Η πρότασή μας

Μενού 16: Πασχαλιάτικα!

Για το φετινό διαφορετικό Πάσχα, λίγα και καλά!

Ας ξεχάσουμε για φέτος τις μεγάλες μαζώξεις τα πολυπληθή τραπέζια, τα σουβλίσματα και τις μεγάλες ποσότητες φαγητών και γλυκών. Ας πούμε με όλη μας την ψυχή, μέσα από την καρδιά μας «του χρόνου να είμαστε καλά», χωρίς άλλες απώλειες. Να είναι καλά οι δικοί μας και όλος ο κόσμος κι ας μην τους έχουμε δίπλα μας. Στο πλαίσιο αυτό οι προτάσεις μας για το φετινό Πάσχα. Προσαρμόστε τις ποσότητες στις δικές σας ανάγκες και διαπιστώστε για μια χρονιά ότι τα εθιμικά φαγητά φούρνου και κατσαρόλας είναι νόστιμα, πασχαλιάτικα και αντικαθιστούν επάξια τον οβελία!

 

Κλικ στις φωτογραφίες για τις συνταγές

 

Ορεκτικά

Μενούζες, τα κρητικά κοκορετσάκια στο φούρνο

 

Τυρί σαγανάκι

 

Συκωταριά λαδορίγανη

 

 

Πίτες-τάρτες

Χανιώτικη κρεατότουρτα

 

Τάρτα με αγκινάρες

 

 

Χανιώτικα καλιτσούνια

 

 

 

Σαλάτες

Πασχαλιάτικη με αυγά και τον «αροδαμό τσι λεμονιάς»

 

Ανοιξιάτικη με αβοκάντο και φράουλες

 

Πράσινη με βινεγκρέτ ντομάτας

 

Αμυγδαλοσαλάτα

 

Ντιπ με αβοκάντο

 

 

Κυρίως πιάτα

Μαγειρίτσα για το βράδυ της Ανάστασης

 

ή απλή κρεατόσουπα

 

Και για το Πάσχα

Ψητό αρνάκι με πατάτες

 

ή “οφτό” στο φούρνο της κουζίνας

 

ή σφακιανό γιαχνί

 

ή το πανωμερίτικο αρνάκι με ρύζι και κρεμμυδάκια

 

Για τη Δευτέρα του Πάσχα

Αγκιναράτο

 

ή αρνάκι με σταμναγκάθι, φέτος στη γάστρα

 

ή φρικασέ με μαρούλι

 

 

Γλυκά-επιδόρπια

Εκτός από τα παραδοσιακά τσουρέκια, κουλουράκια, καλιτσούνια, ένα καλό γλυκό ψυγείου θα κλείσει το γεύμα μας ευχάριστα!

Τούρτα με φράουλες και κρέμα γιαουρτιού

 

Τάρτα λεμονιού

 

 

Σπιτικό παγωτό χωρίς παγωτομηχανή

 

με σοκολατόπιτα

 

 

Δείτε και άλλα Πασχαλιάτικα εδώ!

Καλά να περάσουμε, με υγεία πρώτα απ’ όλα και με ελπίδα ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας!

Μένουμε σπίτι μας για να είμαστε το Πάσχα του 2021 –όσο περνάει από το χέρι μας- όλοι παρόντες!

Βρείτε μας

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!