και με τούτη).
 
Παρατηρήσεις:
 
1)   Αν θέλετε χρησιμοποιείστε την ζύμη τάρτας με ελαιόλαδο για να «ελαφρύνετε» την συνταγή.Απλώς προσθέστε 2 κουταλιές ζάχαρη. Το βούτυρο όμως είναι απαραίτητο κατά τη γνώμη μου για τη γέμιση και μάλιστα πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να μυρίζει όμορφα.
2) Χρησιμοποίησα πυρέξ στρογγυλό με διάμετρο 26 cm και η  ζύμη ήταν υπεραρκετή. 
 
3) Το γιαούρτι ήταν πλήρες, παραδοσιακό πρόβειο, και έδενε υπέροχα με τη γλυκιά γεύση της τάρτας. Υποθέτω ότι θα ταιριάζει και με παγωτό ή άγλυκη κρέμα γάλακτος.Την επόμενη φορά θα τη δοκιμάσω με ανθόγαλα για να ολοκληρώσω την εκδοχή tarte Tatin αλά …κρητικά!  
 
 

 
Print Friendly, PDF & Email