Διατροφή & υγεία

Γκρελίνη: η ορμόνη της πείνας!

Γκρελίνη: η ορμόνη της πείνας!

Οι ερευνητές των ορμονών έμειναν έκθαμβοι στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ενδοκρινολογίας που είχε γίνει στην Λισαβόνα κάθε φορά που γινόταν συζήτηση για την γκρελίνη και τις ιδιότητες της.😲😲😲⏬⏬⏬⏬⏬⏬🔻🔻🔻

Είναι μια μικρή αλυσίδα αμινοξέων που παράγεται από απλά κύτταρα στο στομάχι και ανοίγει την όρεξη. Τα επίπεδα της γκρελίνης πέφτουν μόλις φάτε και φτάνουν στα ύψη όταν νηστεύετε.

🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘

Έχει φανερωθεί ότι άτομα που καταναλώνουν λίγο φαγητό μέσα στην ημέρα, πάσχουν από καρκίνο, ανορεξία και άλλες φθοροποιές ασθένειες, τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στο αίμα τους είναι αυξημένα.🤔🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🤔

Αν χάνεις βάρος επειδή κάνεις δίαιτα, τα επίπεδα της  γκρελίνης  αντιδρούν με αντισταθμιστικό τρόπο, κάνοντας σε να πεινάς περισσότερο και έτσι να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξαναπάρεις το βάρος που έχασες. Μία κλασική περίπτωση των ορμονών που δουλεύουν σε βάρος μας.

⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬⏬

Το ενδιαφέρον όμως είναι πως στις περιπτώσεις που χάνουμε βάρος επειδή ακολουθούμε μία διατροφή φτωχή σε λίπη, έχει προκύψει το γεγονός ότι η γκρελίνη μάλλον δεν δρα αντισταθμιστικά.

Τον Ιούνιο του 2004, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) ανακάλυψαν πως στο αίμα των αδύνατων ατόμων προκαλούνταν μία τεράστια έκρηξη γκρελίνης ανάμεσα στα μεσάνυκτα και στις έξι το πρωί, που ξεπερνούσε κατά πολύ τα φυσιολογικά κύματα πριν από τα γεύματα.

Όμως, αυτό δεν συνέβαινε στους παχύσαρκους και το συμπέρασμα ήταν πως η ίδια η παχυσαρκία μείωνε την έκκριση της γκρελίνης.

🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘🆘

Το εύρημα αυτό ίσως να καταρρίπτει το μύθο του παχύσαρκου που εφορμά τα βράδια στο ψυγείο, ωθούμενος από την ακόρεστη πείνα του και μας βοηθάει να συμπεράνουμε ότι η ψυχολογία συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο της παχυσαρκίας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο