Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια. Το αφήνουμε να κρυώσει και αδειάζουμε σε ένα μπολ προσέχοντας να αφήσουμε στην κατσαρόλα το γαλακτώδες υγρό που έχει προκύψει. Εναλλακτικά, αφού κρυώσει βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και όταν στερεοποιηθεί τρυπάμε την επιφάνεια και αδειάζουμε το υγρό που έχει μείνει στον πάτο. Ξαναλιώνουμε το βούτυρο για να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Συνήθως από 250 gr βούτυρο σε πλάκα προκύπτουν περίπου 175 gr καθαρισμένο βούτυρο.