Γρήγορο, εύκολο, υγιεινό!
Ο Νοέμβρης είναι ο μήνας των ψαριών. Αφθονία και ποικιλία τώρα στα ψάρια, και σε σχετικά οικονομικές τιμές αφού έχει υποχωρήσει η τουριστική κίνηση. Φτάνουν οι ψαριές και για τις ψαροταβέρνες και για μας. Άλλωστε το φαγάκι τούτο είναι το ίδιο νόστιμο και με φιλέτα της κατάψυξης, γλώσσας ή πέρκας.
Ακόμη μια επιλογή είναι τα φιλέτα μπακαλιάρου, φρέσκου ή παστού ξαρμυρισμένα βέβαια εντελώς αφού και το δεύτερο κύριο συστατικό –οι ελιές- το έχουν το αλατάκι τους!
Οι ελιές είναι πολύ συνηθισμένη προσθήκη σε αρκετά πιάτα της παραδοσιακής μας κουζίνας. Στο πνεύμα του «βάζω στο τσικάλι μου ό,τι πέψει ο Θεός», κι επειδή έχουμε την τύχη τουλάχιστον ελιές να έχει πέψει ο Θεός στα μέρη μας, τις προσθέτουμε σε πολλά φαγητά κατσαρόλας συνδυάζοντάς τις με κρέας, με ψάρι και πολύ συχνά με θαλασσινά. Κάποια στιγμή θα παρουσιάσω κι ένα τέτοιο συνδυασμό που συνηθίζεται σε πιάτα κυρίως της Μεγάλης Σαρακοστής αφού τότε είναι στην ώρα τους οι κολυμπάτες ελιές. Ταιριάζουν τέλεια με χταπόδι και με σουπιές.
Τη σημερινή συνταγή την «πείραξα» λίγο. Αφορμή ήταν ένα βιβλίο με συνταγές για μπακαλιάρο που έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου, όπου σε πάρα πολλές περιπτώσεις προστίθεται λίγο έως πολύ γάλα στο μαγείρεμά του. Ειδικά σε συνταγές με πορτογαλική και ισπανική προέλευση, είναι σχεδόν κανόνας η προσθήκη γάλακτος. Θέλησα να το δοκιμάσω εδώ και το αποτέλεσμα μας άρεσε πολύ!
Παρόλο που κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ψάρι δεν είναι καλός διατροφικός συνδυασμός με τα γαλακτοκομικά, οι διατροφολόγοι επιμένουν ότι αυτό δεν ισχύει . Φυσικά αν κάποιος έχει αλλεργία σε κάποιες τροφές πρέπει ούτως ή άλλως να προσέχει τα συστατικά που βάζει στο πιάτο του, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να ακολουθεί ιατρικές οδηγίες κι όχι ότι διαβάζει εδώ κι εκεί…
Ας δούμε λοιπόν αυτό το εύκολο και γρήγορο πιάτο που μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει και διαιτητικό. Είναι ένας καλός τρόπος για να φάνε ψάρι και τα παιδιά γιατί το πιάτο είναι πολύχρωμο, τα φιλέτα δεν έχουν αγκάθια και το τελικό αποτέλεσμα αρέσει σε όλους!
Υλικά:
500-600gr φιλέτα ψαριού
2-3 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
75 ml ( περίπου 1/3 κούπας- 5 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
30ml-45ml (2-3 κουταλιές σούπας) λευκό κρασί
150gr ντοματίνια κομμένα στα 2 ή στα 4
45ml (3 κουταλιές της σούπας) γάλα
20 ελιές κατά προτίμηση πράσινες (σε κάθε περίπτωση όχι ξιδάτες)
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
Επί το έργον:
Πλένουμε τα φιλέτα ψαριού, τα κόβουμε σε μερίδες και τα αλατίζουμε. Τα αφήνουμε να περιμένουν και τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο (σε βαθύ τηγάνι) το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία να μαραθούν και να μαλακώσουν χωρίς να σκουρύνουν. Προσθέτουμε τα φιλέτα του ψαριού και τα γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές να αλλάξουν χρώμα, να τηγανιστούν ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράζουν για 10 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια και το γάλα και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Όταν έχουν απορροφηθεί τα περισσότερα υγρά, προσθέτουμε τις ελιές αφού βγάλουμε το κουκούτσι και τον μαϊντανό και όταν μελώσει πια η σάλτσα αποσύρουμε από το μάτι.
Η διαδικασία μετά την προσθήκη του ψαριού πρέπει να πάρει 20 περίπου λεπτά, ανάλογα με το πάχος των φιλέτων. Φυσικά θέλουμε και λίγο χρόνο στο τσιγάρισμα των κρεμμυδιών, αλλά το φαγητό γίνεται πολύ γρήγορα.
Παρατηρήσεις:
- Η παραδοσιακή συνταγή θέλει σάλτσα ντομάτας και όχι ντοματίνια, αλλά θεώρησα ότι τα ντοματίνια θα ταιριάξουν περισσότερο με το γάλα που έβαλα αυτή τη φορά.
- Αν χρειαστούν κι άλλα υγρά (π.χ. σε φιλέτα μπακαλιάρου μπορεί να θέλουμε περισσότερο χρόνο ), προσθέτουμε λίγο κρασί ακόμη.
- Το γάλα που έβαλα εγώ ήταν πλήρες. Υποθέτω ότι αν θέλουμε να ελαττώσουμε τις θερμίδες μπορούμε να βάλουμε light, αλλά δεν θα έχουμε το ελαφρά κρεμώδες αποτέλεσμα που δίνει το πλήρες.
- Οι ελιές μπορούν να προστεθούν και με το κουκούτσι αν δεν υπάρχουν παιδάκια στο σπίτι. Παρεμπιπτόντως, προσέχουμε το αλάτι ανάλογα με το πόσο αλμυρές είναι οι ελιές μας!
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Βρείτε μας: