Αλμυρά

Αρωματικό κοτόπουλο με ντοματίνια στο φούρνο

Αρωματικό κοτόπουλο με ντοματίνια στο φούρνο

Ένα εύκολο και νόστιμο καθημερινό πιάτο!

Το κοτόπουλο είναι πάντα μια λύση, είναι η αλήθεια! Οικονομικό, υγιεινό, νόστιμο, εντάσσεται σε όλα σχεδόν τα εβδομαδιαία μενού που προτείνουν οι διατροφολόγοι. Όσες λοιπόν συνταγές με κοτόπουλο κι αν έχετε, σίγουρα θα βρείτε ενδιαφέρουσα ακόμα μία!

Αρωματικό κοτόπουλο με ντοματίνια στο φούρνο

Την έχω φτιάξει σε διάφορες παραλλαγές, με μικροδιαφορές. Δηλαδή αλλάζοντας τα αρωματικά που προτείνω παρακάτω ή προσθέτοντας ένα ακόμη λαχανικό (π.χ. πατάτες, κολοκυθάκια, πιπεριές, μανιτάρια το χειμώνα) έχουμε ένα άλλο πιάτο. Πάντως δεν είναι κοκκινιστό κοτόπουλο. Δεν έχουμε σάλτσα ντομάτας, αλλά μικρά ολόκληρα ντοματίνια που “γλυκαίνουν” στο ψήσιμο, είναι πεντανόστιμα και επί πλέον στολίζουν το πιάτο μας!

Αρωματικό κοτόπουλο με ντοματίνια στο φούρνο

Έχω καταλήξει στην απλούστερη εκδοχή που δίνω παρακάτω γιατί το φαγητό έτσι ετοιμάζεται πιο γρήγορα και τα υπόλοιπα λαχανικά μπορούν να αποτελέσουν ωραιότατα συνοδευτικά. Π.χ. ένας πουρές με πατάτες, ένα ψευτοπίλαφο ή απλές τηγανητές πατατούλες θα συμπληρώσουν το ψητό μας κοτόπουλο και θα κάνουν χορταστικό το πιάτο μας!

Αρωματικό κοτόπουλο με ντοματίνια στο φούρνο

Υλικά:

1 μέτριο κοτόπουλο  κομμένο σε μεγάλες μερίδες (10-12) 

1 κουτάκι ντοματίνια (περίπου ½ κιλό)

5-6 κουταλιές ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

1 κουταλιά ξύδι από κρασί

3-4 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη (εναλλακτικά, 1 κουταλάκι ξερή)

3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (εναλλακτικά 1 κουταλάκι ξερό)

Λίγο ξύσμα λεμονιού (αν υπάρχει)

Επί το έργον:

Πλένουμε το κοτόπουλο και το στραγγίζουμε. Το αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο, τα αρωματικά και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθούν τα αρώματα και αφήνουμε περιμένει κανένα μισάωρο. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Αρωματικό κοτόπουλο με ντοματίνια στο φούρνο

Σε ένα ταψί βάζουμε σε μια στρώση τα κομμάτια του κοτόπουλου. Πλένουμε τα ντοματίνια, τα αλατίζουμε ελαφρά  και τα προσθέτουμε στο ταψί.

Αρωματικό κοτόπουλο με ντοματίνια στο φούρνο

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο σε σχάρα 10 περίπου cm  πάνω από το κάτω μέρος του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν τα κομμάτια από τη μια πλευρά και μετά τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλο τόσο χρόνο περίπου. Δηλαδή ανάλογα με την ηλικία του κοτόπουλου και το μέγεθος των μερίδων θα χρειαστούμε 35-45 λεπτά από κάθε πλευρά. 

Αρωματικό κοτόπουλο με ντοματίνια στο φούρνο

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ενδιάμεσα. Αφήνουμε να ηρεμήσει το ψητό μας κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.

Αρωματικό κοτόπουλο με ντοματίνια στο φούρνο

Παρατηρήσεις:

  • Ένας καλός συνδυασμός αρωμάτων είναι επίσης το κύμινο-μπαχάρι-σκόρδο αλλά τον θεωρώ λίγο πιο χειμωνιάτικο.
  • Αν θέλουμε να βάλουμε πατατούλες, θα τις στρώσουμε στο κάτω μέρος του ταψιού κομμένες σε στρογγυλές φέτες, και θα αραδιάσουμε από πάνω τα υπόλοιπα υλικά. Τότε πρέπει να προσθέσουμε και λίγο νερό από την αρχή του ψησίματος.
  • Το ψήσιμο μπορεί να γίνει και σε γάστρα, και τότε θέλει μάλλον λιγότερο χρόνο. Αν μείνουν πολλά υγρά, μπορούμε να τα αφαιρέσουμε από το ταψί όταν είναι έτοιμο το κοτόπουλο για να ροδοκοκκινίσει όμορφα.
  • Διαλέγουμε ντοματίνια με τρυφερό φλοιό και δεν τα σπάμε στο ψήσιμο. Είναι πολύ νόστιμα και επί πλέον ομορφαίνουν το πιάτο.

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Μετάβαση στο περιεχόμενο