Vegan/vegetarian

Αρωματισμένο νερό (VIDEO)

Αρωματισμένο νερό (VIDEO)

Δροσιά, ομορφιά και άρωμα σ’ ένα ποτήρι!

Με τόσα  φρούτα και βότανα που έχουμε αυτή την εποχή αξίζει να δοκιμάσουμε το «πέρασμα» των αρωμάτων τους σε νερό! Συνήθεια πανάρχαια να αρωματίζεται το νερό, με γνωστότερο αρωματισμένο νερό τον κυκεώνα. Πρόκειται για νερό μέσα στο οποίο είχαν εκχυλίσει κριθάρι και είχαν αρωματίσει με δυόσμο ή μέντα. Συνταγή ακριβώς δεν είναι η σημερινή ανάρτηση, μια καταγραφή του πώς φτιάχνουμε αρωματισμένο νερό θα την έλεγα! 

Αρωματισμένο νερό (VIDEO)

Από τις δικές μου παιδικές αναμνήσεις ανασύρω την εικόνα του πατέρα μου να προσθέτει μια φέτα μήλο στη ρετσίνα του ή στο νερό του. Συστηματικά όμως δεν καταναλώναμε κρύο αρωματισμένο νερό, εκτός αν κάποιος θεωρήσει αρωματισμένα νερά τα ζεστά αφεψήματα από τα αρωματικά βότανα που αφθονούν στην Κρήτη. Εδώ όμως δεν μιλάμε για τέτοιου είδους ρόφημα. Ούτε γλυκαντικά, ούτε βράσιμο! Νερό για δροσιά και ξεδίψασμα! Νερό, το καλύτερο αναψυκτικό! 

Αρωματισμένο νερό (VIDEO)

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αρωματίζουν το νερό όταν ή λίγο πριν το σερβίρουν. Μου αρέσει αυτή η νέα μόδα! Μου άρεσε και η εικόνα και η γεύση και το άρωμα του νερού που μου σέρβιραν σε κατάστημα εστίασης κάποια στιγμή. Θαρρώ πως έτσι το νερό γίνεται πιο ξεδιψαστικό, πιο ευκολόπιοτο.

Αρωματισμένο νερό (VIDEO)

Το πρωτοδοκίμασα πέρυσι και φέτος το καλοκαίρι με διάφορους συνδυασμούς φρούτων και αρωματικών και λίγο πολύ το καθιέρωσα! Το τελικό μου συμπέρασμα είναι πως ό,τι κι αν ανακατέψουμε σχεδόν απαραίτητα είναι 1-2 φυλλαράκια δυόσμος και μια φετούλα ή λίγες σταγόνες από κάποιο εσπεριδοειδές!Για  νερό που σερβίρω με το φαγητό προτιμώ το αγγουράκι, το λεμόνι και λίγο δυόσμο ή βασιλικό. Για νερό που σερβίρω με γλυκά ή φρούτα προτιμώ φρούτα!

Αρωματισμένο νερό (VIDEO)

Η διαδικασία είναι απλή, συνταγή δεν τη λες! Παγάκια, καλοπλυμένα φρούτα και αγγουράκια κομμένα σε μικρά κομμάτια και αρωματικά της επιλογής μας, με καλύτερα κατά τη γνώμη μου το δυόσμο, τη μέντα, το βασιλικό και την λουίζα.

Αρωματισμένο νερό (VIDEO)

Φυσικά στο νερό που σερβίρουμε με το φαγητό μπορούμε να προσθέσουμε –ανάλογα και με τα αρώματα του φαγητού μας- φρέσκο αρισμαρί (δεντρολίβανο), ρίγανη ή θυμάρι. Αντίστοιχα στο νερό που θα σερβίρουμε με γλυκό μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σκόνη μαστίχας ή ένα σφηνάκι  μαστιχόνερο ανά λίτρο νερού.

Αρωματισμένο νερό (VIDEO)

Επιλέγουμε νερό καλής ποιότητας εμφιαλωμένο μεταλλικό κατά προτίμηση. Τα αρώματα πρέπει να «υπονοούνται», να «ακούγονται» ανεπαίσθητα κατά τη γνώμη μου και όχι να καλύπτουν τη δροσερή γεύση του νερού. Γι αυτό εγώ ετοιμάζω τα …κοκτέιλ μου 3-4 ώρες πριν τα σερβίρω και την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτω μπόλικα παγάκια σε κάθε κανάτα. Φυσικά τα φρούτα καταναλώνονται μετά το άδειασμα της κανάτας!

Όπως προανέφερα οι συνδυασμοί αναρίθμητοι! Προσωπικά λατρεύω το τρίο αγγουράκι-λεμόνι-δυόσμος . Όμως μια αναζήτηση flavored ή flavoured water στο διαδίκτυο θα σας δώσει άφθονες ιδέες. Δείτε και τους δικούς μου συνδυασμούς στο παραπάνω βίντεο και αυτοσχεδιάστε! Πάντως φτιάξτε μια κανάτα έτσι κι αλλιώς, έστω και μόνο για την ομορφιά στο τραπέζι σας! 

Αρωματισμένο νερό (VIDEO)

Δείτε πληροφορίες για τον κυκεώνα εδώ:

http://www.tritsibidas.gr/pdfs/%CE%95%CE%99%CE%A3%20%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%97%CE%A4%CE%A1%CE%91,%20%CF%8D%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CF%82%20%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82.pdf

https://www.eatthriveglow.com/mint-barley-water-ancient-greek-beverage-kykeon/

https://el.wikisource.org/wiki/%CE%9F%CE%BC%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF_%CE%8E%CE%BC%CE%BD%CE%BF%CE%B9/II._%CE%95%CE%B9%CF%82_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BD

Καλά να είστε, καλά να περάσετε και Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος.  Προβάλλουμε αποκλειστικά προϊόντα  που ταιριάζουν με την φιλοσοφία του site και που χρησιμοποιούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο