Ένα ιαματικό ηδύποτο!
Η πρώτη ανάρτηση του Ιούνη είναι …μεθυστική! Το λικέρ καρυδάκι σε μια εντελώς νέα εκδοχή, με βάση ανάμεικτη (ρακή και κρασί μαζί), με μέλι αντί ζάχαρη και αρκετό χρόνο ωρίμανσης. Φέτος εκτός από την δική μου συνταγή, έφτιαξα και τούτη εδώ και σας την παραδίδω, όσο είναι ακόμη καιρός για να βρούμε κατάλληλα καρυδάκια.
Ο βαλκάνιος γείτονάς μου, βλέποντας τα καρυδάκια που ετοίμαζα για γλυκό με ρώτησε τη συνταγή για να το φτιάξει και μου αποκάλυψε ότι εκείνος φτιάχνει ένα χωνευτικό ποτό με τα πράσινα καρυδάκια (δεν το είπε λικέρ) με συνταγή της πατρίδας του, αλλά με τη δική μας ρακή αφού αυτήν βρίσκει εδώ.
Παίνεψε και το μέλι μας πως είναι εξαιρετικό και ιδανικό για την παρασκευή. Τα αρώματα του θυμαριού του κρητικού μελιού κάνουν ακόμη πιο νόστιμο το ποτό αυτό μου είπε. Υποστήριξε ότι είναι χωνευτικό και ιαματικό και άρχισε να μου απαριθμεί τις περιπτώσεις που γιατρεύει! “Μια –δυο κουταλιές κάθε μέρα” -μου λέει- “και δεν θες καλύτερο φάρμακο”. Δεν ξέρω αν έχει όντως τέτοιες ιδιότητες πάντως γεύση έχει υπέροχη!
Έσπευσε μάλιστα να μου φέρει ένα μπουκαλάκι από το δικό του περυσινό για να δοκιμάσω. Είναι αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίες γιατί το δικό μου δεν είναι έτοιμο ακόμη. Αυτονόητο βέβαια ότι του ζήτησα τη συνταγή! Ανταλλαγές συνταγών κάναμε και μιλήσαμε για φαγητά, γλυκά και ζυμάρια. Πόσα κοινά σημεία που βρίσκουν οι άνθρωποι μεταξύ τους όταν θέλουν!
Το γλυκό του πέτυχε όπως μου είπε χθες που τον ξαναείδα –εξαντλήθηκε μάλιστα και πάει για δεύτερη δόση λέει- και ευχήθηκε να πετύχει κι εμένα το λικέρ μου! Ας δούμε λοιπόν αυτό το πολύ ιδιαίτερο ηδύποτο.
Υλικά:
40 πράσινα καρυδάκια
1 λίτρο ρακή
500ml κόκκινο κρασί
500gr μέλι
Επί το έργον:
Πλένουμε καλά τα καρυδάκια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Κόβουμε τη μυτούλα, καθαρίζουμε λίγο το μέρος που ήταν το κοτσανάκι και τα βάζουμε σε ένα βάζο με τη ρακή. Τα αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για 24 ώρες μόνο με τη ρακή. Μετά προσθέτουμε το κρασί και το μέλι στο βάζο.
Κουνάμε το βάζο για 4-5 μέρες να διαλυθεί το μέλι και μετά αποθηκεύουμε για 60 μέρες σε σκοτεινό μέρος.
Φιλτράρουμε, σερβίρουμε σε καθαρά αποστειρωμένα μπουκάλια και απολαμβάνουμε!
Σήμερα, σχεδόν 20 μέρες μετά από την αρχή της διαδικασίας, το χρώμα στα βάζα μου είναι αυτό εδώ:
Παρατηρήσεις:
- Η δόση που μου έδωσε ο γείτονάς μου ήταν για 80 καρυδάκια αλλά είπα ότι φέτος θα φτιάξω τη μισή για δοκιμή. Χρησιμοποίησα λοιπόν 40 καρυδάκια. Απ’ αυτά έκανα τα ¾ της μισής δόσης (δηλαδή: 30 καρυδάκια, 750ml, ρακή, 375ml κρασί και 375 gr μέλι ) χωρίς να προσθέσω τίποτα άλλο στο βάζο, αλλά στα υπόλοιπα ( δηλαδή 10 καρυδάκια, 250ml ρακή, 125 ml κρασί και 125 gr μέλι) πρόσθεσα και κάμποσα μυρωδικά (ξύλο κανέλας και καμιά δεκαριά καρφάκια γαρύφαλλο) για να το κάνω πιο αρωματικό.
- Αντί ρακή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο λευκό ουδέτερο ποτό
- Ο γείτονάς μου μου είπε ότι στα χρησιμοποιημένα καρυδάκια μπορώ να προσθέσω μετά το φιλτράρισμα μισή ποσότητα από τα υλικά και να φτιάξω ακόμη μια ποσότητα ποτό, το μισό της αρχικής.
- Υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο μετά από 6 μήνες (δηλαδή κοντά στα Χριστούγεννα). Το περυσινό που δοκιμάσαμε εμείς ήταν πολύ εύγευστο και ιδιαίτερο!
Μου αρέσει πολύ και θέλω να ενημερώνουμε.
Θα το φροντίσουμε αγαπητή μου. Ευχαριστούμε!
ΕΧΩ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΩΝ ΛΙΚΕΡ . ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΠΙΤΙΚΑ . ΕΔΩ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΡΟΠΟ ΚΙ ΑΠΟΨΕ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ. ΝΑ΄ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΤΟΙΜΑ .
Θέλουν το χρόνο τους αλλά είναι ωραία και χωρίς χρωστικές και χημικά αρώματα!
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΛΩ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΟΥ. ΣΟΥΡΩΣΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΙΚΕΡ , ΟΜΩΣ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΗ. ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ , ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΓΕΥΣΤΟ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΄Η ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ? ΙΣΩΣ ΛΙΓΟ ΜΕΛΙ ΑΚΟΜΗ? ΤΗΡΗΣΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΕΣ. ΖΗΤΩ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΑ.
Ναι, ο γείτονάςμου συστήνει δοκιμή τα Χριστούγεννα! Σ’ εμάςαρέσουν λίγο τα bitter οπότε δεν μαςπειράζει και νωρίτερα. Εγώ αυτό σαν χωνευτικό το έχω πιο πολύ απ’ ότι για λικέρ. Πάντως,επειδή μελετώ πολύ ιταλικές συνταγές λικέρ, και εκείνοι συστήνουν άνοιγμα τα Χριστούγεννα στο καρυδάκι!