Διατροφή & υγεία

Δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσανεξία στη λακτόζη

Η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει την λακτόζη (το βασικό σάκχαρο του οργανισμού) ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 30% των παιδιών κάτω των 5 ετών εμφανίζουν κάποια ανεπάρκεια λακτάσης και συνακόλουθα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται πριν την εφηβεία.

Επίσης η συγκεκριμένου τύπου δυσανεξία μπορεί να εμφανιστεί και μετά τα 40 έτη σαν επακόλουθο μιας μη ισορροπημένης διατροφής.

Η ευαισθησία των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη καθώς και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο, γι’αυτό και η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών είναι διαφορετική ανάλογα με την περίπτωση.

Πολύς κόσμος πολλές φορές μπερδεύει την δυσανεξία της λακτόζης με την δυσανεξία της γλουτένης λόγω του ότι πηγές λακτόζης δεν περιέχονται μονάχα στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και στο ψωμί και σε άλλα παρασκευάσματα ή γλυκίσματα που απαιτούν ψήσιμο, στα δημητριακά προγευμάτων, στα παξιμάδια, τα μπισκότα, τα ζαχαρωτά, στις έτοιμες σούπες και τα κρέατα ταχείας παρασκευής, στην μαργαρίνη και σε έτοιμες σάλτσες για σαλάτα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλες οι παραπάνω τροφές είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν συμπτώματα σε όλα τα άτομα με ανεπάρκεια λακτάσης.

Χρήσιμες συμβουλές:

Προτού αποκλείσετε οριστικά τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη θα πρέπει να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες διότι θα πρέπει να θυμάστε πως, ότι τρόφιμο βγάζετε από την διατροφή σας δύσκολά αργότερα μπορείτε να το επαναφέρετε.

Αρχικά θα πρέπει να αντικαταστήσετε οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν καταναλώνετε που είναι πλήρες σε λιπαρά με ελαφρύ ή και καθόλου λιπαρά.  Αν και πάλι συνεχίζουν τα συμπτώματα τότε μειώνετε την ποσότητα κατανάλωσης στο μισό. Σαν τελική ενέργεια έχετε τον αποκλεισμό κυρίως του γάλακτος και εφόσον συνεχίσουν τα συμπτώματα και των προϊόντων του.

Η διατροφή που μπορεί να βοηθήσει στο έπακρον μία σοβαρή δυσανεξία στην λακτόζη είναι η χορτοφαγική διατροφή!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο