Κολοκυθόπιτα – κέικ (με πράσινο κολοκύθι και ελαιόλαδο)

 

Σαν συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης θέλω να δείτε τη σημερινή. Εξάλλου  υποσχέθηκα στην τελευταία παρατήρηση του προηγούμενου post, ότι έπεται συνταγή για τηντην αξιοποίηση της ψίχας των κολοκυθιών που αδειάστηκαν. Όχι ότι το κέικ δεν γίνεται και με ολόκληρα κολοκύθια. Γίνεται και παραγίνεται! Αλλά όταν τα κολοκυθάκια έχουν αισίως 2 ευρώ το κιλό, ήτοι περίπου 680 δραχμές ( πού τις ξαναθυμήθηκα και γιατί άραγε;) και άδειασα δέκα μεγάλα (2 κιλά ήταν) , είναι κρίμα κι άδικο να πεταχτεί τόση ψίχα.

 

Μια γλυκιά κολοκυθόπιτα –κέικ έγιναν λοιπόν τα γεμίδια των κολοκυθιών(γεμίδια: η κρητική λέξη για το εσωτερικό κολοκυθιών  κ.λ.π. που χρησιμοποιούνται για γεμιστά) . Τα κέικς με κολοκύθια και με καρότα είναι πιο υγρά από τα υπόλοιπα, σαν να έχουν σιροπιαστεί ελαφρά. Το ελαιόλαδο τα κάνει υγιεινά και οι σταφίδες με τους ξηρούς καρπούς τους προσθέτουν γεύση και αντιοξειδωτικά.

 

Μπορεί το πράσινο κολοκυθάκι να θεωρείται «ανατρεπτικό» υλικό για κέικ αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι πολύ νόστιμο και δεν θα καταλάβει κανείς την ύπαρξή του στο γλυκό μας.Τώρα, αν προτιμάτε αλμυρή εκδοχή, δείτε την ωραία πρόταση της Πηνελόπης, που πολύ εύστοχα την ονομάζει «κολοκυθόπιτα της αξιοποίησης»

Υλικά:

4,5-5 κούπες αλεύρι
5 αυγά (Μη σας φανούν πολλά. Το κέικ είναι διπλάσιο από τα συνήθη…)
1 κούπα λάδι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα σταφίδες
½ κούπα ρακή ή κονιάκ
1-1,5 κούπα καρύδια
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1 μπέικιν (3,5 κουταλάκια γλυκού)
1,5 κουταλάκι γλυκού σόδα
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
3 κούπες τριμμένο κολοκύθι (στον τρίφτη της ντομάτας ή στο multi)
Για την επικάλυψη, προαιρετικά 2-3 κουταλιές σουσάμι (πριν το ψήσιμο) ή ζάχαρη άχνη (μετά το ψήσιμο).

 

Επί το έργον:

Μουσκεύουμε τις σταφίδες στο ποτό για μισή ως μια ώρα. Χοντροκοπανίζουμε (ή χοντροαλέθουμε!) τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με τα μυρωδικά και το ξύσμα.

Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και τα αυγά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια τριμμένα ή ελαφρά αλεσμένα στο multi.

Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα καρύδια και λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει το μπέικιν , τη σόδα και το αλάτι.

Η υφή του μείγματος πρέπει να είναι όπως του κέικ. Αν τρίψουμε ολόκληρα κολοκυθάκια πιθανόν να χρειαστούμε 4,5 κούπες αλεύρι. Το εσωτερικό τους είναι πιο ζουμερό και θα τις πάρει τις 5 κούπες.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί νούμερο 32-34 και ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος) για 60-70 λεπτά ή ως ότου βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέικ μας. Πάντως θέλει τουλάχιστον 1 ώρα γιατί τα κολοκύθια αφήνουν υγρασία.Αν αρχίσει να σκουραίνει πολύ η επιφάνεια τη σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος μετά τα πρώτα 45-50 λεπτά.

Μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια με λίγη άχνη  αν μας αρέσουν τα πολύ γλυκά γλυκά.

Παρατηρήσεις:
1)Μπορούμε να βάλουμε μία κούπα μαύρη ζάχαρη και μία κοινή ζάχαρη.

2)Αντί ποτό μπορούμε να βάλουμε χυμό πορτοκαλιού.

3)Μπορούμε να κάνουμε τη μισή δόση αν έχουμε αδειάσει λιγότερα κολοκύθια. Αν τα αυγά μας είναι μεγάλα θα βάλουμε 2 , αλλιώς τρία. Τότε θα βάλουμε την πίτα σε φόρμα κανονικού μεγέθους (26-28 νούμερο) για κέικ, και θα ελαττώσουμε λίγο το χρόνο ψησίματος.

4)Αντί καρύδια μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα ή φουντούκια ή λίγα απ’ όλα!

5) Φωτογραφίες από κομμένη πίτα δεν υπάρχουν, γιατί κόπηκε εκτός σπιτιού και είχα ξεχάσει τη φωτογραφική μηχανή!

6)Φίλη που έφτιαξε το κέικ με κίτρινη κολοκύθα με ενημέρωσε ότι έγινε εξαιρετικό!

 

Print Friendly, PDF & Email