Διατροφή & υγεία

Η επίδραση του νερού στην καλή υγεία

Η επίδραση του νερού στην καλή υγεία

Το νερό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο.  Είναι το αμέσως απαραίτητο μετά το οξυγόνο.

Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό. Έχει υπολογιστεί ότι το θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 65% νερό. Κάποια όργανα όπως ο εγκέφαλος φτάνουν στο 85%.

Οι βασικές του ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι:

  • Mεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και στα όργανα του σώματος, αλλά και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες (τοξίνες) από αυτό.
  • Λειτουργεί σαν μέσο απορρόφησης κραδασμών, προστατεύοντας τα οστά, τους μύες, αλλά και τα ευαίσθητα όργανα όπως τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη.
  • Εμποδίζει τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος, που θα είχαν καταστρεπτικές επιπτώσεις για τον οργανισμό.

Παρότι θεωρείται δεδομένο ότι ο άνθρωπος χρειάζεται νερό για να ζήσει, το αποτέλεσμα είναι να παραμελείται ως παράγοντας για την διατήρηση της καλής υγείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι πίνοντας αρκετά υγρά καθημερινά όπως καφέ, τσάι, αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα μπορούν να αντισταθμίσουν την ανάγκη τους για πρόσληψη νερού.

Η επίδραση του νερού στην καλή υγεία

Σύμφωνα με μελέτες 2 στα 3 άτομα είναι μερικώς αφυδατωμένα. Η αφυδάτωση, ακόμη και στο μικρό βαθμό του 2% του βάρους σώματος, έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή φυσιολογικών λειτουργιών και τη μείωση της απόδοσης του οργανισμού.

Οι σημαντικότερες επιπτώσεις από την μερική αφυδάτωση του οργανισμού είναι:

  • Χρόνια κόπωση
  • Πτώση του μεταβολισμού, δηλαδή η ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια και να κάνει καύσεις
  • Δυσκοιλιότητα
  • Επίδραση στην ψυχική διάθεση παρουσιάζοντας έλλειψη ενδιαφέροντος στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Μεγαλύτερες πιθανότητες παχυσαρκίας
  • Πρόωρο γήρας.

Σε γενικές γραμμές η ποσότητα νερού που χρειάζεται ο οργανισμός μας εξαρτάται κατά κύριο λόγο και από το βάρος μας.

Μία ασφαλής αναλογία είναι η κάτωθι:

  • Άτομα με χαμηλό βάρος θα πρέπει να προσλαμβάνουν το ελάχιστο 4-6 ποτήρια νερό/ημέρα.
  • Άτομα με φυσιολογικό βάρος θα πρέπει να προσλαμβάνουν το ελάχιστο 6-8 ποτήρια νερό/ημέρα.
  • Άτομα με αυξημένο βάρος θα πρέπει να προσλαμβάνουν το ελάχιστο 8-10 ποτήρια νερό/ημέρα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο