Οινικός περίπλους

Κρητικές ποικιλίες: #8 Λιάτικο

Κρητικές ποικιλίες: #8 Λιάτικο

Ποικιλία που συναντάται σε όλη την Κρήτη και είναι η πιο πολυφυτεμένη ερυθρή κρητική ποικιλία.  Απο Λιάτικο παράγονται τα κρασιά ΠΟΠ Δαφνές, ξηρά και γλυκά αλλά και τα ΠΟΠ Σητεία σε χαρμάνι με μαντηλάρι. Πήρε το όνομα του λόγω της πρωιμότητας του, αφού είναι δυνατόν να ωριμάσει ακόμα και τον μήνα Ιούλιο. Το λιάτικο έχει μεγάλο φύλλο και συμμετρικό. Σταφύλι μέτριου μεγέθους με ράγα μεγάλη, σφαιρική και μαλακή. Δίνει εξαιρετικής ποιότητας ξηρά παλαιωμένα αλλά και γλυκά κρασιά.  Τα ξηρά κρασιά έχουν συνήθως χρώμα κόκκινο του ροδιού ενώ στη μύτη συναντάς κυρίως κόκκινα φρούτα (ρόδι, κεράσι) και γλυκά μπαχαρικά. Στο στόμα είναι μετρίου προς γεμάτου όγκου, με μαλακές τανίνες και υψηλή οξύτητα και αλκοόλ. Τα γλυκά γίνονται με λιαστά σταφύλια και γι’αυτό είναι συμπυκνωμένα ενώ εμφανίζουν χαρακτηριστικά πιο γλυκών και ώριμων φρούτων. Αν έχετε ένα μπουκάλι καλό λιάτικο, αφήστε το να ταξιδέψει στο χρόνο και απολαύστε το μετά απο 5-6 χρόνια…

 

Οι 3 επιλογές μας:

1. Μικρή Ευγενική, Οινοποιείο Εφροσύνη

Κρητικές ποικιλίες: #8 Λιάτικο
Κλασική ερυθρή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Κρασί υψηλόβαθμο με χαμηλές, μαλακές τανίνες. Είναι γεμάτο στο στόμα, έχει έντονη μύτη, με πλούσια, ώριμα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά.

Συνδυάστε το με κανελόνια με κιμά και σάλτσα ντομάτας.

2. Πετάλι, Οινοποιείο Διαμαντάλη

Κρητικές ποικιλίες: #8 Λιάτικο

Το Πετάλι μέσα απο το ιδιαίτερο, πλούσιο αρωματικό μπουκέτο και τη μοναδική του υφή αναδεικνύει τον αστείρευτο πλούτο του κρητικού αμπελώνα. Κλασική ερυθρή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές, εκχύλιση 5-7 ημερών και ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Παραμονή στη δεξαμενή για 12 μήνες. Υπέροχο κόκκινο κεράσι, ρόδι και άγουρη φράουλα στη μύτη μαζί με ανθικές νότες. Κομψό στο στόμα, με ήπιες τανίνες, ένα υπέροχο καλοκαιρινό κόκκινο κρασί.

Συνδυάστε το με αρνάκι στη γάστρα με λαχανικά.

3. Ιουλιάτικο, Οινοποιείο Μπουτάρη

Κρητικές ποικιλίες: #8 Λιάτικο

Το «Ιουλιάτικο Μπουτάρη» πήρε το όνομά του από την προγενέστερη ονομασία της ομώνυμης ποικιλίας. Μετά το «λιάσιμο» των σταφυλιών, που διαρκεί γύρω στις 10 μέρες, εφαρμόζεται η λευκή οινοποίηση η οποία εξελίσσεται πολύ αργά. Παλαίωση σε 3 έτη σε δρύινα βαρέλια. Χρώμα λαμπερό βυσσινί με έντονες καφετιές ανταύγειες. Πολύπλοκο μπουκέτο όπου με την ανάδευση στο ποτήρι ξεδιπλώνονται αρώματα αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών, καφέ και κακάο. Πολύ καλή δομή, πλούσια λιπαρή γεύση, ισορροπία, έντονο άρωμα παλαίωσης και μεγάλης διάρκειας αρωματική επίγευση.

Συνδυάστε το με τριφτή κερασόπιτα.

 

Για περισσότερο κρασί, ακολουθήστε το προφίλ winetraveller_gr στο instagram!

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Μανώλης Παπαδακάκης

Ο Μανώλης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, είναι αμπελουργός και κάτοχος πιστοποίησης WSET στην γευσιγνωσία οίνου. Είναι λάτρης του κρητικού κρασιού ενώ μέσω του λογαριασμού του @winetravellergr στο instagram, προωθεί το επώνυμο ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο