«Λευκό» σφουγγάτο με κολοκύθια

Η νοστιμιά της απλότητας!

Όταν πριν από χρόνια δημοσίευσα το «κόκκινο» σφουγγάτο με κολοκύθια που φτιάχνουμε στα μέρη μου, υπήρξαν κάποιες  αντιρρήσεις  από φίλους της σελίδας για την ντομάτα. Το συζητήσαμε αρκετές φορές με τον πολύ καλό φίλο Μ.Μ.  από τον οποίο έχω μάθει αρκετά πράγματα για διάφορες συνταγές .  Επέμενα να δοκιμάσει το «κόκκινο» χωρίς να έχω δοκιμάσει εγώ το λευκό της δικής του εκδοχής. Θεωρούσα τόσο νόστιμο το κόκκινο που η απόφαση  «αυτή τη φορά δεν θα βάλω ντομάτα» αναβαλόταν για «την άλλη φορά». 

Το δοκίμασε λοιπόν το κόκκινο ο Μ. αλλά δεν αναθεώρησε την άποψή του για το πιο λιτό λευκό του! Συνέχισε να υποστηρίζει την ανωτερότητα του λευκού!  Έτσι μ’ έβαλε στον ταραχτά να φτιάξω τη συνταγή του. «Σκέτο» μου τόνισε, «μόνο πατάτες, κολοκύθια και αυγά».   Ο Μ. είναι σοβαρός γνώστης και των διαφορών που έχει στο αποτέλεσμα η διαδικασία στην παρασκευή μιας συνταγής.

Συμφωνήσαμε κι οι δυο ότι τα υλικά στα κολοκυθένια σφουγγάτα δεν μπαίνουν ταυτόχρονα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε είναι δύο συνήθως:  τηγανίζουμε τις πατάτες, τις βγάζουμε από το τηγάνι και βάζουμε τα κολοκύθια ή τηγανίζουμε τις πατάτες, ΔΕΝ τις βγάζουμε από το τηγάνι και βάζουμε τα κολοκύθια να τηγανιστούνε μαζί τους.

 

Μόλις μπουν τα κολοκύθια, οι πατάτες παύουν να κοκκινίζουν, κοινή, γνωστή και στους δυο μας διαπίστωση. Λογικό. Τα υγρά των κολοκυθιών μειώνουν την θερμοκρασία τηγανίσματος και από κει και πέρα οι πατάτες μάλλον βράζουν… Γιατί σας τα λέω τώρα αυτά λες και είναι κάτι  τρομερά σύνθετο το να φτιάξει κανείς ένα σφουγγάτο με κολοκύθια; 

 

Γιατί σ’ αυτά τα απλά φαγάκια με τα 2-3 υλικά έχουν τεράστια σημασία δυο πράγματα: η ποιότητα της πρώτης ύλης και οι λεπτομέρειες στη διαδικασία της παρασκευής τους.  Αν «υποχωρήσουμε» στο ένα από  τα δυο το αποτέλεσμα είναι απλώς μια αποτυχία!

Κι εντάξει , ειδικά σ’ αυτό το σφουγγάτο δεν είναι  τραγική η οικονομική  απώλεια αφού τα υλικά του είναι μάλλον φτηνά, αλλά  από κει που θα γευόμασταν ένα από τα καλύτερα καλοκαιρινά πιάτα θα απογοητευτούμε γευστικά… Φυσικά αυτό ισχύει αν έχουμε μέτρο σύγκρισης! Επιτείνοντας την  άποψή μου, η μάνα μου μου λέει «χωρίς ντομάτα το έφτιαχνε και η γιαγιά μου μα μόνο με ολόφρεσκα κολοκύθια, της μέρας! Η  ντομάτα καλύπτει  και τα λίγο πιο μπαγιάτικα».

Έτσι η δοκιμή έγινε με ολόφρεσκα κολοκύθια! Συμπέρασμα; Ουδέν! Δεν καταλήξαμε ποια ομελέτα είναι η καλύτερη. Κάθε μια έχει τη χάρη της. Έτσι αποφάσισα αν τα κολοκύθια είναι πολύ φρέσκα να προτιμώ τη λευκή. Αναδεικνύεται καλύτερα η γεύση τους. Αν είναι ημερών θα βάζω και ντομάτα. Αυτή τη φορά ήταν τόσο φρέσκα που έβαλα και τους 2-3 αθούς τους! Ούτως ή άλλως είναι μια από τις εύκολες λύσεις μου όσο υπάρχουν κολοκύθια και τη φτιάχνω συχνά (έχω ακόμη 1-2 εκδοχές, αλλά αυτές σε άλλες αναρτήσεις  😉 ). 

Υλικά (για 2 άτομα)

2-3 κολοκύθια μέτρια (350-400 gr, ζυγισμένα καθαρισμένα)

2-3 πατάτες (ίσου περίπου βάρους με τα κολοκύθια)

3-4 αυγά

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Αλάτι

Επί το έργον:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες. Βάζουμε το λάδι να κάψει και αφού κόψουμε σε λεπτά ραβδάκια τις πατάτες τις βάζουμε να τηγανιστούν. Δεν πρέπει να καούν. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια κομμένα σε φετάκια πάχους μισού εκατοστού περίπου ελαφρά αλατισμένα.

Τις πατάτες τις αλατίζουμε όταν τις βγάλουμε . Όταν μαλακώσουν τα κολοκύθια και αρχίσουν να «αρπάζουν» ξαναβάζουμε τις πατάτες στο τηγάνι. Χτυπάμε τα αυγά με πιρούνι αφού τα  αλατίσουμε ελαφρά και τα αδειάζουμε στο τηγάνι.

Όταν ψηθεί το σφουγγάτο από τη μια πλευρά, το σκεπάζουμε με ένα καπάκι, αδειάζουμε το λάδι σε ένα πιάτο και το αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά και σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Παρατηρήσεις:

  • Όταν φτιάχνουμε σφουγγάτο σε μεγάλο τηγάνι αντί να το αναποδογυρίσουμε με καπάκι, το χωρίζουμε σε 4 μέρη και γυρίζουμε κάθε κομμάτι με μια φαρδιά σπάτουλα.
  • Αν έχουμε βάλει πολύ λάδι, αδειάζουμε ένα μέρος πριν προσθέσουμε το αυγό.
  • Μπορούμε -όπως προανέφερα- να τηγανίσουμε τις πατάτες και χωρίς να τις βγάλουμε προσθέτουμε τα κολοκυθάκια.
  • Η προσθήκη φέτας, γάλατος κλπ στο αυγό δεν απαγορεύεται αλλά η συνταγή δεν είναι πια η ίδια…

Καλό απόγευμα! Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες! 

Print Friendly, PDF & Email