Το λίπος στην διατροφή!
Από τις σούπες μέχρι τα καρύδια, τα προϊόντα αναγράφουν στις ετικέτες τους αμέτρητες ενδείξεις για το χαμηλό αριθμό λιπαρών τους. Πόσο, όμως χαμηλά πρέπει να φτάσετε;
Σύμφωνα με τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής το ανώτατο ποσοστό λίπους που πρέπει να περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή είναι το 30% των συνολικών θερμίδων.
Η χρησιμότητα του λίπους στην διατροφή είναι πολύπλευρη. Τα λίπη είναι σημαντικά για τη ζωή των κυττάρων, ενώ παίζουν ουσιαστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και στη σύνθεση των ορμονοειδών στοιχείων που συμμετέχουν στη ρύθμιση της πίεσης, του καρδιακού ρυθμού, της διόγκωσης των αιμοφόρων αγγείων, της θρόμβωσης του αίματος και του νευρικού συστήματος. Τέλος, συμβάλλουν στη διατήρηση της δομής και της λειτουργίας του εξωτερικού στρώματος των κυττάρων.
Στις τροφές υπάρχουν διαφόρων ειδών λίπη, κορεσμένα, πολυακόρεστα, μονοακόρεστα και υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Δε βλάπτουν όλα τα λίπη στον ίδιο βαθμό την υγεία, περιέχουν όμως όλα 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, γεγονός που κάνει αναγκαίο τον περιορισμό τους στην διατροφή σας.
Ορισμένες επεξεργασμένες τροφές που θεωρούνται χαμηλές σε λιπαρά, είναι πλούσιες σε θερμίδες και δεν έχουν θρεπτική αξία. Για να μην πέσετε στην παγίδα μπορείτε να ελέγχετε τα λίπη, τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά όλων των τροφών που καταναλώνετε, διότι μία απλή ματιά στα γραμμάρια του λίπους δε θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Επίσης τρώτε μικρότερες ποσότητες σε όλες τις τροφές συμπεριλαμβανομένων των τροφών με χαμηλά λιπαρά. Ακόμη και μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, αν δεν την ακολουθήσετε σωστά. Αυτό γίνεται αν περιορίσετε τα λίπη αλλά παίρνετε επιπλέον θερμίδες αγνοώντας το είδος των υπολοίπων τροφών που τρώτε.
Τέλος θα πρέπει να θυμάστε ότι αν αποκλείσετε τελείως το λίπος από την διατροφή σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στερήσετε από τον οργανισμό σας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες που υπάρχουν στις συγκεκριμένες τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά.