Ένα χορταστικό και υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες!
Οι πίτες και γενικά τα γεμιστά αρτοσκευάσματα είναι από τα πιο αγαπητά σνακ σε όλη την Ελλάδα. Τυρόπιτες και τυρόψωμα, ελιόπιτες και ελιόψωμα, κολοκυθόπιτες και κολοκυθόψωμα, σταφιδόπιτες και σταφιδόχωμα. Και φυσικά πολλές, πολλές χορτόπιτες ειδικά στα τέλη του Χειμώνα και στις αρχές της Άνοιξης που τα χόρτα έχουν την τιμητική τους. Τα σημερινά ψωμάκια (που μπορούν να γίνουν και γεμιστά κουλούρια όπως θα δείτε) είναι σ’ αυτή τη λογική, αλλά πολύ πιο εύκολα!
Οι διαφορές από πίτα σε πίτα εντοπίζονται κυρίως στον τρόπο παρασκευής και ψησίματος από τόπο σε τόπο. Αν το καλοσκεφτεί κανείς τα υλικά είναι σχεδόν τα ίδια παντού. Αλεύρι, χόρτα, τυρί, και κάποιες φορές αυγά ή λίγο πιο πλούσια ζύμη. Τηγάνισμα ή ψήσιμο σε φούρνο ή σε πλάκα. Με τα ίδια υλικά, διαφορετικό αποτέλεσμα!
Ακόμη κι όταν τα άγρια χόρτα είναι δυσεύρετα, τη λύση για όσους αγαπούν τις χορτόπιτες τη δίνει το σπανάκι που το βρίσκουμε σχεδόν πάντα φρέσκο ή κατεψυγμένο. Προτίμησα σπανάκι για να γεμίσω αυτά τα τρυφερά και αφράτα χορτοψωμάκια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα φτιάξουμε και με άλλα χορταρικά. Ειδικά σε εποχές που υπάρχουν άγρια γιαχνερά χόρτα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για τα ψωμάκια μας για πιο αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα.
Τα πλεονέκτηματά τους σε σχέση με τις κλασικές χορτόπιτες είναι πολλά. Τα φυλλαράκια ανοίγουν με το χέρι κι έτσι οι λιγότερο έμπειρες μαμάδες μπορούν να τα φτιάξουν για τα παιδάκια τους. Ακόμη, μετά τη 2η ή 3η μέρα μπαίνουν στο ψυγείο και διατηρούνται άνετα ολόκληρη την εβδομάδα!
Τα ψωμάκια και τα κουλούρια είναι πολύ αφράτα! Βολεύουν στη μεταφορά γιατί δεν τρίβονται όπως μια πίτα φούρνου, ούτε μαραγκιάζουν αν μείνουν όπως τις χορτόπιτες τηγανιού. Είναι ιδανικό δεκατιανό για το σχολείο αφού είναι πολύ νόστιμα και όταν κρυώσουν.
Αν σας έπεισα, δείτε τα υλικά και το βίντεο της παρασκευής και δοκιμάστε τα! Θα χαρώ αν τα φτιάξετε να μου πείτε εντυπώσεις. Είναι μια συνταγή που προέκυψε από συνδυασμό διάφορων πιτών και ζυμαριών και επειδή σε μας άρεσαν πολύ αυτά τα χορτοψωμάκια, σκέφτηκα να τα παρουσιάσω και με βίντεο!
Υλικά:
Α. Για τη ζύμη
125 ml ελαιόλαδο
400 ml γάλα
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά ζάχαρη
16 gr ξηρή μαγιά (2 φακελάκια)
520-550 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 gr αλεύρι ολικής άλεσης
Β. Για τη γέμιση
250-300 gr σπανάκι (ή άλλα χόρτα για πίτες), ζυγισμένο καθαρισμένο
3-4 κλαράκια μαϊντανό (περίπου 20 gr)
3-4 κλαράκια άνηθο (περίπου 20 gr)
1-2 φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια (περίπου 40 gr, το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
15 ml (1 κουταλιά) ελαιόλαδο
2 κουταλιές σιμιγδάλι ή ρύζι
250 gr φέτα ή ξινομυζήθρα
Γ. Για το πλάσιμο και την επικάλυψη
100 ml ελαιόλαδο
1 κρόκος αυγού
15 ml (1 κουταλιά) γάλα
Λίγο λευκό σουσάμι
Επί το έργον:
Δείτε το κατατοπιστικό βίντεο για την παρασκευή τους και αν θέλετε περισσότερες διευκρινήσεις ζητείστε τις με σχόλιο εδώ. Δείτε επίσης τις παρατηρήσεις λίγο παρακάτω.
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Παρατηρήσεις:
- Η συνταγή έχει παρασκευαστεί και μόνο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μικρή απόκλιση στην ποσότητα. Συνολικά χρειαζόμαστε περίπου 800 αλεύρι ή μείγμα αλεύρων.
- Το σπανάκι (ή τα άλλα χόρτα) θα ζυγιστούν καθαρισμένα και θα πλυθούν πολύ καλά πριν τα ψιλοκόψουμε.
- Αν φτιάξουμε κουλούρια, θα χρειαστούμε λίγη παραπάνω γέμιση οπότε τα χόρτα μπορούν να είναι 300-350 gr. Τα ψωμάκια έχουν λιγότερη. Χωρίζουμε -έστω με το μάτι- τη γέμιση σε ίσα μέρη, όσα έχουμε χωρίσει και τη ζύμη.
- Μπορούμε να παραλείψουμε το τυρί.
- Ανάλογα με το μέγεθός τους μπορούμε να φτιάξουμε 16-20 ψωμάκια.
- Καλό είναι να ξεκινήσουμε πρώτα από το τρίψιμο-ζύμωμα των χόρτων με λίγο αλάτι για να βγάλουν τα υγρά τους.
Καλησπερα!τα εχω φτιαξει κ εγιναν τελεια, αφρατα κ νοστιμα. Φανταζομαι οτι μπορω να τα φτιαξω με γεμιση τυριου;ευχαριστω εκ των προτερων
Βέβαια! Τα έχω φτιάξει ακόμη και με γλυκές γεμίσεις (έβαλα λίγη ακόμη ζάχαρη στο ζυμάρι). Χαίρομαι που σας άρεσαν!
Ευχαριστω πολυ!ομορφη κυριακη να εχετε!