Αλμυρά

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα

Το απόλυτο φαγητό της Άνοιξης (και όχι μόνο!)

Από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα, και δεν ξέρω γιατί δεν έχει μπει ακόμη εδώ μέσα. Για χρόνια μάλιστα ο αρακάς ήταν το πιο συχνό λαχανικό στο τραπέζι μας (ακόμη και από τα φασολάκια!) αφού ήταν –τότε- το μοναδικό αγαπημένο πράσινο δύσκολου μέλους της οικογένειας!

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα

Η αλήθεια είναι ότι ο αρακάς είναι από τα λαχανικά που έχουν πολύ καλή γεύση ακόμη και όταν καταψυχθούν οπότε το πιάτο αυτό το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Και απ’ ότι ξέρω είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά των περισσότερων παιδιών –φταίει άραγε το χαριτωμένο σχήμα του;-  οπότε συνηθίζεται Χειμώνα-Καλοκαίρι!

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα

Την τιμητική του όμως αυτό το φαγητό, την έχει την Άνοιξη. Φρέσκος αρακάς, τρυφερά καρότα, και άνηθος αρωματικός.  Ο συνδυασμός με κρέας (μοσχάρι, αρνάκι, ακόμη και κοτόπουλο) κάνει το πιάτο κυριακάτικο και γιορτινό. Με μια καλοτηγανισμένη κυδωνάτη πατάτα δίπλα του, δύσκολα του αντιστέκεται κανείς…

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα

Πρέπει εδώ να επισημάνω ότι το ίδιο πιάτο γίνεται και με μπιζέλια (ναι, διαφέρουν από τον αρακά και είναι μάλλον δυσεύρετα, αλλά έχουν πολύ τρυφερό περίβλημα το οποίο μαγειρεύεται). Της ιδίας οικογενείας, αλλά όχι ακριβώς τα ίδια! Κι εγώ νόμισα μέχρι πριν λίγα χρόνια ότι ήταν τα ίδια αλλά μετά από συζήτηση με παραγωγούς με αφορμή τα σχόλια που έγιναν στη συνταγή του λαδερού αρακά που είχα μαγειρέψει με το περίβλημα πριν μερικά χρόνια, κατέληξα ότι μοιάζουν αλλά δεν είναι ακριβώς τα ίδια! 

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα

Από τις σχετικές αναζητήσεις μάλιστα, έμαθα πως η ονομασία μπιζέλι είναι αντιδάνειο, αφού οι Ιταλοί πήραν το ελληνικό «πίσον» (Pisum sativum είναι μάλιστα η επιστημονική του ονομασία) το έκαναν στα λατινικά pisum που κατέληξε pisselo και το ξαναπήραμε εμείς ως πιζέλιον ή μπιζέλιον και τελικά μπιζέλι!

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα

Αλλά ας πάμε στη συνταγή…

Υλικά:

1 κιλό μοσχάρι από σπάλα σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού

1 ξερό κρεμμύδι

1-2 πράσινα κρεμμυδάκια (αν έχουμε)

100-120 ml (περίπου μισή κούπα) ελαιόλαδο

450- 500 gr αρακάς (εννοείται μόνο ο καρπός)

3-4 μέτρια καρότα

300-400 gr τριμμένη ντομάτα από κονσέρβα ή σπιτική σάλτσα ή 500 gr φρέσκια

½ κούπα άνηθο

Αλάτι

Προαιρετικά, 100 ml κρασί ροζέ ή κόκκινο

Επί το έργον:

Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Όταν μαραθεί λίγο, προσθέτουμε το κρέας, το αλατίζουμε, και το γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές και να αλλάξει χρώμα. Όταν απορροφήσει τα υγρά του και αρχίσει να τσιγαρίζεται, σβήνουμε με κρασί ή με νερό.

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα

Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία σκεπασμένο, προσθέτοντας όποτε χρειάζεται λίγο νεράκι. Μετά από 30- 40 λεπτά, προσθέτουμε τον αρακά, τα καρότα τα πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο και λίγο νερό. Αλατίζουμε και αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά.

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα

Προσθέτουμε την ντομάτα και τον άνηθο ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία προσθέτοντας νεράκι σταδιακά και όποτε χρειάζεται μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το κρέας, και να μείνει το φαγητό μας με τη σάλτσα του. 

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα

Αν έχει περισσότερα υγρά από όσο μας αρέσει, προς το τέλος αυξάνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε με ανοιχτή την κατσαρόλα.

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα

Αφήνουμε να μαρουβίσει κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.

Μοσχαράκι με αρακά και καρότα

Παρατηρήσεις:

  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 μέτριες πατάτες. Ειδικά σε οικογένειες με μικρά παιδιά θα το συνιστούσα. Όταν μεγαλώσουν λίγο, τις προτιμούν τηγανητές.
  • Εμείς, την εποχή που υπάρχουν αγκινάρες προσθέτουμε και 3-4 αγκιναρούλες στην κατσαρόλα μας!
  • Το φαγητό μπορεί να μαγειρευτεί στη χύτρα ταχύτητας με πολύ καλό αποτέλεσμα, σε δύο φάσεις: Κλείνουμε τη χύτρα για να μαλακώσει λίγο το κρέας για το μισό χρόνο απ’ αυτό που συνιστά για το μοσχάρι ο κατασκευαστής. Την ανοίγουμε και προσθέτουμε τον αρακά και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά με λιγότερο όμως νερό και την ξανακλείνουμε. Βράζουμε για όσο χρόνο συνιστάται για τον αρακά, την ανοίγουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα να εξατμιστούν τα υγρά που έχουν προκύψει. 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας:

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο