Στα γρήγορα, με ό,τι έχουμε!
Το όνομα της η σημερινή μου μακαρονάδα το πήρε από τυχαία συνάντηση με μαμά μαθητή μου που είναι τώρα φοιτητής εκτός Κρήτης. Με πληροφόρησε ότι κάνει απόπειρες μαγειρέματος με τη βοήθεια της σελίδας και το ευχαριστήθηκα πολύ!
Κι άλλες φορές μου το έχουν πει αυτό μαθητές μου -παλιοί και πρόσφατοι- που μαγειρεύουν πια για τον εαυτό τους ή για τις οικογένειές τους .
Μάλιστα όταν αναρωτιέμαι αν πρέπει να περικόψω λίγο την έκταση των αναρτήσεων στο κομμάτι των οδηγιών παρασκευής και τους λέω, με αποτρέπουν δυναμικά! «Επ’ ουδενί!», αποφαίνονται όλοι.«Δασκάλα μου και στη μαγειρική» μου είπε μάλιστα πολύ γλυκά μια παλιά μου μαθήτρια!
Αυτή λοιπόν την μακαρονάδα την είχα γράψει σε χαρτάκι ανάμεσα σε άλλες συνταγές στο φοιτητικό ψυγείο του γιού μου σε post it, αν και τη συνηθίζω πολλές φορές και στο σπίτι μου σε περιπτώσεις που θέλω να ξεμπερδεύω γρήγορα με το φαγητό.
Σχολάς αργά κάποιες μέρες, δεν έχεις τίποτε από χθες και ελπίζεις να βρεις κάτι έτοιμο από την «από μηχανής θεά» του από κάτω ορόφου (ο νοών νοήτω). Το κάνει η ευχή του Θεού -για να μη πω κακή κουβέντα- και δεν έχει φτιάξει ούτε αυτή τίποτα. Πάλι ομελέτα, δεν «παίζει»… Δυο κακοπαθημένες πιπεριές όλες κι όλες (εν ανάγκη έχω και στην κατάψυξη πιπεριές) , ευτυχώς απάκι και αθότυρος στο ψυγείο, τα μακαρόνια και η σάλτσα του Μασούτη (πάντα τέτοια υπάρχουν στο ντουλάπι) οπότε έχεις τα υλικά…
Το καλοκαίρι τέτοιες σάλτσες στήνονται πιο εύκολα. Δυο τρία κολοκυθάκια, καμιά μελιτζάνα και φρέσκια ντομάτα σχεδόν πάντα βρίσκονται. Αυτή την εποχή βάζουμε ό,τι έχουμε! Δηλαδή και πιπεριές να μην έχουμε, ας βάλουμε ελίτσες. Ή ας βάλουμε κι απ’ τα δυο! Και καλό είναι να υπάρχουν ή στην κατάψυξη ή σε κονσέρβα ή αποξηραμένα( ακόμη καλύτερα) μανιτάρια. Πάντα νοστιμίζουν μια σάλτσα και τα φρέσκα δεν διατηρούνται επ’ αόριστον.
Μέχρι να βράσει το νερό και τα μακαρόνια, έτοιμη και η σάλτσα! Η συνάντηση με τη μαμά του αγαπημένου μου μαθητή-φοιτητή και η ανάμνηση εκείνου του post it στο φοιτητικό ψυγείο του γιου μου, έδωσαν και το όνομα στη σημερινή ανάρτηση!
Πιστεύω ότι ακόμη και στα φοιτητικά σπίτια υπάρχει ένα κομμάτι τυρί, σάλτσα ντομάτας και κάποιο αλλαντικό… Ακόμη κι αν δεν είναι απάκι και αθότυρος , τη δουλειά τους σ’ αυτή τη συνταγή θα την κάνουν έστω και με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Αντί της «ξεροφαγίας» που υπόσχονται μόνα τους, μια καλή μακαρονάδα είναι εύκολη και χορταστική!
Υλικά (για 2 μεγάλες μερίδες ή 3 μικρές)
Για τη σάλτσα:
2 πιπεριές, αδιάφορο τίνος χρώματος!
1 μέτριο κρεμμύδι
60ml (περίπου ¼ κούπας ή 4 κουταλιές σούπας) ελαιόλαδο
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια ή μια κούπα κατεψυγμένα
30ml (2 κουταλιές σούπας) κρασί
100 gr απάκι ή άλλο αλλαντικό καλής ποιότητας
150- 200gr σάλτσα ντομάτας κονκασέ ή σπιτική
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά, ένα-δυο ή όλα από τα παρακάτω υλικά: 4-5 λιαστές ντομάτες , 5-6 κλαδάκια μαϊντανό, 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα, 2 σκελίδες σκόρδο, καμιά δεκαριά ελιές χωρίς το κουκούτσι (κατά προτίμηση Καλαμών).
Για τα μακαρόνια
250-300 gr μακαρόνια Νο 6
Ανάλογο νερό
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι
Για το σερβίρισμα, χοντροτριμμένο αθότυρο ή άλλο τυρί για μακαρόνια
Επί το έργον:
Πλένουμε τα πράσινα μας και συγκεντρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά μας.
Μαραίνουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο (και το σκόρδο, αν βάλουμε) σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τις πιπεριές σε κομματάκια και το απάκι.
Τα φέρνουμε 2-3 γύρες να ανακατευτούν οι μυρωδιές και σβήνουμε με το κρασί. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία και αν χρειαστεί προσθέτουμε ½ κούπα νερό.
Βάζουμε το νερό με το αλάτι για τα μακαρόνια να βράσει (σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου). Προσθέτουμε στη σάλτσα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μελώσει η σάλτσα μας. Ωστόσο θα έχουν γίνει και τα μακαρόνια (γι αυτό λέω 6 νούμερο σ’ αυτή τη συνταγή, για να δώσω το περιθώριο των 10-12 λεπτών στη σάλτσα μου. Τόσο θέλουν πάνω κάτω να γίνουν τα μακαρόνια 6 νούμερο).
Είναι σχεδόν ταυτόχρονα έτοιμα τα συστατικά της μακαρονάδας μας. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Τα ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε τον πάτο ενός πιάτου με λίγο τυρί (έτσι κάνουμε σε όλες τις μακαρονάδες εδώ στην Κρήτη), σερβίρουμε τα μακαρόνια και από πάνω βάζουμε σάλτσα και όσο τυρί θέλουμε.
Παρατηρήσεις:
1)Αν το αλλαντικό είναι πικάντικο όπως το απάκι ή τα κρητικά λουκάνικα που έχουν μπόλικο κύμινο, αρκεί λίγο πιπέρι για τη σάλτσα μας. Αλλιώς προσθέτουμε μπαχαρικά της επιλογής μας.
2)Το κρασί μπορεί να αντικατασταθεί και με κάποιο άλλο ποτό…
3)Αν βάλουμε κατεψυγμένα ή νωπά μανιτάρια τα βάζουμε μαζί με τις πιπεριές για να βράσουν περισσότερο χρόνο.
4)Για πιο ζουμερή μακαρονάδα, προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια πριν τα σουρώσουμε στη σάλτα, ή τα σερβίρουμε με λίγο από το ζουμί τους.
5)Αν περισσέψουν μακαρόνια (για φοιτητές και ΜΟΝΟ για φοιτητές η παρατήρηση) τα αδειάζουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα και τα ξαναζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Αν τα θέλουμε για την επόμενη μέρα τα διατηρούμε στο ψυγείο. Δεν θα είναι όπως την στιγμή που τα μαγειρέψαμε αλλά θα τρώγονται!
Η ανάρτηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο διαγωνισμό για τα FOODBLOGAWRDS 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑgourmet, με χορηγό της κατηγορίας μας τα Super Markets Μασούτης. Χρησιμοποιήσαμε τον πολτό ντομάτας της σειράς Mr. Grand καθώς και τα μακαρόνια Νο 6 και το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από τη σειρά …ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΟΥ.
Αν πιστεύετε ότι αξίζουμε την διάκριση, μπορείτε να μας ψηφίσετε εδώ:
http://www.tovima.gr/vimagourmet/foodblogawards16
/candidates/Besttraditionalrecipes/article/?aid=844869
Επιλέγετε τσεκάροντας με κλικ το τετραγωνάκι μπροστά από το CretanGastronomy, συμπληρώνετε το email σας λίγο παρακάτω, και κλικάρετε στη λεξούλα Done!
Θα ήταν τιμή μας , και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!
[yumprint-recipe id=’82’]
Σε ευχαριστώ για τις όμορφες και απλές συνταγές που αναρτεις. Κρύβουν μια ζεστή απλότητα και συνάμα μια κρητική νότα. Συνέχισε, μην αλλάξεις τίποτα.
[…] χρόνο, είναι σχεδόν άπαχο και νοστιμίζει ομελέτες, μακαρονάδες, όσπρια, σαλάτες, και βέβαια […]