Εναλλακτικό, γιορτινό σερβίρισμα της πιο διάσημης κρητικής πίτας!
Είναι σχεδόν κατεστημένο κάθε φαγοπότι στην Κρήτη να τελειώνει με ρακή και μυζηθρόπιτα! Κάθε εποχή, κάθε γιορτή, κάθε φιλική ή οικογενειακή μάζωξη! Σφακιανή πίτα, γλυκά μυζηθροπιτάκια, σαρικόπιτα, αγνιόπιτα, κάθε νοικοκυρά επιλέγει τη δική της σπεσιαλιτέ για να σηκωθούν οι καλεσμένοι της γλυκαμένοι από το τραπέζι.
Αυτό συνηθίζεται όχι μόνο στα σπίτια μας, μα και σε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες που σερβίρουν κρητική κουζίνα. Και είναι πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη ένα τέτοιο κέρασμα, Αυτό το ξέρουμε και οι κρητικοί και οι επισκέπτες της Κρήτης.
Αν λοιπόν η οικοδέσποινα δεν έχει κάποιον να τηγανίζει εκείνη την ώρα που χρειάζονται οι πίτες, θα βάλει την ποδιά της και θα αφήσει τους καλεσμένους της να τηγανίσει τις μυζηθρόπιτες (δικές της ή καλή ποιότητας έτοιμες) που φορές έχει στην κατάψυξη.
Αυτά λοιπόν τα ρολάκια με σφακιανή πίτα έρχονται να καλύψουν την ανάγκη για το κλασικό κρητικό επιδόρπιο χωρίς να μας στείλουν στο τηγάνι, αφού μπορούν να ετοιμαστούν πριν το γεύμα, να διατηρηθούν ζεστά στο θερμοθάλαμο της κουζίνας (γύρω στους 50 βαθμούς) ή να σερβιριστούν σε θερμοκρασία δωματίου.
Όχι ότι δεν είναι ευπρόσδεκτα όλες τις ώρες (μπορεί να είναι ένα από τα πιάτα ενός νόστιμου πρωινού, ή το γλυκό συνοδευτικό του απογευματινού καφέ) , αλλά μέρες που είναι εγώ τα προτείνω ως επιδόρπιο για το κλείσιμο ενός ωραίου γεύματος!
Οι σφακιανόπιτες ταιριάζουν παραδοσιακά με το μέλι κι έτσι σερβίρονται. Η συγκεκριμένη γέμιση «πατά» στον κλασικό τρόπο σερβιρίσματος αλλά είναι πιο πλούσια σε άρωμα και πιο εορταστική σε εμφάνιση. Επί πλέον μπορεί να ετοιμαστεί από πριν όπως προανέφερα, και να αποφύγουμε το τηγάνισμα την τελευταία ώρα!Εννοείται ότι είναι εξαιρετικές και την ώρα που τις βγάζεις από το τηγάνι!
Υλικά:
Μια συσκευασία σφακιανές πίτες από «Τα μερακλίδικα» ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ
(περιέχει τρεις πίτες)
50-60 gr καρύδια τριμμένα σαν ψίχουλα ψωμιού, όχι σκόνη
40gr (1 μεγάλη κουταλιά) μέλι
2-3 κουταλιές σουσάμι καβουρδισμένο
Ξύσμα πορτοκαλιού
1-2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
Λίγη κανέλα
Για το σερβίρισμα, μέλι και κανέλα ή σιρόπι σοκολάτας ή γλυκό κουταλιού κατά προτ΄μηση βύσσινο ή πορτοκάλι σε λεπτοκομμένες φλούδες.
Επί το έργον:
Δείτε το βίντεο με την αναλυτική προετοιμασία, και τις παρατηρήσεις που θα λύσουν πιθανές απορίες
Δεν θέλετε να χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας; Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube!
Παρατηρήσεις:
- Το σουσάμι εκτός από την πρόσθετη γεύση που δίνει, λειτουργεί και ως συνεκτικό της γέμισης, οπότε χρειαζόμαστε 2 ή 3 κουταλιές για να μην είναι ρευστή.
- Σε κάθε πίτα χρησιμοποιούμε το 1/3 της γέμισης.
- Επειδή αν γυρίσουμε άμεσα τις πίτες σε ρολάκια είναι αρκετά τραγανό το φύλλο και θα σπάσει, το λυγίζουμε πρώτα προσεκτικά με το χέρι και μετά το τυλίγουμε σε ρολό. Δεν μας πειράζει αν σπάσει σε λίγα σημεία (εμφανισιακά ταιριάζει στα ρολάκια το λευκό της μυζήθρας), αλλά δεν πρέπει να διαλυθεί.
- Αν παρόλα αυτά μας δυσκολεύει το γύρισμα σε ρολάκια, δείτε τον εναλλακτικό τρόπο σερβιρίσματος με την ίδια γέμιση. Στο βίντεο χωρίζω σε δύο μέρη, αλά μπορούμε να χωρίσουμε μέχρι και σε 4 μέρη και να έχουμε σε μπολάκια τα διάφορα σιρόπια ώστε καθένας να προσθέτει αυτό της επιλογής του.
- Το ξύσμα του πορτοκαλιού και η κανέλα μπαίνουν σε ποσότητες που να μας ικανοποιούν γευστικά, Εγώ εδώ έβαλα το ξύσμα του μισού πορτοκαλιού (ήταν πολύ φρέσκο και μυρωδάτο και δεν χρειαζόταν περισσότερο) και ¼ κουταλάκι κανέλα.
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Η συνταγή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος. Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.
Βρείτε μας: