Σαλάτα ψητών λαχανικών

Με αθόγαλο (ανθόγαλο)  και ντρέσινγκ πετιμεζιού
Καλώς σας βρήκα! Μετά από τις ολιγοήμερες διακοπές μου  επιστρέφω με μια νόστιμη σαλάτα –που μπορεί όμως να έχει και θέση ορεκτικού- ψητών λαχανικών. Να ελαφρύνουμε λίγο το τραπέζι μας χωρίς εκπτώσεις στη νοστιμιά!  Φρέσκα λαχανικά, αθόγαλο, πετιμέζι, λαδόξιδο.
Απλά, ντόπια  υλικά , με εναλλακτικές λύσεις όμως αν δεν μπορείτε να τα βρείτε. Το αθόγαλο ας πούμε,  που είναι ένα τοπικό τυροκομικό προϊόν ανάμεσα σε στραγγιστό γιαούρτι και ξινούτσικο  κρεμώδες τυρί, μπορεί να αντικατασταθεί από γιαούρτι.
Υλικά:
2-3 μελιτζάνες
2 κολοκυθάκια
2-3 μακρόστενες πιπεριές
Αλάτι
Ρίγανη
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Για το ντρέσινγκ:
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
1 κουταλιά πετιμέζι
Ελάχιστο αλάτι
Προαιρετικά, 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη ή πολτοποιημένη.
Επι πλέον:
1 κούπα αθόγαλο ή στραγγιστό γιαούρτι , μερικές λιαστές ντομάτες ή φρέσκα μικρά ντοματάκια, και 2-3 κλαδάκια μαϊντανό.
Επί το έργον:
Κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους λίγο λιγότερο από 1 εκατοστό. Τι μελιτζάνες τις αφήνουμε για λίγο σε αλατισμένο νερό (αν το συνηθίζουμε) να ξεπικρίσουν. Τις στραγγίζουμε. 
Αλατίζουμε και τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές από τις οποίες έχουμε αφαιρέσει τα σποράκια. Απλώνουμε χαρτί ψησίματος στη σχάρα της κουζίνας και τα βάζουμε στη σειρά χωρίς να σκεπάζει το ένα το άλλο. Τα αλείφουμε με λίγο λάδι  χρησιμοποιώντας ένα  πινελάκι, και τα πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
Τα ψήνουμε στο γκριλ σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι το σημείο που μας αρέσει (κάποιοι τα θέλουν τραγανά, κάποιοι καλοψημένα). Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος και τη φρεσκάδα των λαχανικών αλλά συνήθως 10 λεπτά από τη μια μεριά και 5 ακόμη από την άλλη όταν τα γυρίσουμε, είναι αρκετά.
Όταν ετοιμαστούν, τα τυλίγουμε σε ρολάκια και τα τοποθετούμε στην πιατέλα που θα τα σερβίρουμε, εναλλάξ κάθε είδος ή σε μια μεριά τις μελιτζάνες, δίπλα τα κολοκυθάκια, και παραδίπλα τις πιπεριές.
Στο κέντρο βάζουμε το αθόγαλο  και γαρνίρουμε το περίγραμμα με τα ντοματάκια ή τις λιαστές ντομάτες.
Από πάνω  σκορπάμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Χτυπάμε σε ένα βαζάκι τα υλικά του ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα μας, συμπεριλαμβανομένου και του αθόγαλου. Παίρνουμε μαζί με κάθε λαχανικό λίγο αθόγαλο (ή γιαούρτι), και το απολαμβάνουμε!
 
Παρατηρήσεις:
1)Αντί αθόγαλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στραγγιστό γιαούρτι όπως λέω παραπάνω, αλλά και μίγμα ξινομυζήθρας με γιαούρτι ή κάποιο άλλο  κρεμώδες τυρί.
2)Μπορούμε αντί πετιμέζι, να χρησιμοποιήσουμε μέλι. Ή να αναμείξουμε απλώς βαλσάμικο με ελαιόλαδο. Οι ποσότητες που δίνω, φτάνουν για λαχανικά που γέμισαν μια φορά τη σχάρα του φούρνου.
3) Αν βάλουμε το σκόρδο ολόκληρο, το τρυπάμε σε ένα δυο σημεία ώστε να αφήσει  λίγη από τη μυρωδιά του στη σαλάτα μας. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο.
4)Εννοείται ότι μπορούμε να βάλουμε κι άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας, όπως μανιτάρια  και ροδέλες κρεμμυδιού.

Print Friendly, PDF & Email