Διατροφή & υγεία

Η σύνδεση του λίπους με την φλεγμονή

Η σύνδεση του λίπους με την φλεγμονή

Εκπληκτικές νέες μελέτες έχουν συνδέσει την φλεγμονή με την παχυσαρκία. Ο εντοπισμός της ρίζας της φλεγμονής και η θεραπεία της αποτελεί το κλειδί για τη μείωση της επιδημίας της παχυσαρκίας. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει γι΄αυτή.

Τα κλασικά σημάδια που την ακολουθούν είναι ο πόνος, το οίδημα, ο ερεθισμός και το κάψιμο. Οι συγκεκριμένες επιπτώσεις αποτελούν φυσιολογική διαδικασία του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, που προσπαθεί να καταπολεμήσει τις τοξίνες που προκαλούνται από την αυξημένη εναποθήκευση λίπους.

Όμως μερικές φορές η φυσιολογική ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος που δημιουργεί αρκετή φλεγμονή έτσι ώστε να ελέγχει τις τοξίνες, διακόπτεται. Το ανοσοποιητικό σύστημα εισέρχεται σε μια χρόνια κατάσταση συναγερμού, εξαπλώνοντας μία σιγανή φωτιά σε όλο το σώμα.

Η φλεγμονή είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος και αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες στο βάρος και στην υγείας μας.

Η πιο συνηθισμένη αιτία συστηματικής φλεγμονής είναι η σύγχρονη διατροφή (ζάχαρη, ζωικά λίπη και επεξεργασμένες τροφές ή διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο που ακολουθούν οι περισσότερο νέοι) και η έλλειψη συστηματικής άσκησης.

Τα δικά σας λιποκύτταρα, ιδίως αυτά που βρίσκονται στην περιοχή της κοιλιάς, είναι συνήθως η μεγαλύτερη πηγή φλεγμονής. Αυτό συμβαίνει διότι παράγουν ορμόνες, όπως η λεπτίνη, που μειώνει την όρεξη, η ρεζιστίνη, που σας κάνει πιο ανθεκτικούς στην ινσουλίνη και η αδιπονεκτίνη, που σας κάνει πιο ευαίσθητους στην ινσουλίνη και μειώνει το σάκχαρο. Όπως βλέπετε, τα λιποκύτταρα ελέγχουν την όρεξη, τις ορμονικές ισορροπίες και την φλεγμονή.

Τα λιποκύτταρα συμβάλλουν στην φλεγμονή η οποία οδηγεί σε περισσότερα λιποκύτταρα, τα οποία προκαλούν μεγαλύτερη φλεγμονή. Άρα η εξάλειψη της βοηθά στο αδυνάτισμα και το αδυνάτισμα βοηθά στην εξάλειψη της!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο