Αλμυρά

Χοιρινό με πράσα στο τηγάνι (πρασοτηγανιά)

Χειμωνιάτικο- χριστουγεννιάτικο-ελληνικό-αγαπημένο πιάτο! 

DSC_1060

Μη μου πείτε ότι δεν είναι από τα πιο χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικα πιάτα σε όλη την Ελλάδα! Φυσικά και στην Κρήτη κάνουμε τις τηγανιές μας, με πιο χαρακτηριστική το φουκάκι.

DSC_1052

Τηγανιές με μπουκίτσες από χοιρινό κρέας, κρασάτες , λεμονάτες, ριγανάτες, με πράσα, με κρεμμυδάκια, πικάντικες ή πιο ελαφριές πιστεύω ότι θα φτιάξουμε όλοι τις γιορτινές (και όχι μόνο) μέρες. Εμείς τουλάχιστον 2-3 φορές τις μέρες των εορτών και αρκετές όλο το Χειμώνα…

DSC_1056

Και για να μην έχουμε μονοτονία, αλλάζουμε τη συνταγή κάθε φορά. Μια από τις πιο αγαπημένες εκδοχές η πρασοτηγανιά.

DSC_1048

Τρυφερές μπουκιές χοιρινού κρέατος , που σιγομαγειρεύεται στο τηγάνι με πράσα και μελώνει.

DSC_1056-001

Η μάνα μου την έφτιαχνε με ελάχιστο πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό, η πεθερά μου με κοκκινοπίπερο. Η όψη παρόμοια, η γεύση διαφορετική. Κράτησα το κοκκινοπίπερο (πάει το χειμώνα) και πρόσθεσα κι εγώ τα δικά μου.

DSC_1057

Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες και – ειδικά αν το κοκκινοπίπερο μας είναι καυτερό- μια κουταλιά καλό συρωτό γιαούρτι ή κάποιο τυρί κρέμα όπως το κρητικό ξύγαλο θα δώσει τη δροσεράδα που θα χρειαστούμε!

DSC_1054

Υλικά:

750 gr χοιρινό για τηγανιά σε  μπουκιές μεγέθους καρυδιού

60ml – 80ml (¼ -1/3 κούπας)  ελαιόλαδο, ανάλογα πόσο λιπαρό είναι το κρέας μας

100ml κρασί

Αλάτι

Πιπέρι

½ κιλό ή λίγο περισσότερο πράσα (ζυγισμένα καθαρισμένα)

1 κουταλάκι γλυκό κοκκινοπίπερο

Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού

Προαιρετικά, λίγο καυτερό κοκκινοπίπερο

Εναλλακτικά, μπορούμε να προσθέσουμε 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ¼ κούπας νερό .

Επί το έργον:

prasothgania

Πλένουμε καλά το κρέας, το αφήνουμε να στραγγίξει και το αλατίζουμε ελαφρά. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι να κάψει και ροδίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές.

prasothgania1

Αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά που θα κατεβάσει κι όταν αρχίσει να τσιτσιρίζει σβήνουμε με το κρασί. Μόλις το απορροφήσει, προσθέτουμε λίγο νερό και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (από το 9 στο 6).

prasothgania2

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα μας. Περιμένουμε να μαλακώσει αρκετά το κρέας προσθέτοντας όταν χρειάζεται νερό και όταν έχει μαλακώσει αρκετά (όχι όμως τελείως), αφήνουμε να απορροφήσει το νερό του και προσθέτουμε τα πρασάκια, χωρίς να τα στραγγίσουμε, με όσο νερό κρατούν όταν τα βγάζουμε από τη λεκάνη.  

prasothgania3

Σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό μας.

prasothgania4

Όταν υπολογίσουμε ότι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τα πιπέρια, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Αφήνουμε να μελώσει, αποσύρουμε από την εστία και σε 5 λεπτά σερβίρουμε.

DSC_1059

Παρατηρήσεις:

1)Εμείς δεν έχουμε παιδιά στο σπίτι και προτιμούμε οι μπουκιές μας να έχουν κοκκαλάκια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχα μερίδα από το λαιμό, που είχε και λίγο λίπος και έγινε πολύ μαλακό στο ψήσιμο.

2)Συνήθως στους συνδυασμούς κρέας-λαχανικό οι ποσότητες των δύο υλικών είναι πάνω κάτω ίσες. Μπορούμε λοιπόν να αυξήσουμε λίγο την ποσότητα των πράσων.

3)Το κρασί που βάζω συνήθως, είναι ροζέ.

4)Μπορούμε λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από την εστία να προσθέσουμε μια χούφτα ξινομυζήθρα ή σκληρή φέτα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και είναι έτοιμο.

5) Αν βάλουμε πελτέ θα τον προσθέσουμε στο τηγάνια μαζί με τα πράσα. Μπορούμε να παραλείψουμε τα πιπέρια, ή να τα βάλουμε και αυτά. 

Δοκιμάστε την κι έτσι την τηγανιά σας φέτος! 

 

[yumprint-recipe id=’76’] 

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες! Το site ξεκίνησε ως blog αλλά η αποδοχή σας και η αγάπη σας οδήγησε στη μετεξέλιξή του σ’ αυτό που είναι τώρα, με τη συνδρομή και την υποστήριξη του γιου και συνεργάτη της. Εδώ θα βρείτε συνταγές από την παραδοσιακή και την σύγχρονη κρητική κουζίνα, φτιαγμένες με αγάπη και σημασία στη λεπτομέρεια. Επειδή όμως η γαστρονομία είναι και στοιχείο πολιτισμού κάθε εποχής και κοινωνίας, οι συνταγές εδώ δένονται με μνήμες, με λαογραφικά στοιχεία, με διατροφικές πληροφορίες, με μικρές έρευνες γύρω από τη δημιουργία τους, με στιγμιότυπα από τη ζωή της σύγχρονης και της παλιάς Κρήτης!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές