Vegan/vegetarian

Ρεβίθια ντελμπιέ και ρεβίθια κόκκινα

Ρεβίθια ντελμπιέ και ρεβίθια κόκκινα

Με ντομάτα τα θεωρώ πιό …καλοκαιρινά αλλά και τα ντελμπιέ δεν ήταν άσχημα σήμερα…

Δεκαπενταύγουστος, νηστεία, και τουλάχιστον Τετάρτες και Παρασκευές είπαμε να μην τρώνε κρέας ακόμη κι αυτοί που δεν νηστεύουν.Η μάνα μου λοιπόν είπε να κάνει ρεβίθια σήμερα,και πολύ πρόθυμα δέχτηκα να μας τραπεζώσει μιας κι είχα άλλες δουλειές το πρωί. Έλα μου όμως που οι μισοί τα θέλουν κόκκινα και οι άλλοι μισοί κίτρινα.Αφού οι γιαγιάδες δεν χαλάνε χατίρια (ένα παραπάνω η δικιά μας …) έκαμε κι απ’τα δυό. Και με ντομάτα και ντελμπιέ όπως τα λέμε.

Ρεβίθια ντελμπιέ και ρεβίθια κόκκινα
Ντομάτα λοιπόν vs αλευρολέμονο.

Παρατηρήσεις

Ντελμπιέ λέμε στην Κρήτη το αλευρολέμονο (δεν ξέρω από πού μας έχει προκύψει το γαλλικόν(;) ) .Το κάνουμε όμως σε αρκετά φαγάκια αντί αυγολέμονο , όπως π.χ αγκιναροκούκια την Άνοιξη, πρασοσέλινα, κ.ά. Ακόμη και στην ψαρόσουπα της 25ης Μαρτίου , των Βαΐων , και της 6ης Αυγούστου που πέφτουν σε περιόδους νηστείας, αλλά επιτρέπεται το ψάρι, ντελμπιέ κάνουμε αντί να αυγοκόψουμε.

upadate: το ντελμπιέ τελικά δεν είναι γαλλικό αλλά τούρκικο!

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο