Οινικός περίπλους

Κρητικές ποικιλίες: #9 Δαφνί

Κρητικές ποικιλίες: #9 Δαφνί

φωτογραφία απο το αρχείο του Οινοποιείου Λυραράκη

Λευκή ποικιλία της Κρήτης που παραλίγο να εξαφανιστεί, κυρίως λόγω της αργής ωρίμανσης του και της δυσκολίας στην οινοποίηση, όμως με προσπάθειες των κρητικών οινοποιών διασώθηκε και σιγά σιγά αποκτά φανατικούς φίλους.

Το δαφνί δίνει κρασιά με έντονα αρώματα που θυμίζουν δάφνη, απ’ όπου πήρε και την ονομασία δαφνί. Τα σταφύλια του είναι μεγάλα, με μεγάλες κίτρινες ρώγες και σκληρό, ανθεκτικό φλοιό.

Στο κρασί συναντάμε εκτός από δάφνη και άλλα πιπεράτα βότανα, όπως δεντρολίβανο,φασκόμυλο, ώριμα εσπεριδοειδή αλλά και τροπικά φρούτα. Πίνονται φρέσκα αλλά μπορούν να ωριμάσουν και 3 με 4 χρόνια.

1. Δαφνί Ψαράδες, Οινοποιείο Λυραράκη

Κρητικές ποικιλίες: #9 ΔαφνίΑπό το Οινοποιείο Λυραράκη, επιλέγουμε το Δαφνί απο τον αμπελώνα Ψαράδες. Λευκή οινοποίηση με παραμονή του χυμού από 8 έως 10 ώρες μαζί με τους φλοιούς (μέθοδος skin contact) προκειμένου να γίνει καλύτερη εκχύλιση των αρωμάτων. Ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία 18°C. Χρώμα λευκοκίτρινο. Αρώματα μεγάλης έντασης και διάρκειας που φανερώνουν καθαρά την ποικιλία από την οποία προέρχεται. Γεύση πλούσια, ισορροπημένη.

Συνδυάστε το με παλαμίδα σαβόρε.

2. Δαφνί, Οινοποιείο Μιχαλάκη

Κρητικές ποικιλίες: #9 Δαφνί
Από το Οινοποιείο Μιχαλάκη στο Παρθένι Ηρακλείου, επιλέγουμε το μονοποικιλιακό Δαφνί. Σύγχρονη τεχνολογική οινοποίηση με τη μέθοδο της κρυοεκχύλισης στους 4°C για 3 με 5 ώρες. Το κρασί παραμένει σε ανοξείδωτες δεξαμενές και ωριμάζει στις λεπτές οινολάσπες για 2 μήνες. Ωχρό λεμονί με πράσινες ανταύγειες. Πολύπλοκα αρώματα βοτάνων, πράσινο τσάι του βουνού, νότες αρισμαρί, χαμομήλι και ανθικές νότες. Μεταξένια οξύτητα με φίνα αρώματα λουλουδιών και βοτάνων με τη δάφνη να κυριαρχεί στο στόμα. Μακρά ευχάριστη επίγευση με νότες ορυκτότητας.

Συνδυάστε το με κολοκυθόσουπα με κίτρινη κολοκύθα.

3. Ανθοσμία, Οινοποιείο Αμπελουργείν

Κρητικές ποικιλίες: #9 Δαφνί
Ο οίνος ANTHOSMIA που το όνομα του σημαίνει ευωδία άνθεων είναι ένας βιολογικός, λευκός, ξηρός οίνος απο τις ποικιλίες Δαφνί, Θραψαθήρι και μοσχάτο σπίνας.Ένα σύνθετο κρασί με ένα μπουκέτο αρωμάτων που γεννήθηκε εξ ολοκλήρου στον αμπελώνα. Ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με γηγενείς ζύμες και παραμονή με τις οινολάσπες για 7 μήνες. Χρώμα: Έντονο χρυσοκίτρινο. Μύτη: Βοτανικά αρώματα, δάφνης, φασκόμυλου και δεντρολίβανου με νότες ώριμων εσπεριδοειδών, ροδάκινου και γκρέιπφρουτ. Στόμα: Γεμάτο, αρκετά λιπαρό με υψηλή οξύτητα που ισορροπεί τέλεια με τους 14° Αλκοόλ. Ορυκτή μακρά επίγευση. Παλαίωση: 4-5 Χρόνια τουλάχιστον.

Συνδυάστε το με παστίτσιο λαχανικών.

 

Για περισσότερο κρασί, ακολουθήστε το προφίλ winetraveller_gr στο instagram!

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Μανώλης Παπαδακάκης

Ο Μανώλης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, είναι αμπελουργός και κάτοχος πιστοποίησης WSET στην γευσιγνωσία οίνου. Είναι λάτρης του κρητικού κρασιού ενώ μέσω του λογαριασμού του @winetravellergr στο instagram, προωθεί το επώνυμο ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο