Μηλόπιτα με φύλλο  κρούστας

Το φουλ του μήλου!

Αν αναζητήσει κάποιος ποιο φρούτο έχω χρησιμοποιήσει πιο πολύ απ’ όλα στις συνταγές που έχω δημοσιεύσει, θα καταλήξει οπωσδήποτε στο μήλο!

 

Το περίεργο είναι ότι αν καλορωτήσω τον εαυτό μου, το μήλο ως φρούτο είναι το τελευταίο που θα διάλεγα από τη φρουτιέρα μου αν είχα κι άλλα φρούτα. Κι όμως! Θεωρώ τις μηλόπιτες, τα μηλοπιτάκια και τα κέικ μήλου από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά.

Αυτή εδώ τη μηλόπιτα για να είμαι ειλικρινής δεν την είχα στο πρόγραμμα για τώρα αφού είναι πολύ πρόσφατη κι άλλη συνταγή με μήλα. Αλλά κάποια μήλα ξεχασμένα στη φρουτιέρα (τι λέγαμε;) έγιναν μαρμελάδα στην αρχή της εβδομάδας που μας πέρασε, θυμήθηκα τη συνταγή  και την υποσχέθηκα!  Η υπόσχεση είναι υπόσχεση και έτσι η μηλόπιτα φτιάχτηκε χθες για μας και παραδίδω σήμερα τη συνταγή στις φίλες που την περιμένουν.

 

Η προέλευση αυτής της μηλόπιτας, της συνταγής της δηλαδή, είναι ένα ημερολόγιο τοίχου, όπως αυτά που έχουν στιχάκια, παροιμίες  και γνωμικά. Ανώνυμη άρα δεν έχεις σε ποιο να καταχωρίσεις τα λάθη, αλλά και τα εύσημα για την πολύ ωραία ιδέα του στησίματος.

Την πρώτη φορά που την έκανα δεν μπορώ να πω ότι τη θεώρησα επιτυχημένη. Μισό κιλό μαρμελάδα και 1,5 κιλό μήλα και 3 ή 4 φύλλα κρούστας αν θυμάμαι καλά. Μυρωδικά που δεν μας άρεσαν καθόλου. Υψηλότατη θερμοκρασία ψησίματος, καμένα τα εξωτερικά φύλλα, ζύμη τα εσωτερικά. Αποτέλεσμα με πολλή υγρασία και εν τέλει άδικος κόπος!

Το στήσιμο όμως μου άρεσε πολύ και δεν το έβαλα κάτω… Οι αναλογίες διορθώθηκαν με 2-3 δοκιμές, χρησιμοποιήθηκαν τα κλασικά «μηλοπιτένια» μυρωδικά, μπήκε και λίγο σιμιγδάλι για τα υγρά  και η μηλόπιτα είναι πλέον άξια δημοσίευσης!

Υλικά:

5 μέτρια (περίπου 1kgr)  μήλα, πράσινα κατά προτίμηση

350-400gr μαρμελάδα μήλου ή άλλη της αρεσκείας μας

2 κουταλιές σούπας (περίπου 30 gr) καστανή ζάχαρη

2-3  κουταλιές σούπας σιμιγδάλι (ανάλογα με το πόσο ζουμερά είναι τα μήλα)

8 φύλλα κρούστας

160 gr βούτυρο αγελάδας (ή μισό-μισό βούτυρο /ελαιόλαδο)

1 κουταλάκι κανέλα

¼ κουταλάκι γαρύφαλλο

Προαιρετικά, 2 κουταλιές λικέρ ή κονιάκ

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε τα 3 από τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας. Προσθέτουμε τα ¾ περίπου της μαρμελάδας, τα κανελογαρύφαλλα και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.  Λιώνουμε το βούτυρο. Σε  ταψάκι (τετράγωνο 28Χ28, στρογγυλό περίπου 30 Νο) στρώνουμε τα 5 από τα φύλλα κρούστας, αλείφοντας ένα ένα  με λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε το μισό μείγμα του τριμμένου μήλου.

Σκεπάζουμε με 2 φύλλα κρούστας, πάντα αλειμμένα με βούτυρο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα και σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο. Αλείφουμε με βούτυρο και την υπόλοιπη μαρμελάδα. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζουμε τα δυο μήλα  και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια της μηλόπιτας.

Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη, και περιχύνουμε με το βούτυρο (εκτός από λίγο που κρατάμε για το γύρισμα των φύλλων). Γυρίζουμε τα περισσεύματα των φύλλων αφού τα βουτυρώσουμε ώστε να δημιουργηθεί κάτι σαν κόθρος γύρω από την πίτα.  Ψήνουμε την πίτα μας περίπου μια ώρα στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου μας.

Στα 40 λεπτά περίπου πιέζουμε τα μήλα να σκεπαστούν από τα υγρά που έχουν προκύψει και σκεπάζουμε τη μηλόπιτα με χαρτί ψησίματος να μην καούν τα φύλλα.

Το τελευταίο πεντάλεπτο την ξεσκεπάζουμε πάλι για να γίνουν τραγανά.

Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα.Τη διατηρούμε εκτός ψυγείου 1-2 μέρες, και τη σκεπάζουμε αφού κρυώσει εντελώς!

Παρατηρήσεις:

  • Διαλέγουμε μαρμελάδες σφικτές σχετικά (μήλο, κυδώνι, αχλάδι κλπ) που όμως να ταιριάζουν με τα μήλα και να μη καλύπτουν τη γεύση τους.
  • Επειδή είναι «γλυκό» γλύκισμα, αν θέλουμε μπορούμε να ελαττώσουμε  λίγο την ποσότητα της μαρμελάδας και να αυξήσουμε του μήλου. Τότε μάλλον πρέπει να βάλουμε λίγο ακόμη σιμιγδάλι για τα υγρά που θα προκύψουν (παρεμπιπτόντως, δεν έχει σημασία αν είναι ψιλό ή χονδρό).
  • Αν το βούτυρο αντικατασταθεί εντελώς από ελαιόλαδο, θα έχουμε μια νηστίσιμη ωραιότατη μηλόπιτα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έστω και λίγο βούτυρο της πάει.
  • Οι γνώμες για την ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος διίστανται. Σε κάποιους άρεσε περισσότερο χλιαρή και κάποιοι την βρήκαν καλύτερη αφού κρύωσε εντελώς. Οι φωτογραφίες με την κούπα με τη σοκολάτα είναι με τη μηλόπιτά μας ζεστή (σαν σιροπιαστή είναι!) ενώ οι  άλλες είναι με τη μηλόπιτά μας κρύα. 

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Print Friendly, PDF & Email