Αλμυρά

Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

-Ήντα ψήνεις και μυρίζει;
-Κεντανέ* με κερεβίζι**

* πράσα
** σέλινο

Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

 

Χαρακτηριστικό στιχάκι που με δυό λόγια δηλώνει και τη συνταγή, και το έντονο άρωμα του συγκεκριμένου φαγητού. Το αστείο είναι ότι όταν ήμουνα παιδί μόλις μύριζα από την πόρτα την έντονη μυρωδιά του (ήταν από τα αγαπημένα του συχωρεμένου του πατέρα μου και το φτιάχναμε συχνά) μούτρωνα. Τώρα έχει γίνει και για μένα αγαπημένο και μάλιστα αυτή την εποχή με τα πρωτοφανίστικα πράσα είναι ό,τι πρέπει.

Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

Τα πράσα είναι νόστιμο λαχανικό που δεν λείπει από τα περβόλια της περιοχής μου όλο το Χειμώνα. Είναι όμως ευπρόσβλητο από πολλές ασθένειες και γι αυτό οι επαγγελματίες το ραντίζουν συχνά. Όταν όμως έχεις καλούς γείτονες όπως έχω ξαναπεί ότι έχω εγώ , έχεις πεσκέσια βιολογικά κι ας είναι λίγο στραπατσαρισμένα τα φύλλα τους.Το Χειμώνα το φαγητό αυτό το φτιάχνουμε αυγολέμονο ή ντελμπιέ.

Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

Τώρα το Σεπτέμβρη , με τα πρώτα ντόπια πράσα, μπόλικο σέλινο και με τις υπαίθριες ντομάτες στα τελειώματα, είναι θαυμάσιο στην κοκκινιστή εκδοχή του.

Πρασοσέλινο του Σεπτέμβρη

Παραλλαγή

Το φαγητό γίνεται και χωρίς κρέας. Αφού μαραθεί το κρεμμυδάκι στο λάδι, βάζουμε τα λαχανικά και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή η πατάτα βοηθά στο δέσιμο της σάλτσας οπότε είναι μάλλον απαραίτητη. Επίσης καλό είναι να αυξήσουμε την ποσότητα του λαδιού σε μία φλυτζάνα.

Παρατηρήσεις

  1. Aν θέλουμε μπορούμε να σβήσουμε το κρέας με κρασί.
  2. Το λεμόνι ταιριάζει, παρόλο που υπάρχει και η ντομάτα!

 

Καλά να είστε, καλά να περνάτε!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο