Κοτόπουλο ψητό με λαχανικά σε λαδόκολλα ή σε σακούλα ψησίματος

Αλλά και σε γάστρα ή ταψί!

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεν προλαβαίνω τις δουλειές μου. Μα πού βρίσκονται τόσες ακόμη και τώρα που τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και το σπίτι έχει σχεδόν αδειάσει.  Μπορεί  βέβαια να ελαττώνονται οι αντοχές και μου φαίνονται όλα πολλά. Η αλήθεια είναι ότι αυτή την εποχή είναι στο φουλ και οι υποχρεώσεις της δουλειάς μου, είναι και οι θερμοκρασίες δύσκολες, είναι πολλά.  Ε, τέτοιες μέρες κι εγώ και όλοι μας θέλουμε φαγάκια που να ετοιμάζονται εύκολα, να μη μας θέλουν όλη την ώρα από πάνω τους και να αρέσουν σε όλη την οικογένεια ώστε να μη θέλουμε συμπληρώματα.

Τέτοια είναι συνήθως τα φαγητά του φούρνου,  αλλά το μειονέκτημά τους είναι ότι θέλουν συνήθως αρκετό χρόνο. Ας πούμε το κλασικό μου ψητό, θέλει 2,5-3 ώρες για να γίνει όπως το θέλω οπότε πάει σε κυριακάτικα τραπέζια. Ευτυχώς οι  τεχνικές του ψησίματος είναι πολλές και έτσι μπορούμε να έχουμε μαζί το τερπνόν με το ωφέλιμον!

 

Αυτό το ψητό κοτόπουλο μπορούμε να το φτιάξουμε με διάφορες τεχνικές ανάλογα με το χρόνο που έχουμε και με την υπομονή μας. Σε ένα απλό πυρίμαχο σκεύος (η πιο χρονοβόρα εκδοχή), σε γάστρα σκεπαστή, τυλιγμένο σε λαδόκολλα, και σε σακούλα ψησίματος αν βιαζόμαστε πολύ. Έτσι το έκανα την τελευταία φορά και έγινε λουκούμι σε χρόνο ρεκόρ για ψητό!  

Το καλό είναι πως τα λαχανικά μπορούν να σερβιριστούν σε κομμάτια αλλά αν θέλουμε μπορούμε να τα λιώσουμε και να φτιάξουμε ένα εξαιρετικό πουρέ λαχανικών. Ειδικά για μικρά παιδάκια είναι μια πολύ νόστιμη λύση και έτσι κρύβονται και τα πράσινα που πολύ συχνά δεν τους αρέσουν.

Α, να μη ξεχάσω… Ένα ακόμη καλό είναι ότι αν επιλέξουμε ψήσιμο στη λαδόκολλα ή σε σακούλα το ταψί μας θέλει ελάχιστο ψήσιμο!

Υλικά:

Για κάθε δύο μπούτια κοτόπουλου ή για μισό μέτριο κοτόπουλο:

2-3 φρέσκα μέτρια κολοκύθια

1 κρεμμύδι ξερό

5-6 ασπρομανίταρα (ή μια μικρή κονσέρβα)

2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)

2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

2 μικρές ή 1 μέτρια ντομάτα

2 μικρές πατάτες

Αλάτι

Πιπέρι

2-3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη (ή ½ κουταλάκι ξερά)

Επί το έργον:

Πλένουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου (εγώ τα βάζω συνήθως σε λίγο ξιδόνερο για 15-20 λεπτά). Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Τα κόβουμε σε φετούλες, τα αλατοπιπερώνουμε και τα απλώνουμε σε μια λαδόκολλα ή σε μια σακούλα ψησίματος. Βάζουμε τη λαδόκολλα ή τη σακούλα σε πυρίμαχο σκεύος. Μπορούμε βέβαια να βάλουμε τα υλικά μας κατευθείαν στο πυρίμαχο σκεύος αλλά θα θέλει τότε περισσότερο χρόνο το ψητό μας. 

Από πάνω βάζουμε τα μισά κλαδάκια του αρωματικού της επιλογής μας.  Αλατίζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε από πάνω. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα αρωματικά. Τυλίγουμε τη λαδόκολλα ή κλείνουμε τη σακούλα και το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε  60-70 λεπτά ανοίγουμε τη λαδόκολλα ή τη σακούλα και αφήνουμε για κανένα δεκάλεπτο ακόμη στο φούρνο να απορροφηθούν όσα υγρά έχουν μείνει και να ροδοκοκκινίσει  το δέρμα του κοτόπουλου.  

Σερβίρουμε με ολόκληρα τα λαχανικά  ή τα λιώνουμε σε πουρέ.

Παρατηρήσεις:

  • Αν θέλουμε να κάνουμε ένα μέρος των λαχανικών πουρέ, τα αδειάζουμε σε μία κατσαρόλα και τα πιέζουμε με την κουτάλα του πουρέ. Μπορεί να χρειαστεί να τα βράσουμε λίγο για να γίνει λίγο πιο στεγνός ο πουρές μας μας. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε στον πουρέ λίγο τυρί κρέμα ή λίγο γιαούρτι.
  • Αν θέλουμε να έχουμε περισσότερες μερίδες είναι καλύτερα να βάλουμε σε δυο σακούλες ή σε δυο λαδόκολλες το κοτόπουλό μας. Έτσι εξασφαλίζουμε και μικρότερους χρόνους ψησίματος και πιο καλή διαχείριση των υλικών μας!
  • Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά: καρότα, μελιτζάνες , πιπεριές κλπ και να κάνουμε πολλές παραλλαγές σ’ αυτό το πιάτο. Πάντως δεν πρέπει να βάλουμε περισσότερες ντομάτες γιατί αν τα υγρά είναι πολλά θα μας καθυστερήσουν…
  • Αν επιλέξουμε ψήσιμο σε σακούλα, κρατάμε τους χρόνους που προτείνει ο κατασκευαστής αλλά πάντα ανοίγουμε το τελευταίο 15λεπτο τη σακούλα (χωρίς να την αδειάσουμε) για να απορροφηθούν τα υγρά και να κάμει ωραία πέτσα το ψητό μας.
  • Αν αφαιρέσουμε την πέτσα του κοτόπουλου και δεν βάλουμε πατάτες έχουμε ένα πεντανόστιμο διαιτητικό πιάτο!

Καλά μαγειρέματα, καλά να περνάτε!

Print Friendly, PDF & Email