Διατροφή & υγεία

Βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής: Μέρος Γ’

Βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής: Μέρος Γ’

Οι πρωτεΐνες  στην διατροφή!

Το όνομα πρωτεΐνη προέρχεται από το ελληνικό “πρώτα”, το οποίο σημαίνει “πρωταρχικής σημασίας”. Περιγράφηκε αρχικά και ονομάστηκε από τον Γιονς Γιάκομπ Μπερτσέλιους το 1838.

Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία της διατροφής και μαζί με τους υδατάνθρακες και το λίπος ανήκουν στα μακροθρεπτικά συστατικά. Ο κύριος ρόλος της πρωτεΐνης στον οργανισμό είναι πολύ σημαντικός, καθώς χωρίς αυτήν δεν υφίσταται ζωή. Τόσο οι ζωικές όσο και οι φυτικές τροφές μπορούν αμφότερα να τροφοδοτήσουν τον οργανισμό με πρωτεΐνη, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ τους.

Οι πρωτεΐνες υπάρχουν σε όλο το σώμα, από τους μύες, τα όργανα, το αίμα, τα οστά, τα μαλλιά και το δέρμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την δυνατότητα να αποθηκεύει μικρή ποσότητα πρωτεΐνης για να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες σε δύσκολες συνθήκες, με αποτέλεσμα οι ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη να μπορούν να καλυφθούν εξολοκλήρου μέσω της διατροφής.

Με απλά λόγια η πρωτεΐνη είναι η τροφή των μυών μας.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική σε περίοδο δίαιτας;

  • Για να διατηρήσει ή και να αυξήσει κανείς τη μυϊκή του μάζα είναι απαραίτητο να λαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης μέσω της διατροφής του (ή/και των συμπληρωμάτων) σε συνδυασμό πάντα με άσκηση αντιστάσεων.
  • Η πρωτεΐνη είναι το θρεπτικό συστατικό που μας χορταίνει περισσότερο σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Καταναλώνοντας πηγές πρωτεΐνης χορταίνουμε καλύτερα και αποφεύγουμε τα επεισόδια υπερφαγίας και τα συχνά τσιμπολογήματα.
  • H πρωτεΐνη προκαλεί τη μεγαλύτερη τροφογενή θερμογένεση στον οργανισμό (ενέργεια που ξοδεύει ο οργανισμός για να κάνει την πέψη ενός θρεπτικού συστατικού) σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά, άρα προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού έπειτα από ένα γεύμα.

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;

Για ένα υγιές άτομο με καθιστική ζωή που βρίσκεται σε προσπάθεια απώλειας βάρους, η γενική σύσταση προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες του είναι 0,8g πρωτεΐνης/kg σωματικού βάρους ή 20-25% των συνολικών θερμίδων μέσα στην ημέρα.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο