Ένα πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο «σάντουιτς»!
Θυμάστε την τεράστια πράσινη μελιτζάνα που είχα εμφανίσει σε προηγούμενη ανάρτηση όπου παρουσίαζα διάφορα κρητικά προϊόντα νέα και παλιά; Ο παραγωγός λοιπόν που μου την έδωσε είναι ένας θείος μου που εκτός από τις κλασικές καλλιέργειες δοκιμάζει όλες τις νέες ποικιλίες που θα πέσουν στα χέρια του. Το καλό είναι ότι απ’ όλα έχουμε μερίδες!
Μαζί με τα διάφορα που είχε το τελευταίο πεσκέσι (από κολοκύθες και παπάγιες ως μελιτζάνες διαφόρων ειδών και πιπεριές), είχα και την πληροφόρησή του ότι αυτές οι μελιτζάνες δεν πικρίζουν και είναι πολύ νόστιμες. Επειδή δε ήταν και πολύ μεγάλες πήγε στο μυαλό μου αυτή η συνταγή που είχα καιρό να φτιάξω.
Αν δεν κάνω λάθος την έχω από ένα ένθετο περιοδικού και πρέπει να ήταν κάποιου επώνυμου σεφ που μου διαφεύγει πια το όνομά του. Φυσικά η αρχική εκδοχή έχει πειραχτεί επί το…κρητικότερον αφού το κατσικίσιο τυρί σεβρ που είχε η συνταγή δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και στη θέση έχουν μπει όλα τα κρητικά τυριά που είχα κατά καιρούς στο σπίτι.
Το σάντουιτς αυτό είναι πολύ νόστιμο και ιδιάιτερα εμφανίσιμο κι έτσι ταιριάζει πολύ στη μέση φιλικού τραπεζιού. Μπορεί να ετοιμαστεί από πριν και να έχουμε την τελευταία στιγμή μόνο το δεκάλεπτο που όπως θα δείτε χρειάζεται λίγο πριν τα σερβίρουμε. Μάλιστα, μπορούμε να κάνουμε πολλές στρώσεις και να δημιουργήσουμε πυργάκια μελιτζάνας!
Προσωπικά μου αρέσει και ως πρώτο πιάτο με συνοδεία μιας σαλάτας. Ειδικά στην παρασκευή που παρουσιάζεται σ’ αυτή την ανάρτηση οι μελιτζάνες ήταν αρκετά μεγάλες κι έτσι έκανα μόνο με μια στρώση τα σάντουιτς. Άλλες φορές -με τις κλασικές μωβ φλάσκες μελιτζάνες – κάνω 3-4 στρώσεις.
Έχω φτιάξει τόσες φορές τη συνταγή που οι ποσότητες είναι κάθε φορά κατ’ εκτίμηση κι έτσι ενδεικτικά αναφέρω τι χρησιμοποίησα αυτή τη φορά!
Υλικά:
Περίπου 700gr μελιτζάνες φλάσκες και σχετικά μεγάλες
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 ντομάτες ώριμες αλλά σφικτές
Αλάτι
Τόσες κουταλιές τυρί (π.χ. ξινομυζήθρα, τρίμματα φέτας) ή τόσες λεπτές φέτες γραβιέρας ή άλλου κίτρινου τυριού , όσα σάντουιτς θα φτιάξουμε .
Φύλλα βασιλικού ή άλλο μυρωδικού
Επί το έργον:
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες 1-1, 5cm. Τις αλατίζουμε και -αν το συνηθίζουμε- τις ξεπικρίζουμε αφήνοντάς τις για λίγη ώρα σε νερό.
Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε σε ταψί κουζίνας. Με ένα πινελάκι τις αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν (εγώ τις βάζω στο γκριλ αλλά όχι πολύ ψηλά για να προλάβουν να ψηθούν χωρίς να καούν). Τις γυρίζουμε κι από τις δυο πλευρές. Παράλληλα ετοιμάζουμε τις ντομάτες: αφού τις πλύνουμε τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις ψήνουμε σε τηγάνι που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο, και από τις δυο πλευρές.
Συναρμολογούμε τα σάντουιτς στρώνοντας πάνω σε μια φέτα μελιτζάνας διαδοχικά φέτες ντομάτας, τυρί φύλλα βασιλικού. Σκεπάζουμε με μια ίση φέτα μελιτζάνας το σάντουιτς. Τα αραδιάζουμε σε πυρές και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να λιώσει ελαφρά το τυρί. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Παρατηρήσεις:
- Μετά από δοκιμές με διάφορα τυριά έχουμε καταλήξει ότι απ’ όλα περισσότερο ταιριάζει στα σάντουιτς η φέτα και η ξινομυζήθρα, αλλά αυτά είναι προσωπικές απόψεις…
- Οι νέες ποικιλίες μελιτζάνας μάλλον δεν θέλουν ξεπίκρισμα. Ειδικά αυτή η πράσινη ήταν μέλι!
- Αν κάνουμε πυργάκια μελιτζάνας (πολλές στρώσεις) καλό είναι να στερεώσουμε με ένα ξύλινο σουβλάκι τα στρώματα των υλικών και να το αφαιρέσουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο που τα τυριά θα έχουν συνδέσει τα υλικά μας.
- Έχω κατά καιρούς βάλει αλλαντικό ή ακόμη και κιμά σε κάποια από τις στρώσεις αλλά η απλή εκδοχή με τα τυριά και το βασιλικό νομίζω ότι είναι η καλύτερη!
Καλά να είστε, καλά να περνάτε!
Βρείτε μας:
[…] Ψητές μελιτζάνες με τυρί, ντομάτα και βασιλικό […]