VIDEOS

Κρέμα ζαχαροπλαστικής (VIDEO)

Κρέμα ζαχαροπλαστικής (VIDEO)

Βασική συνταγή!

Μια κρέμα που γλυκαίνει όλον τον κόσμο! Custard, crème pâtissière, pastry cream, crème anglaise ή όπως αλλιώς κι αν την πούμε, όποια επιμέρους παραλλαγή κι αν συνηθίζουμε η γνώση της παρασκευής της κρέμας ζαχαροπλαστικής είναι εκ των ων ουκ άνευ ακόμη και για τον ερασιτέχνη ζαχαροπλάστη! Μπορεί εμείς να μη την λέγαμε με ξενικό όνομα, αλλά κρέμα ζαχαροπλαστικής υπήρχε και στις παρασκευές της ελληνικής αστικής κουζίνας από πολύ παλιά. 

Κρέμα ζαχαροπλαστικής (VIDEO)

Επειδή εγώ όπως ήδη γνωρίζετε οι τακτικοί επισκέπτες της σελίδας δίνω μεγάλη σημασία στην ακρίβεια της ονομασίας μια συνταγής, το έψαξα λίγο παραπάνω κι αυτή τη φορά το ζήτημα, για να δω τέλος πάντων αν αυτή που συνηθίζω εγώ ως κρέμα ζαχαροπλαστικής στις παρασκευές μου έχει διαφορές από την κλασική.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής (VIDEO)

 

Κι επειδή «όποιος ψάχνει βρίσκει», αλλά ταυτοχρόνως  «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα», βρήκα τόσα πολλά στοιχεία γι αυτήν την αγαπημένη κρέμα, που είναι αδύνατον να τα καταγράψω σε μια ανάρτηση! Ενθουσιάστηκα μεν απ’ όσα έμαθα, απογοητεύτηκα όμως από τον όγκο τους όταν προσπάθησα να δημιουργήσω αυτό το post! Για τα πολλά λοιπόν θα σας παραπέμψω εδώ.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής (VIDEO)

Για το «ρεζουμέ» τώρα, η κρέμα ζαχαροπλαστικής που κι εδώ την λέμε πολύ συχνά crème pâtissière  στην αυθεντική της μορφή δημιουργήθηκε από τον μάγειρα των γαλλικών ανακτόρων François Massialot, το 1691. Κρέμες όμως με αυγά και γάλα υπήρχαν στις ευρωπαϊκές κουζίνες από την εποχή των Ρωμαίων. Τα βασικά υλικά είναι γάλα-κρόκοι αυγών- άμυλο (από αλεύρι ή κορν φλάουρ) και άρωμα βανίλιας. Από κει και πέρα διάφορες προσθήκες αλλάζουν την υφή και την πυκνότητα της κρέμας και διάφορα αρώματα προστίθενται για να διαφοροποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα. Παρόλο που η βάση αυτών των παραλλαγών είναι αυτά τα 4 υλικά, κάθε παραλλαγή παίρνει διαφορετικό όνομα.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής (VIDEO)

Όπως θα διαβάσουν όσοι γνωρίζουν αγγλικά στο άρθρο της wiki που παραπέμπω παραπάνω, στις κρέμες ζαχαροπλαστικής ανά τον κόσμο, κατατάσσεται και η δική μας κρέμα για μπουγάτσα ή γαλακτομπούρεκο στην οποία το άμυλο που χρησιμοποιείται για να πήξει είναι κυρίως το σιμιγδάλι.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής (VIDEO)

Όμως πολλά ελληνικά συνταγολόγια από τις αρχές ακόμη του προηγούμενου αιώνα αντικαθιστούν με αλεύρι ή κορν φλάουρ το σιμιγδάλι για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Άλλωστε αυτή ήταν η κρέμα που χρησιμοποιούσαν στα γλυκά τους οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας πριν γενικευτεί η χρήση της σαντιγί. Εδώ λοιπόν είναι η δική μου παραλλαγή, όπου η κρέμα αρωματίζεται με ξύσμα λεμονιού και προστίθεται βούτυρο. Ο τρόπος παρασκευής που συνηθίζω είναι τόσο εύκολος και τόσο «ασφαλής» που δεν θυμάμαι ποτέ να έχει σβολιάσει η κρέμα μου!

Υλικά:

500 ml πλήρες γάλα

2 κρόκοι μεγάλων αυγών ή 3 μικρών αυγών

45 gr (6 κουταλιές της σούπας) κορν φλάουρ

75 gr (5 κουταλιές της σούπας) ζάχαρη

2 σωληνάκια βανίλιας ή ένα λοβό βανίλιας ή 1 κουταλάκι υγρή βανίλια

Ξύσμα ενός λεμονιού

50 gr βούτυρο αγελάδας

Επί το έργον:

Δείτε το κατατοπιστικό βίντεο, και αν κάτι θέλει διευκρίνηση, ζητείστε τη με σχόλιο εδώ ή στα social media της σελίδας. Δείτε επίσης τις παρατηρήσεις παρακάτω.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!

Παρατηρήσεις:

  • Πολλές φορές αντί 2 κρόκους βάζω 2 ολόκληρα αυγά. Με τον τρόπο που παρασκευάζω την κρέμα δεν κόβει ούτε με τα ασπράδια. Δείτε τη συνταγή για το εκμέκ κανταΐφι.
  • Η ζάχαρη μπορεί να χτυπηθεί στο multi μαζί με τα υπόλοιπα υλικά αντί να μπει στο γάλα.
  • Αν είναι πιο πηκτή απ’ όσο μας αρέσει, όταν θα την κτυπήσουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σαντιγί ή λίγο γάλα. Πάντως στις τάρτες και στις τούρτες την θέλουμε σταθερή. 
  • Αν θέλουμε μεγαλύτερη ποσότητα και δεν χωράει το multi τα υλικά μας τα χτυπάμε με μίξερ χειρός σε ευρύχωρο μπολ, μέχρι να αναμειχθούν πολύ καλά.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο