Σφουγγάτο με κολοκύθια

 

Η κυρία Α. είναι μανούλα στις παραδοσιακές συνταγές. Αν φάτε κουνελάκι τηγανητό από τα χέρια της δεν θα το ξεχάσετε ποτέ! Όπως δεν θα ξεχάσετε ποτέ και την θαυμάσια ντοπιολαλιά της. Ας είναι καλά, κάποια στιγμή θα την πείσω να το φτιάξει η ίδια το κουνελάκι,  για να το βάλω στο blog. Την συνταγή μου την έχει πει αμέτρητες φορές, αλλά μάλλον το έχει το χέρι της και το κάνει τόσο νόστιμο. Κι όχι μόνο το κουνελάκι βέβαια. Όλα μας τα παραδοσιακά.

 

Μια άλλη της σπεσιαλιτέ είναι το σφουγγάτο με κολοκυθάκια. Δεν ξέρω γιατί, ενώ ακολουθώ κατά βήμα που λέμε τις οδηγίες της, το δικό της όπως το θυμάμαι από τα παιδικά  μου χρόνια είναι πάντα καλύτερο! Μας το έφτιαχνε στη μεγάλη παλιά κουζίνα της,  που τώρα την έχει εγκαταλείψει για μια πολύ πιο σύγχρονη .  Ξέρετε, τα τεράστια δωμάτια των παλιού τύπου σπιτιών που έπαιζαν και ρόλο καθιστικού, μέσα στα οποία -τουλάχιστον εδώ στην Κρήτη -υπήρχε και τζάκι που χρησιμοποιούνταν στο μαγείρεμα,  στο κάπνισμα των λουκάνικων τα Χριστούγεννα, στο ψήσιμο οφτών, και στην παρασκευή πολλών άλλων εδεσμάτων.

Συνόδευε λοιπόν το σφουγγάτο με ένα μεγάλο πιάτο λιανούς γυρευτούς χοχλιούς και με μια σαλάτα  … απ’ όλα, και δεν μας προλάβαινε! Ο συγχωρεμένος ο κ.Μ, ο άντρας της,  μας έβαζε στα κρυφά κι ένα ποτήρι κρασάκι στα πρώτα εφηβικά μας χρόνια! Παιδικοί –και παντοτινοί- φίλοι με τα παιδιά της, της είχαμε το θάρρος να της ζητάμε φαγητό. Όσο κουρασμένη κι αν ήταν μας έφτιαχνε ό,τι θέλαμε!

 
 
 
Και τώρα θεωρώ πολύτιμες τις συμβουλές της στα παραδοσιακά, και με την άδειά της θα τις μεταφέρω κι εδώ…
Ας φτιάξουμε λοιπόν το σφουγγάτο με τις οδηγίες της κ. Α.
Υλικά:
3 μεγάλα κολοκύθια (περίπου 650 γραμμάρια ήταν)
2-3 πατάτες (περίπου μισό κιλό)
2-3 ντομάτες (450 γραμμάρια)
Ελαιόλαδο (περίπου ¾ κούπας για τις παραπάνω ποσότητες)
Αλάτι
4-6 (!)  αυγά
Επί το έργον:
 
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες . Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε στην άκρη.
 
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε  σε λεπτά μπαστουνάκια. Τις αλατίζουμε. Βάζουμε το λάδι σε τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τις πατάτες.
 
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια.Μερικά θα είναι ξεροτηγανισμένα, μερικά όχι ,αλλά πρέπει να έχουν ψηθεί όλα. Τα βγάζουμε κι αυτά από το τηγάνι .
 
Αν μας φαίνεται πολύ το λάδι στο τηγάνι αφαιρούμε λίγο, και προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή κομμένες στο χέρι σε μικρά καρεδάκια. Όχι στο multi πάντως.
Χτυπάμε σε ένα πιάτο τα αυγά με λίγο αλάτι (όχι στο multi). Όταν η ντομάτα είναι έτοιμη (σε 10 λεπτά περίπου), βάζουμε στο τηγάνι τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και τα ανακατεύουμε χωρίς να τα σπάσουμε.
Θέλουμε σε κάθε μέρος του τηγανιού, να υπάρχουν και πατάτες και κολοκύθια και ντομάτα. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τα αυγά.
Με το πιρούνι δημιουργούμε μικρές τομές ώστε να ψήνεται το αυγό και στο εσωτερικό του σφουγγάτου , αλλά δεν ανακατεύουμε. Όταν είναι έτοιμο από τη μια μεριά (ανασηκώνουμε ελαφρά από μια άκρη για να βλέπουμε τι γίνεται) το γυρίζουμε με ένα σκέπασμα από την άλλη, προσεκτικά να μη μας πέσει αλλά και να μη ζεματιστούμε με το καυτό περιεχόμενο του τηγανιού.
 
Το αφήνουμε να γίνει και από την άλλη μεριά και το σερβίρουμε ζεστό, ή σε θερμοκρασία δωματίου.
 
Παρατηρήσεις:
1)      Μπορούμε να μεταφέρουμε τα υλικά σε πυρέξ και να το ψήσουμε στο φούρνο μέχρι να ψηθεί το αυγό. Είναι πιο υγιεινό αλλά η νοστιμιά του τηγανιού είναι άλλη…
2)      Σε ακόμη πιο light εκδοχή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φούρνο και στο μαγείρεμα των πατατών και των κολοκυθιών, και στο ψήσιμο του σφουγγάτου. Αυτό συστήνεται σε εποχές δίαιτας, γιατί χρησιμοποιούμε ελάχιστο λάδι.
3) Το τηγάνι που χρησιμοποίησα έχει διάμετρο 26 cm και η ποσότητα είναι αρκετή για τρία πεινασμένα άτομα!
4) Μπορούμε να προσθέσουμε στο αυγό, τυρί τριμμένο (φέτα , ξινομυζήθρα, ή άλλο), γάλα και ακόμη ψιλικομμένο δυόσμο. Θα έχουμε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα, πολύ ωραίο. Εδώ αναφέρω την παραδοσιακή συνταγή.
 
5)  Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το αφήνω λίγο να «καψαλιστεί» στο τηγάνισμα. Σας διαβεβαιώνω, είναι από τα λίγα φαγητά που το καψάλισμα τα κάνει πολύ καλύτερα!

Print Friendly, PDF & Email