Σταφιδόπιτα

 
 

 

Πριν φυλάξω τις φετινές σταφίδες, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω μερικές για μια παραδοσιακή σταφιδόπιτα. Η συνταγή υπάρχει σε όλα σχεδόν τα σπίτια με μικρές παραλλαγές. Άλλες νοικοκυρές βάζουν αλουσιά (αλυσίβα) , άλλες κανελόζουμο, άλλες σκέτο νερό.

Ο όρος λοιπόν παραδοσιακή έχει κυρίως να κάνει με το «χαρακτήρα» αυτής της πίτας. Η σταφιδόπιτα δεν είναι κέικ με σταφίδες. Είναι πίτα με λάδι, χωρίς αυγά, κατά προτίμηση με αλεσμένες τις σταφίδες και μυρωδιά κανέλας και γαρύφαλου.

Παραδοσιακά οι σταφίδες αλέθονταν στην χειροκίνητη μηχανή του κιμά , gadgetάκι που έχει εγκαταλειφθεί πλέον.Ο πολτός αυτός είχε την ιδανική υφή. Τα αντίστοιχα ηλεκτρικά πολτοποιούν εντελώς την σταφίδα (όταν είναι πολύ δυνατά) και το αποτέλεσμα είναι συνήθως λασπώδες, ή κολλάνε και δεν την αλέθουν καθόλου.

Η εικόνα από  εδώ

Συνήθως πειράζω τις αγαπημένες μου θείες γιατί ερίζουν για τα «πρωτεία» της σταφιδόπιτάς της καθεμιά τους.H μια θεία μου μουσκεύει τις σταφίδες αποβραδίς σε κάποιο από τα υγρά της συνταγής (συνήθως στην αλουσιά ή τη ρακή) και τις αλέθει στο multi, η άλλη τις κόβει με το ψαλίδι της κουζίνας όπως έκανα κι εγώ αυτή τη φορά.
Με τις ποσότητες που δίνω, φτιάχνουμε μια αρκετά μεγάλη πίτα. Μπορείτε να κάνετε τη μισή δόση.

 

 

Υλικά:

2 κούπες ελαιόλαδο εκλεκτό (χαμηλής οξύτητας)

1,5 κούπα ζάχαρη

 

1 κούπα χυμό πορτοκαλιού

1 κούπα αλουσιά δηλ. αλυσίβα (Μπορούμε να βάλουμε κρασί βλ. παρατηρήσεις)

½ κούπας ρακή ή κονιάκ

1 κουταλιά κανέλα

1/2 κουταλάκι γαρύφαλο

Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

1,5 κούπα σταφίδες κομμένες ή αλεσμένες

1 κούπα καρύδια χοντροκοπανισμένα

1 κουταλάκι σόδα

1 φακελάκι 20 γρ. μπέικιν

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Επί το έργον:

Σε μπολ ανάμειξης (αρκετά μεγάλο), ανακατεύουμε τα υγρά υλικά (εκτός την πορτοκαλάδα) με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε και τα κανελογαρύφαλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Διαλύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα (πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει πολύ) και την προσθέτουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε τη σταφίδα με τα καρύδια σε ένα μεγάλο πιάτο , τα πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλιές αλεύρι και τα προσθέτουμε κι αυτά.

Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν θα πάνε στο κάτω μέρος του ταψιού αλλά θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα στην πίτα. Ανακατεύουμε το μπέικιν με το υπόλοιπο αλεύρι και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Το μίγμα μας έχει την υφή μίγματος κέικ. Το βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί Νο 34 δηλαδή με διάμετρο 34 εκατοστά, και στρώνουμε την επιφάνεια. (Η μισή δόση χωράει στην κλασική φόρμα για κέικ με σούστα, Νο 28 , με τον πάτο που την κάνει ταψάκι.). Προαιρετικά πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.

Ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο στους 175ο φούρνο για μια ώρα και 20 λεπτά ως 1,5 ώρα ανάλογα με το φούρνο(Aν κάνετε τη μισή δόση θέλει λιγότερη ώρα. Περίπου 70 λεπτά). Στην μια ώρα καλύπτουμε με χαρτί κουζίνας αν η επιφάνεια έχει σκουρύνει πολύ. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι κι αν βγαίνει στεγνό την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Παρατηρήσεις:

1) Η αλυσίβα είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές. Γίνεται με στάχτη από καθαρά ξύλα ως εξής: Βράζουμε μια κουταλιά στάχτη με μια κούπα νερό και αφήνουμε να κατασταλάξει. Σουρώνουμε πολύ προσεκτικά με σουρωτήρι που έχουμε καλύψει με τούλι και βαμβάκι.

2) Μια πολύ αξιόπιστη νοικοκυρά μου είχε πει κάποτε ότι σε συνταγές που περιέχεται αλυσίβα μπορώ να την αντικαθιστώ με μια κούπα λευκό κρασί και ένα κουταλάκι μπέικιν ανά κούπα αλυσίβας. Όπου το έχω εφαρμόσει μπορώ να πω ότι ήταν μάλλον καλύτερο και από την αρχική συνταγή.

3) Μη φοβάστε το αλκοόλ ακόμη και αν έχετε μικρά παιδιά σε συνταγές παρασκευασμάτων που μαγειρεύονται. Η αλκοόλη εξατμίζεται και μένουν τα υπόλοιπα υλικά του ποτού.

4) Αν δεν έχετε πασπαλίσει με σουσάμι μπορείτε να κοσκινίσετε λίγη άχνη όταν κρυώσει η πίτα

5) Αν δεν έχετε μικρά παιδιά , μπορείτε να ραντίσετε την σταφιδόπιτα με λικέρ ή κονιάκ ή μαύρο ρούμι , να την τυλίξετε σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και να την αφήσετε να ωριμάσει 2-3 μέρες. Είναι πολύ ωραία έτσι, αλλά μόνο για μεγάλους.

UPDATE 17-11-2010

Δείτε και αυτήν εδώ την εκδοχή της σταφιδόπιτας.Προσωπικά, την προτιμώ.

Print Friendly, PDF & Email