Αλμυρά

Αρνάκι στη γάστρα με λαχανικά

Αρνάκι στη γάστρα με λαχανικά

Πολύχρωμο, νόστιμο, χορταστικό!

Τα φαγητά του φούρνου είναι η αλήθεια πως είναι μια εύκολη λύση γιατί μετά την προετοιμασία τους δεν θέλουν συχνή παρακολούθηση. Ειδικά της γάστρας, τα πετυχαίνουν ακόμη και οι πιο αρχάριοι μάγειρες και μαγείρισσες. Ένα φαγητό στην κατσαρόλα θέλει μεγαλύτερη «τέχνη» για να μελώσει και να δέσει η σάλτσα του. Αυτό το αρνάκι που εδώ είναι μαγειρεμένο στη γάστρα, θα μπορούσε να γίνει και σε κατσαρόλα αλλά θα ήθελε περισσότερη ενασχόληση…

Άλλο ένα πλεονέκτημα του μαγειρέματος στη γάστρα είναι ότι ο φούρνος μένει καθαρός με όλα όσα συνεπάγεται αυτό για τη νοικοκυρά. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι τη συνηθίζω στα μαγειρέματά μου γιατί το φαγητό της έχει το πλεονέκτημα να σερβίρεται πιο ευχάριστα σε θερμοκρασία δωματίου.  Τα κλασικά ψητά του φούρνου  ίσως επειδή ξεραίνονται λίγο παραπάνω είναι καλύτερα ζεστά.

Αρνάκι στη γάστρα με λαχανικά

Της γάστρας τα φαγητά  μελώνουν και είναι νόστιμα ακόμη κι αν μείνουν 1-2 ώρες πριν σερβιριστούν. Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου, αν δρω ως «την ανάγκην επιθυμία ποιούσα», κι αν τους αναγνωρίζω αυτήν τη νοστιμιά επειδή με εξυπηρετεί αυτή τους η ιδιότητα ειδικά τις μέρες που είμαστε στη θάλασσα. Είναι πολύ βολικό να μαγειρεύω το πρωί και να μας περιμένει έτοιμο νόστιμο φαγάκι το μεσημέρι!

Αρνάκι στη γάστρα με λαχανικά

Τα λαχανικά σ’ αυτή τη μαγεριά είναι στην ουσία ό,τι έχουμε. Δηλαδή μη σταθείτε μόνο στα κολοκυθάκια και τις πατάτες που βλέπετε εδώ. Και πιπεριές (κατά προτίμηση κέρατα) να είχα, θα έβαζα 1-2, ακόμη και μελιτζάνες. Οι πατάτες είναι μάλλον απαραίτητες, αλλά αν υπάρχουν λόγοι να τις αποφύγουμε  το φαγητό μελώνει και με τα υπόλοιπα!

Αρνάκι στη γάστρα με λαχανικά

Παρατηρήσεις

  • Συνήθως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό σ’ αυτό το φαγητό αλλά αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο στη φάση που θα το ψήνουμε ξεσκέπαστο.
  • Αν βάλουμε μελιτζάνες μπορούμε αντί δεντρολίβανο να βάλουμε 1-2 κλαράκια φρέσκο βασιλικό ή λίγο ξερό.
  • Εδώ βάζω τα λαχανικά μαζί με το κρέας και μάλιστα χωρίς να προθερμάνω το φούρνο. Τα ζουμάκια του θα νοστιμίσουν τα λαχανικά μας και επειδή δεν τα ανακατεύουμε δεν λιώνουν παρόλο που μαγειρεύονται όσο χρόνο μαγειρεύεται και το κρέας!
  • Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από την ηλικία και το μέγεθος του ζώου. Προτιμάμε σχετικά νεαρό αρνάκι ή κατσικάκι. Το καλύτερο κομμάτι κατά τη γνώμη γι αυτό το φαγητό είναι το μπροστινό, αλλά γίνεται εξαιρετικό και με μπουτάκι που μας έχει σπάσει σε 3-4 κομμάτια ο κρεοπώλης χωρίς να το χωρίσει.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο