Το απόλυτο φαγητό της Άνοιξης (και όχι μόνο!)
Από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα, και δεν ξέρω γιατί δεν έχει μπει ακόμη εδώ μέσα. Για χρόνια μάλιστα ο αρακάς ήταν το πιο συχνό λαχανικό στο τραπέζι μας (ακόμη και από τα φασολάκια!) αφού ήταν –τότε- το μοναδικό αγαπημένο πράσινο δύσκολου μέλους της οικογένειας!
Η αλήθεια είναι ότι ο αρακάς είναι από τα λαχανικά που έχουν πολύ καλή γεύση ακόμη και όταν καταψυχθούν οπότε το πιάτο αυτό το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Και απ’ ότι ξέρω είναι από τα πιο αγαπημένα λαχανικά των περισσότερων παιδιών –φταίει άραγε το χαριτωμένο σχήμα του;- οπότε συνηθίζεται Χειμώνα-Καλοκαίρι!
Την τιμητική του όμως αυτό το φαγητό, την έχει την Άνοιξη. Φρέσκος αρακάς, τρυφερά καρότα, και άνηθος αρωματικός. Ο συνδυασμός με κρέας (μοσχάρι, αρνάκι, ακόμη και κοτόπουλο) κάνει το πιάτο κυριακάτικο και γιορτινό. Με μια καλοτηγανισμένη κυδωνάτη πατάτα δίπλα του, δύσκολα του αντιστέκεται κανείς…
Πρέπει εδώ να επισημάνω ότι το ίδιο πιάτο γίνεται και με μπιζέλια (ναι, διαφέρουν από τον αρακά και είναι μάλλον δυσεύρετα, αλλά έχουν πολύ τρυφερό περίβλημα το οποίο μαγειρεύεται). Της ιδίας οικογενείας, αλλά όχι ακριβώς τα ίδια! Κι εγώ νόμισα μέχρι πριν λίγα χρόνια ότι ήταν τα ίδια αλλά μετά από συζήτηση με παραγωγούς με αφορμή τα σχόλια που έγιναν στη συνταγή του λαδερού αρακά που είχα μαγειρέψει με το περίβλημα πριν μερικά χρόνια, κατέληξα ότι μοιάζουν αλλά δεν είναι ακριβώς τα ίδια!
Από τις σχετικές αναζητήσεις μάλιστα, έμαθα πως η ονομασία μπιζέλι είναι αντιδάνειο, αφού οι Ιταλοί πήραν το ελληνικό «πίσον» (Pisum sativum είναι μάλιστα η επιστημονική του ονομασία) το έκαναν στα λατινικά pisum που κατέληξε pisselo και το ξαναπήραμε εμείς ως πιζέλιον ή μπιζέλιον και τελικά μπιζέλι!
Αλλά ας πάμε στη συνταγή…
Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι από σπάλα σε μερίδες μεγέθους μανταρινιού
1 ξερό κρεμμύδι
1-2 πράσινα κρεμμυδάκια (αν έχουμε)
100-120 ml (περίπου μισή κούπα) ελαιόλαδο
450- 500 gr αρακάς (εννοείται μόνο ο καρπός)
3-4 μέτρια καρότα
300-400 gr τριμμένη ντομάτα από κονσέρβα ή σπιτική σάλτσα ή 500 gr φρέσκια
½ κούπα άνηθο
Αλάτι
Προαιρετικά, 100 ml κρασί ροζέ ή κόκκινο
Επί το έργον:
Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Όταν μαραθεί λίγο, προσθέτουμε το κρέας, το αλατίζουμε, και το γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές και να αλλάξει χρώμα. Όταν απορροφήσει τα υγρά του και αρχίσει να τσιγαρίζεται, σβήνουμε με κρασί ή με νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία σκεπασμένο, προσθέτοντας όποτε χρειάζεται λίγο νεράκι. Μετά από 30- 40 λεπτά, προσθέτουμε τον αρακά, τα καρότα τα πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο και λίγο νερό. Αλατίζουμε και αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα και τον άνηθο ψιλοκομμένο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία προσθέτοντας νεράκι σταδιακά και όποτε χρειάζεται μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και το κρέας, και να μείνει το φαγητό μας με τη σάλτσα του.
Αν έχει περισσότερα υγρά από όσο μας αρέσει, προς το τέλος αυξάνουμε τη θερμοκρασία και βράζουμε με ανοιχτή την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να μαρουβίσει κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις:
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 μέτριες πατάτες. Ειδικά σε οικογένειες με μικρά παιδιά θα το συνιστούσα. Όταν μεγαλώσουν λίγο, τις προτιμούν τηγανητές.
- Εμείς, την εποχή που υπάρχουν αγκινάρες προσθέτουμε και 3-4 αγκιναρούλες στην κατσαρόλα μας!
- Το φαγητό μπορεί να μαγειρευτεί στη χύτρα ταχύτητας με πολύ καλό αποτέλεσμα, σε δύο φάσεις: Κλείνουμε τη χύτρα για να μαλακώσει λίγο το κρέας για το μισό χρόνο απ’ αυτό που συνιστά για το μοσχάρι ο κατασκευαστής. Την ανοίγουμε και προσθέτουμε τον αρακά και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά με λιγότερο όμως νερό και την ξανακλείνουμε. Βράζουμε για όσο χρόνο συνιστάται για τον αρακά, την ανοίγουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα να εξατμιστούν τα υγρά που έχουν προκύψει.
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
εξαιρετικη κουζινα,με τα απαραιτητα,κατατοπιστικα σχολια,συγχαρητηρια!!
Σας ευχαριστώ πολύ για το τόσο επαινετικό σχόλιο! Να είστε καλά!