Γλυκά

Μικρά ανάποδα κέικ με μανταρίνια

Μικρά ανάποδα κέικ με μανταρίνια

Χρώμα, άρωμα, γεύση!

Τα σημερινά μικρά αναποδογυρισμένα κεκάκια μου δεν είναι ακριβώς χριστουγεννιάτικη συνταγή παρόλο που άνετα θα μπορούσαν να σταθούν σε γιορτινό πρωινό ή σε απογευματινό καφέ. Έχουν πανέμορφο χρώμα, είναι αρκούντως υγρά σαν να έχουν σιροπιαστεί ελαφριά και έχουν εξάισιο άρωμα μανταρινιού. Ανάποδα κέικ με μανταρίνι αυτή τη φορά, μετά από το μήλο και το κεράσι που συνηθίζω, και μάλιστα σε εκδοχή muffins! 

Μικρά ανάποδα κέικ με μανταρίνια

Στις θήκες που τα έβαλα αυτή τη φορά ήταν και τόσο μικρού μεγέθους που θα έλεγα ότι τα απολαμβάνει κανείς χωρίς πολλές τύψεις αν φυσικά καταφέρει να μείνει μόνο σε ένα! Τα είχα δει πέρυσι σε site κάποιου σεφ, τα δοκίμασα,  και μου άρεσαν πολύ και σε γεύση και σε εμφάνιση. Ήταν βλέπετε και τέλεια η φωτογραφία!

Μικρά ανάποδα κέικ με μανταρίνια

Νομίζοντας ότι είναι δική του συνταγή,  ήμουν έτοιμη να του γράψω και σχόλιο συγχαρητηρίων σε κάποια από τις ομάδες που εμφανιζόταν η συνταγή “του”. Μέχρι που έκανα το μαγικό δεξί κλικ και την αναζήτηση της φωτογραφίας (πολύ συχνά αποθηκεύω φωτογραφίες από συνταγές)! Είδα λοιπόν ότι η συνταγή ήταν από site του εξωτερικού και τόσο η φωτογραφία όσο και η ακριβής μετάφραση της συνταγής δεν είχαν ούτε link ούτε καν αναφορά πηγής! Παντού τα πάντα λοιπόν…

Μικρά ανάποδα κέικ με μανταρίνια

Από κει και πέρα άρχισαν οι δικές μου παρεμβάσεις. Πρώτα πρώτα η αντικατάσταση  του βουτύρου που είχε η αρχική συνταγή με ελαιόλαδο . Δεύτερη και πιο ουσιαστική η αντικατάσταση του ξύσματος με βρασμένη και αλεσμένη φλούδα μανταρινιού, πράγμα που τα έκανε ακόμη πιο αρωματικά από εκείνα των πρώτων δοκιμών! Η προσθήκη της σοκολάτας στο σερβίρισμα ήταν ακόμη μια μικρή παρέμβαση που θεωρώ ότι τους πήγε πολύ! Άλλωστε με σοκολάτα είναι και το δικό μου κέικ μανταρινιού.  Έτσι η συνταγή που προέκυψε είναι τελείως διαφορετική, παρόλο που η ιδέα του up down cake, δεν είναι δική μου. 

Μικρά ανάποδα κέικ με μανταρίνια

Εδώ λοιπόν είναι η συνταγή όπως διαμορφώθηκε τελικά. Πρέπει να πω ότι ανάλογα με το μέγεθος που έχουν τα φορμάκια μας θα βγουν με τις παρακάτω ποσότητες 12-18 μικρά κέικ. Δείτε και μια σημαντική παρατήρηση παρακάτω. 

Υλικά:

100 ml ελαιόλαδο

2 αυγά

6-9 μικρά μανταρίνια ή κλεμεντίνια

75 gr φλούδες μανταρινιού ξεπικρισμένες (ζυγισμένες στυμμένες)

160 -180 gr  ζάχαρη

100 gr γιαούρτι

140 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για κάθε φορμάκι:

1 κομματάκι μεγέθους ρεβιθιού βούτυρο (4-5 gr)

½  -1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη

Για το γαρνίρισμα λίγη τριμμένη σοκολάτα

Επί το έργον:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μανταρίνια. Βράζουμε τις φλούδες για να τις γλυκάνουμε: τις βάζουμε σε κρύο νερό και όταν βράσουν 2-3 λεπτά το αδειάζουμε και επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές το ξεπίκρισμα.

Μικρά ανάποδα κέικ με μανταρίνια

Ωστόσο, σε κάθε θηκούλα της φόρμας μας βάζουμε ένα μικρό κομματάκι βούτυρο και ½ ως 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη. Στο multi βάζουμε το ελαιόλαδο, τα αυγά, τη ζάχαρη, τις φλούδες και το γιαούρτι και τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε σε ένα μπολ και ενσωματώνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Μικρά ανάποδα κέικ με μανταρίνια

Βγάζουμε όσες άσπρες ίνες μπορούμε από τα μανταρίνια, τα κόβουμε στα δύο, βγάζουμε τα κουκούτσια  και τα βάζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στις θηκούλες, πάνω από το βούτυρο και τη ζάχαρη. Με ένα κουτάλι βάζουμε μείγμα από το κέικ από πάνω να καλυφθούν. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, στη μεσαία σχάρα.

Μικρά ανάποδα κέικ με μανταρίνια

Αφήνουμε να μείνουν 10 λεπτά στα φορμάκια, περνάμε ένα μαχαίρι γύρω τους για να ξεκολλήσουν και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα.

Μικρά ανάποδα κέικ με μανταρίνια

Παρατηρήσεις:

  • Στις κλασικές μεταλλικές αντικολλητικές φόρμες για muffins οι παραπάνω ποσότητες θα δώσουν λιγότερες μερίδες. Οι δικές μου αυτήν τη φορά είχαν όγκο και βγήκαν 18 μερίδες.
  • Διαλέγουμε μικρά φρέσκα μανταρινάκια χωρίς σκληρές μεμβράνες. Αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στα τρία ή και στα τέσσερα.
  • Οι άλλες συνταγές που είδα, θέλουν τα μανταρίνια κομμένα σε φέτες με πάχος περίπου 1cm. Τότε βέβαια θα χωράνε περισσότερο μείγμα κέικ οι θήκες και μπορεί να αλλάξει ο αριθμός τους. Πάντως εγώ αυτήν τη φορά ετοίμασα 12 θηκούλες (η φλούδα των 6 μανταρινιών φτάνει και περισσεύει για το μείγμα) και μετά επειδή περίσσεψε μείγμα καθάρισα 3 ακόμη.
  • Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα κέικ αντί τα μικρά muffins. Πάντως είναι πολύ χαριτωμένα και σερβίρονται εύκολα σε μερίδες!

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο