Vegan/vegetarian

Κρητική γραβιέρα με μέλι και καρύδια

DSC_0476

Ήθελα η πρώτη ανάρτηση στη καινούρια μου σελίδα να έχει πολλά χαρακτηριστικά μαζί. Να είναι γλυκιά αλλά και αλμυρή. Να έχει στοιχεία παλιών συνταγών αλλά να είναι πιο νέα.

DSC_0478

Να περιέχει μόνο κρητικά προϊόντα. Να μπορεί να δοκιμαστεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Να συνοδεύει τέλεια μια παγωμένη ρακή, αλλά να αρέσει και σε όσους αποφεύγουν το αλκοόλ.

DSC_0475

Να είναι εύκολη, για να μπορούν να την δοκιμάσουν ακόμη και νέες νοικοκυρές, αλλά να μην υστερεί σε νοστιμιά. Να είναι δηλαδή ιδιαίτερη!

DSC_0479

Κατέληξα σε τούτες εδώ τις μπουκίτσες γραβιέρας . Τις πανάρισα με αυγό και καρύδια και τις τηγάνισα σε κρητικό ελαιόλαδο .

DSC_0482

Τις σέρβιρα με εκλεκτό θυμαρίσιο κρητικό μέλι και ρακή. Αλμυρόγλυκες, όπως πολλά από τα παραδοσιακά εδέσματα της Κρήτης που συνδυάζουν τυριά με μέλι.

DSC_0481

Όμως, είναι εντελώς καινούριες γιατί οι αυτοσχεδιασμοί δεν σταματούν ποτέ όταν έχεις εκλεκτά υλικά!

Υλικά:

150 gr γραβιέρα Κρήτης

3 κουταλιές αλεύρι

1 μεγάλο αυγό

3-4 κουταλιές καρύδια

Λίγο νερό

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)  και κανέλα για το σερβίρισμα

Επί το έργον:

DSC_0437

Κόβουμε τη γραβιέρα σε παραλληλόγραμμα κομμάτια μεγέθους σπιρτόκουτου πάνω κάτω.

graviera1

Αλέθουμε τα καρύδια με κοφτά κτυπήματα στο multi να μη γίνουν σκόνη αλλά σαν χοντρά ψίχουλα. Χτυπάμε το αυγό  με 1 κουταλιά νερό. Συγκεντρώνουμε σε μπολ όλα τα υλικά του παναρίσματος .

graviera2

Πανάρουμε τα κομμάτια της γραβιέρας ως εξής: Παίρνουμε ένακομμάτι, το βρέχουμε  με λίγο νερό (από τις φωτογραφίες μου λείπει το μπολ με το νερό γιατί ο χώρος που δούλευα είναι κοντά στη βρύση οπότε τα περνούσα από νερό) , και το αλευρώνουμε.

graviera3

Περνάμε το αλευρωμένα κομμάτι από το χτυπημένο αυγό και από το τριμμένο καρύδι και το αφήνουμε στην  άκρη.

graviera4

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει αλλά όχι να καπνίσει και τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές τα κομμάτια της γραβιέρας μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε σε χαρτοπετσέτες.

DSC_0467

Τα σερβίρουμε ζεστά αφού τα περιχύσουμε με μέλι . Αν θέλουμε τα  πασπαλίσουμε με κανέλα.

Παρατηρήσεις:

  • Αντί καρύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια ή αμύγδαλα
  • Φτιάχνω αυτή τη συνταγή και με κεφαλογραβιέρα και είναι επίσης πολύ ωραία αν και η αντίθεση γλυκού-αλμυρού είναι πιο έντονη και δεν ξέρω πόσο θα αρέσει σ’ αυτούς που δεν συνηθίζουν τέτοιους συνδυασμούς. Ξέρω ότι εκτός Κρήτης λίγοι προτιμούν τα αλμυρόγλυκα…

Μετά από 5 χρόνια και κάτι μήνες στον blogger, η μετακόμιση εδώ κρίθηκε αναγκαία . Ήταν και ευτυχής η συγκυρία να βρεθεί ελεύθερο το domain που χρησιμοποιούσα όλα αυτά τα χρόνια οπότε το τόλμησα. Είχα βέβαια και τη σημαντική βοήθεια του γιού μου που ανέλαβε τη μετακόμιση και της νύφης μου επεξεργάστηκε την φωτογραφία. Τους ευχαριστώ κι από δω γιατί παρά το γεγονός ότι έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, ασχολήθηκαν με μεράκι για τη σελίδα μου.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι νοιώθω λίγο πρωτάρα στο καινούριο περιβάλλον. Ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος φωτογραφίας, ποια χρώματα είναι καλύτερα για να μην φαίνονται τόσο πολύ οι φωτογραφικές μου αδυναμίες, πώς αυξομειώνονται τα μεγέθη των γραμμάτων. Πού θα πάει, θα προσαρμοστώ και θα διορθώσω σιγά σιγά τις δυσλειτουργίες και τις δυσμορφίες που εμφανίζονται. Οι δυνατότητες τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί και η σελίδα θα εμπλουτίζεται σταδιακά. Πολύ θα ήθελα να εκφράσετε τις απόψεις σας. Ακόμη κι αν δεν υιοθετήσω τις προτάσεις σας, σίγουρα θα τις λάβω σοβαρά υπόψιν…

Σας ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή που εκφράστηκε  από το facebook και από τις επισκέψεις σας εδώ.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και στην τρέχουσα φάση καταρτιζόμενη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές