Vegan/vegetarian

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, μέλι και καρύδια!

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, μέλι και καρύδια!

Οκτώβρης από σήμερα! Πλούσιος σε υλικά μήνας. Ακόμη κυκλοφορούν αρκετά καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά και παράλληλα εμφανίζονται τα πρώτα φθινοπωρινά. Από τους πρωταγωνιστές του μήνα η κολοκύθα. Σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Στην Κρήτη οι πιο πολλές εφαρμογές της κολοκύθας είναι αλμυρές. Τα κλασικά κρητικά κολοκυθοπιτάκια του τηγανιού είναι αλμυρά .

DSC_0097

Την μαγειρεύουμε γιαχνί  , τη συνδυάζουμε με διάφορα άλλα λαχανικά και κρέας. Υπενθυμίζω μια από τις ωραιότερες  κρητικές συνταγές με κολοκύθα είναι η τηγανητή κολοκύθα σκέτη ή με αρισμαρί και ξύδι , σαβόρε όπως λέμε εδώ (παλιά ανάρτηση, με φωτογραφίες που αδικούν τη συνταγή και σίγουρα θα αντικατασταθούν φέτος…). Μην παραλείψετε να την δοκιμάσετε. Τα τελευταία χρόνια την φτιάχνω πολύ συχνά και ψητή σε μια «δημιουργική» σαλάτα με μανιτάρια που μας αρέσει πολύ.

DSC_0231-001

Φυσικά δεν είναι λίγα και τα γλυκά μας με γλυκοκολοκύθα. Εκτός από γλυκό του κουταλιού φτιάχνουμε κολοκυθόπιτες τύπου κέικ και φυσικά κολοκυθόπιτες με φύλλο σπιτικό ή του εμπορίου σιροπιασμένες ή πασπαλισμένες με αχνοζάχαρη.

DSC_0226

Αυτή εδώ η πίτα μπήκε πρόσφατα στο συνταγολόγιό μου. Την πήρα από  αγαπημένη μου θεία και πιστεύω ότι θ’ αρέσει σε όσους την δοκιμάσουν. Άλλωστε η άλλη συνταγή που έχω από την ίδια θεία στο blog, οι κολοκυθοκεφτέδες, είναι από τις πιο δημοφιλείς του blog χρόνια τώρα!

DSC_0222

Το μέλι που μπαίνει και στη γέμιση και στο σιρόπι αυτής της κολοκυθόπιτας, το σωτάρισμα της κολοκύθας, το μικρό κρεμμυδάκι, και μερικές άλλες λεπτομέρειες  ίσως κάνουν την διαφορά σ’ αυτή την καινούρια μου κολοκυθόπιτα που σας προτείνω να δοκιμάσετε.

Παρατηρήσεις

1)Μπορούμε να μαγειρέψουμε την κολοκύθα από την προηγούμενη και να την αφήσουμε να στραγγίξει όλη νύχτα.

2)Για να μη βγαίνει η γέμιση από τα γλυκά του ταψιού δεν τραβάμε το μαχαίρι αλλά «τρυπάμε» σπρώχνοντάς το κατακόρυφα στην πίτα.

3)Όπως φαίνεται στην σχετική φωτογραφία,  ένα – δυο από τα  πάνω φύλλα τα διπλώνω  τετράγωνα και τα βάζω μόνο στο κέντρο της πίτας. Αυτό το κάνω όταν χρησιμοποιώ στρογγυλό ταψί γιατί ήδη τα γυρίσματα των κάτω φύλλων έχουν καλύψει την περιφέρεια της πίτας.

4)Η πίτα είναι νόστιμη χλιαρή αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου. Διατηρείται άριστα 2-3 μέρες (αν περισσέψει…). Δεν την σκεπάζω, την αφήνω μέσα στο φούρνο της κουζίνας .

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε! 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο