Vegan/vegetarian

Μια πρωτότυπη βρώσιμη πομάδα (αλοιφή) με φύλλα ελιάς

Μια πρωτότυπη βρώσιμη πομάδα (αλοιφή) με φύλλα ελιάς

Ένα αλλιώτικο “πέστο” !

Μια πρωτότυπη βρώσιμη πομάδα (αλοιφή) με φύλλα ελιάς
Λίγο πριν δημοσιεύσω τη συνταγή της σαλάτας με τους αροδαμούς της λεμονιάς, είχα πάρει ένα e-mail από τον κ. Αποστολάκη που μου έλεγε να δοκιμάσω στη σαλάτα
με ντομάτα , αροδαμό της ελιάς. Αργότερα μου έγραψε και για τη χρήση τους σε
πομάδα (αλοιφή) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το πέστο, σαν γαρνίρισμα σε
πατατοσαλάτα , σε ζυμαρικά και αλλού. Έχει κάνει και σχετικό δημοσίευμα στην
εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», όπου χρησιμοποιεί  τρυφερά φύλλα ελιάς. Ο κ. Αποστολάκης προάγει την κρητική κουζίνα, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στην δημιουργική της εκδοχή δοκιμάζοντας παραδοσιακά και νέα υλικά και αξιοποιώντας  στο έπακρο τα κρητικά προϊόντα.Είναι πιθανόν να τον είδατε πρόσφατα στην εκπομπή της κ. Ψυχούλη όπου παρουσίασε συνταγές με αβογκάντο.
Μια πρωτότυπη βρώσιμη πομάδα (αλοιφή) με φύλλα ελιάς
Άρχισα λοιπόν κι εγώ τους πειραματισμούς, τις αυξομειώσεις
υλικών και έφτιαξα τη συνταγή που σας δίνω παρακάτω. Ξέρω ότι θα υπάρξει
επιφύλαξη στο να τη δοκιμάσετε. Εδώ αγανάκτησα να πείσω και τους επίσημους
δοκιμαστές του σπιτιού μου να γευτούν αυτή τη
λαδοπράσινη αλοιφή.
Τη δοκιμάσαμε με μακαρόνια  αλλά και σαν  ντιπ,
πάνω σε τραγανά  σπιτικά  παξιμαδάκια (που ομολογουμένως τα έφτιαξα για
δόλωμα ) των οποίων τη συνταγή θα σας δώσω σε επόμενο post. Προσωπικά έχω ενθουσιαστεί με την
πρώτη εφαρμογή και προτίθεμαι  όσο ακόμη
είναι τρυφερά τα  λιόφυλλα να δοκιμάσω κι
άλλους συνδυασμούς (π.χ. με μάραθο, με βασιλικό, με πετιμέζι, με καρύδια κλπ. ) . Ας δούμε λοιπόν τη δική μου πρόταση για την πομάδα με λιόφυλλα!

Υλικά:

15 φύλλα ελιάς πολύ τρυφερά (από αροδαμό , νεαρό βλαστάρι)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κουταλιές πούδρα αμυγδάλου
3 μεγάλα φυλλαράκια δυόσμου
1-2  κουταλιές  ξύδι από κρασί
½ κουταλάκι μέλι
Αλάτι
Επί το έργον:
Μια πρωτότυπη βρώσιμη πομάδα (αλοιφή) με φύλλα ελιάς
Βάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ ή στο multi και τα
αλέθουμε μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.
Μια πρωτότυπη βρώσιμη πομάδα (αλοιφή) με φύλλα ελιάς
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε
αλάτι  ή ξύδι αν χρειάζεται.
Μια πρωτότυπη βρώσιμη πομάδα (αλοιφή) με φύλλα ελιάς
Παρατηρήσεις:
Μια πρωτότυπη βρώσιμη πομάδα (αλοιφή) με φύλλα ελιάς
1)Δοκιμάσαμε το πέστο πάνω σε παξιμαδάκια , σε φρέσκο ψωμάκι
και σε μακαρόνια. Μας άρεσε και στις τρεις περιπτώσεις. Ίσως στα μακαρόνια να
χρειαζόταν  λίγο σκορδάκι. Θα προστεθεί σε
επόμενη εφαρμογή.
Μια πρωτότυπη βρώσιμη πομάδα (αλοιφή) με φύλλα ελιάς
2) Ο κ. Αποστολάκης προτείνει την προσθήκη γραβιέρας. Όταν έβαλα
στην μακαρονάδα μου το πέστο , την πασπάλισα και με κεφαλογραβιέρα Κρήτης.
Πραγματικά ταίριαζαν πολύ.
3) Διατηρείται στο ψυγείο και την δεύτερη μέρα είναι μάλλον
καλύτερο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο