Οινικός περίπλους

Κρητικές ποικιλίες: #7 Μαντηλάρι

Ο «Βαφέας» των κρητικών κρασιών με χαρακτηριστική αγριάδα και υψηλές τανίνες. Συμμετέχει στους οίνους ΠΟΠ ΠΕΖΑ και ΠΟΠ ΑΡΧΑΝΕΣ με κοτσιφάλι και στους ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ με λιάτικο.

Το μαντηλάρι έχει μεγάλο, σκληρό και ανθεκτικό φύλλο.

Ιδιαίτερα παραγωγική αλλά και όψιμη ποικιλία, με μεγάλο σταφύλι και μεγάλη, σκληρή και στρογγυλή ρόγα.

Συνήθως χαμηλόβαθμo χρίζει ιδιαίτερης προσοχής απο τον αμπελουργό ώστε να ωριμάσει κατάλληλα.

Τα κρασιά απο μαντηλάρι έχουν συνήθως βαθύ σκούρο χρώμα, μέτριο σώμα και αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, δαμάσκηνου, βατόμουρου αλλά και δέρματος. Οι υψηλές ατίθασες τανίνες του χρειάζονται χρόνο να μαλακώσουν κάτι στο οποίο βοηθάει και η χρήση δρύινων βαρελιών.

  1. Μαντηλάρι Lagara Παρασκευάς

Μονοποικιλιακό μαντηλάρι από το οινοποιείο του Παρασκευά στο Σάρχο Μαλεβιζίου.

Κατα την οινοποίηση, τα σταφύλια οδηγούνται στην δεξαμενή μαζί με τα στέμφυλα, πραγματοποιείται 3 φορές την ημέρα η διαδικασία του batonnage, ενώ μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της  ζύμωσης, παραμένουν για 12 μήνες σε 3ης χρήσης γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Χρώμα λαμπερό και πορφυρό, με αρώματα απο μαρμελάδα δαμάσκηνου και ώριμου βατόμουρου. Το στόμα ακολουθεί τα αρώματα της μύτης με το μαρμελαδιασμένο βύσσινο σε πρώτο φόντο, σε συνδυασμό με τα ζωικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα παλαιωμένο μαντηλάρι. Μαλακές τανίνες και καλή οξύτητα.

Συνδυάστε το με στιφάδο απο βοδινό.

 

  1. Μαντηλάρι Plakoura Λυραράκης

Από το οινοποιείο Λυραράκη επιλέξαμε το μονοποικιλιακό μαντηλάρι απο τον αμπελώνα Πλακούρα.

Τρύγος το 2ο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου και ενώ έχει προηγηθεί τον Αύγουστο πράσινος τρύγος. Τα σταφύλια κόβονται στους 11ο μπομέ και αφήνονται 3 μέρες στον ήλιο.

Οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές και παραμονή σε δρύινα βαρέλια για 12 μήνες.

Χρώμα βαθύ ερυθρό με πυκνά αρώματα από αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά και ζαμπόν. Στόμα καλού όγκου, με οξύτητα και με το γήινο και σαρκώδη χαρακτήρα των πλούσιων τανινών του να συμπληρώνεται από την έντονη γεύση μαρμελάδας δαμάσκηνου και βατόμουρου. Πολύ καλή επίγευση.

Συνδυάστε το με κοκκινιστή αίγα.

 

  1. Ocean Ερυθρό Idaia Winery

Απο το οινοποιείο Idaia Winert επιλέξαμε το Ocean απο 70% Μαντηλάρι και 30% Σιράχ.

Κλασική ερυθρά οινοποίηση, ζύμωση στους 26ºC σε δεξαμενές ελεγχόμενης θερμοκρασίας.

Βυσσινί σκούρο χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Ένα ενδιαφέρον μπουκέτο αρωμάτων στη μύτη όπου διακρίνουμε νότες καφέ, καβουρδισμένων ξηρών καρπών, καπνού, ζαμπόν και μελάνι, που καθώς εξελίσσονται προκύπτουν επίσης ώριμα φρούτα του δάσους. Στόμα με αρκετά καλό όγκο, με προεξέχουσες τανίνες και βανιλάτα αρώματα στην επίγευση.

Συνδυάστε το με κοκκινιστό συκώτι με πατάτες.

 

Για περισσότερο κρασί, ακολουθήστε το προφίλ winetraveller_gr στο instagram!

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Μανώλης Παπαδακάκης

Ο Μανώλης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, είναι αμπελουργός και κάτοχος πιστοποίησης WSET στην γευσιγνωσία οίνου. Είναι λάτρης του κρητικού κρασιού ενώ μέσω του λογαριασμού του @winetravellergr στο instagram, προωθεί το επώνυμο ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο.

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές