Πλήθος επιστημονικών ερευνών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού προστατεύει από αρκετές παθήσεις, λόγω των συστατικών που περιέχει.
Τα σημαντικότερα οφέλη που μπορεί να μας προσφέρει είναι:
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό λόγω του ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αύξηση της HDL χοληστερίνης.
- Βοηθάει στη διαχείριση του βάρους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη του κρασιού προλαμβάνει την πρόσληψη βάρους.
- Προστατεύει την καρδιά. Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού ωφελεί την καρδιά. Επίσης οι τανίνες έχουν προστατευτική δράση έναντι της καρδιακής νόσου.
- Προστατεύει τα οστά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού την ημέρα προστατεύει από την οστεοπόρωση τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
- Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου: Μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολούμπια διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν αλκοόλ με μέτρο επιβράδυναν την γνωστική έκπτωση συγκριτικά με όσους δεν έπιναν.
- Ωφελεί την όραση: Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού ωφελεί μακροπρόθεσμα την όραση. Μάλιστα όσοι έπιναν κρασί ήταν 43% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καταρράκτη συγκριτικά με όσους έπιναν μπύρα.
- Βελτιώνει τη διάθεση: Το αλκοόλ προκαλεί την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη.
- Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου: Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν ένα ποτήρι κρασιού κάθε βράδυ είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στις ωοθήκες συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έπιναν κρασί.
Πηγή: thehealthy.com