Γλυκό κουταλιού φρέσκο δαμάσκηνο (στο φούρνο)

DSC_0029

Η αλήθεια είναι ότι το έχω παρακάνει με τα γλυκά στις τελευταίες  αναρτήσεις. Οι τακτικοί επισκέπτες του blog έχουν κάθε δίκιο να σκεφτούν ότι δεν κάνω άλλη δουλειά…

Όμως όταν κάποια φρούτα είναι εποχικά και θέλω  να τα κρατήσω για λίγο ακόμη  στο πιάτο μας, το πρώτο πράγμα που πάει το μυαλό μου είναι να τα κάνω γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα.

Έχουν τόσες χρήσεις τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες! Και δεν υπάρχει τίποτε πιο υγιεινό όταν θέλεις να καταφύγεις στη ζάχαρη.

Το δαμάσκηνο είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα σε όλες τις δυνατές εκδοχές. Νωπό, ξηρό,  σε κέικς  φρούτου , σε τάρτες, σε μαρμελάδες. Η μαρμελάδα δαμάσκηνο δεν μου λείπει ποτέ! Έχει τόσο ωραίο χρώμα και γεύση.Αλλά και το σημερινό γλυκό είναι εύκολο και φθηνό και απαιτεί ελάχιστο κόπο.

Είναι πολύ νόστιμο σκέτο , όπως κλασικά σερβίρονται τα γλυκά του κουταλιού. Με γιαούρτι είναι ένα ελαφρύ επιδόρπιο  που μπορεί να κλείσει ένα χορταστικό γεύμα χωρίς να το βαρύνει περισσότερο.

Επίσης,  πάνω από cheese cakes ή τούρτες, τα ολόκληρα μελωμένα δαμάσκηνα θα δώσουν ιδιαίτερη εμφάνιση και γεύση.
Υλικά:
1 κιλό ώριμα, μαλακά  αλλά γερά δαμάσκηνα
3 κούπες ζάχαρη
1/3 κούπας κονιάκ ή γλυκό κρασί ή λικέρ της αρεσκείας μας
1/3  κούπας  νερό
2-3 ξυλάκια κανέλας
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
Επί το έργον:

Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα ανοίγουμε προσεχτικά με ένα μαχαιράκι  ώστε να αφαιρέσουμε το κουκούτσι, αλλά να μη χωριστούν σε δύο μέρη. Κρατάμε καμιά δεκαριά κουκούτσια. Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος ( εγώ τα βάζω σε πυρέξ) σε μια στρώση.

 
Δένουμε σε ένα τούλι  τα κανελογαρύφαλλα και τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα και τα βάζουμε σε μια άκρη στο σκεύος που είναι τα δαμάσκηνα.Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη , και τα ραντίζουμε με  το κονιάκ και το νερό. Τα αφήνουμε  2-3 ώρες να κατεβάσουν κι άλλα υγρά.
 Σκεπάζουμε το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα του φούρνου (δεν είναι ανάγκη να τον προθερμάνουμε) .
Μετά από δύο ώρες βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε με ξεσκέπαστο το πυρέξ για 45 -60 λεπτά , ώστε να δέσει το σιρόπι.
Φυλάμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα παίρνοντας ένα ένα δαμάσκηνο από το πυρέξ , προσέχοντας να μη το σπάσουμε αλλά να μείνει ολόκληρο.
Όπως λέω και παραπάνω, το σερβίρουμε με γιαούρτι ή σκέτο ή σε όποια άλλη εφαρμογή προτιμούμε.
Παρατηρήσεις:
1)      Μπορούμε  να κάνουμε το γλυκό με λίγα δαμάσκηνα σε ένα μικρό πυρεξάκι ταυτόχρονα με άλλο φαγητό στο φούρνο. Είναι σκεπασμένα με το αλουμινόχαρτο και δεν παίρνουν μυρωδιά. Κανονίζουμε τους χρόνους ώστε όταν τα ξεσκεπάσουμε να έχει τελειώσει το άλλο φαγητό.Προσαρμόζουμε τα υπόλοιπα υλικά.Ενδεικτικά, το ένα κιλό δαμάσκηνα είναι 30-35. Μπορούμε να υπολογίσουμε 2-3 δαμάσκηνα για κάθε άτομο και να φτιάξουμε μόνο τόσα. Έτσι έχουμε έτοιμο ένα εύκολο  επιδόρπιο στο οικογενειακό μας τραπέζι.
 
2)      Διατηρείται  όπως τα άλλα γλυκά του κουταλιού, αλλά εγώ το βάζω στο ψυγείο γιατί είναι ωραίο κρύο.
3)      Είναι πιο εύκολο από το συνηθισμένο γλυκό δαμάσκηνο που πρέπει να μείνει σε ασβεστόνερο ,  να είμαστε από πάνω του όσο βράζει κλπ κλπ κλπ.
 
4)  Μπορούμε να παραλείψουμε το νερό και να αυξήσουμε τη δόση του ποτού.Επίσης, στο σερβίρισμα με γιαούρτι μπορούμε να προσθέσουμε καβουρδισμένο ασπρισμένο αμυγδαλάκι.
 

Print Friendly, PDF & Email