Πιπεριές στην κατάψυξη και μια νόστιμη πιπερόπιτα με ξινομυζήθρα και μανιτάρια!

Πιπεριές για διατήρηση και για …πρόφταση!

 
Ακόμη στη λαϊκή  μας κυκλοφορούν
υπαίθρια  λαχανικά. Εδώ που τα λέμε, ο καιρός είναι σχεδόν ανοιξιάτικος ακόμη, αν εξαιρέσουμε μια δυο μπόρες την βδομάδα που πέρασε.  Επειδή λοιπόν τα υπαίθρια ακόμη και
κατεψυγμένα είναι πιο νόστιμα από εκείνα του θερμοκηπίου, όσο προλαβαίνουμε ας ενισχύσουμε
τις προμήθειές μας! 
 
Ειδικά τις πιπεριές, τις καταψύχω  όταν περισσεύουν κι όχι μόνο για να τις διατηρήσω
για το χειμώνα. Έχουν πολλές χρήσεις και νοστιμίζουν σάλτσες και πίτες και
πίτσες. Δεν είναι λοιπόν κακή ιδέα να τις έχουμε έτοιμες για χρήση ακόμη κι αν
δεν σκοπεύουμε να τις  διατηρήσουμε όλο
το χειμώνα.
 
 
Τις φυλάσσω σε κομματάκια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων , κάποιες
φορές και ολόκληρες. 
 

Αρκεί να τις πλύνομε, να τις αφήσουμε να στραγγίξουν ή να
τις  σκουπίσουμε ελαφρά με λίγο χαρτί
κουζίνας και να τις κόψουμε πρώτα σε λωρίδες πλάτoυς 1 cm και μετά σε καρεδάκια. Μετά  τις βάζουμε
σε σακουλάκια κατάψυξης και τις καταψύχουμε.

 

Εγώ μετρώ με κούπες  τα καρεδάκια πιπεριάς και έτσι έχω σακούλες με
μία ή με δύο κούπες για σάλτσα ζυμαρικών ή πιπερόπιτα αντίστοιχα. Εκείνες που
βάζω σε πίτσες (συνήθως πράσινες και με πιο λεπτή σάρκα είναι πιο κατάλληλες) τις
κόβω μακρόστενες . 

 
 

Αν έχουμε χώρο στην κατάψυξη είναι καλύτερα να τις παγώσουμε
γι; 1-2 ώρες απλωμένες σε ένα δίσκο και μετά να τις μαζέψουμε σε σακουλάκι.
Έτσι ακόμη και κατεψυγμένες ξεχωρίζουν οπότε  μπορούμε να τις φυλάξουμε σε ένα σκεύος μαζεμένες να  παίρνουμε όσες χρειαζόμαστε.

 
 

Παρόλο που σπάνια φτιάχνω κλασικά γεμιστά το χειμώνα (δεν μας
αρέσουν τα εκτός εποχής φαγητά) καταψύχω και ολόκληρες πιπεριές  (λίγες γιατί πιάνουν αρκετό χώρο) όταν μου περισσεύουν.

 
 

Αφού τις πλύνομε, τις ανοίγουμε όπως για τα γεμιστά και αφαιρούμε τους σπόρους. Τις στεγνώνουμε, τις παγώνουμε για μια δυο ώρες  σε δίσκο για να μη παραμορφωθούν και μετά τις βάζουμε  σε
σακουλάκια και ξανά στην κατάψυξη.

 
 
 
Ας έρθουμε τώρα στην πιπερόπιτα. Η δική μου συνταγή είναι
εμπλουτισμένη με μανιτάρια  και φυσικά
κρητικά τυριά ( η φέτα βέβαια αντικαθιστά τέλεια την ξινομυζήθρα).
 
Υλικά :
 
Μια δόση εύκολο φύλλο για πίτες ή φύλλο με γάλα 
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 κούπες καρεδάκια από πιπεριές διαφόρων χρωμάτων
1 κούπα άσπρα μανιτάρια κομμένα σε φέτες (φρέσκα ή κατεψυγμένα
ή κονσέρβα)
2 κούπες ξινομυζήθρα ή τρίμματα φέτας
½ κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 αυγό ή 1/2 κούπα γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί
Αλάτι
Πιπέρι
 
Επί το έργον:
 
 
Φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο και την  αφήνουμε να ξεκουραστεί . Ετοιμάζουμε τη
γέμιση: 
 
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα καρεδάκια πιπεριάς και αφού τα ανακατέψουμε να λαδωθούν  , χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία .
Αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και μαγειρεύουμε μέχρι να τα απορροφήσουν. 
 
 
Αν βάλουμε φρέσκα μανιτάρια τα προσθέτουμε κι
αυτά λίγο μετά τις πιπεριές. Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει
ελαφρά η γέμισή μας (κανένα δεκάλεπτο τώρα το χειμώνα). 
 
 
Προσθέτουμε τον μαϊντανό,
τα τυριά και το πιπέρι και αλάτι με προσοχή ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα
τυριά μας. Αν τα μανιτάρια μας είναι κονσέρβα τα βάζουμε κι αυτά τώρα. 
 
 
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη (το ένα ας είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο) και
ανοίγουμε σε φύλλο το μεγαλύτερο. Το απλώνουμε σε πυρέξ ή ταψί . Στρώνουμε τη
γέμιση και την σκεπάζουμε με το φύλλο που θα ανοίξουμε με την υπόλοιπη ζύμη. 
 
Ψήνουμε
τη πίτα για 1 ώρα περίπου (ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια)  στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα. Αν
χρειαστεί την σκεπάζουμε με χαρτί  ψησίματος
μετά το πρώτο μισάωρο. 
 
Αφήνουμε να σταθεί κανένα τέταρτο και τη σερβίρουμε
ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
 
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Στη γέμιση ταιριάζει πολύ και κάποιο καπνιστό αλλαντικό,
ιδιαίτερα όσο χειμωνιάζει…
 
2)Μπορούμε βέβαια να αυξομειώσουμε λίγο την ποσότητα του τυριού και φυσικά να χρησιμοποιήσουμε ό,τι τυρί μας περισσεύει…
 
3)Η πίτα μπορεί να γίνει και με έτοιμο φύλλο για πίτες ή με
οποιοδήποτε σπιτικό φύλλο της επιλογής μας.
 
 

 

4)Προτιμώ πολύχρωμες πιπεριές γι αυτή την πίτα γιατί είναι
πολύ ωραίες έτσι όπως φαίνονται στα κομμάτια της πίτας. Έχουν και κάπως πιο
ήπια γεύση από τις πράσινες.
 
 
Καλή εβδομάδα!
 

Print Friendly, PDF & Email