Αλμυρά

Σφουγγάτο με απάκι και πατάτες: μια ομελέτα σε δυο εκδοχές!

Σφουγγάτο με απάκι και πατάτες: μια ομελέτα σε δυο εκδοχές!

Τα τελευταία χρόνια, παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα της Κρήτης κάνουν την εμφάνισή τους πολύ νωρίτερα. Μερικά μάλιστα μπορώ να πω ότι τα βρίσκουμε  ολοχρονίς. Αυτό βέβαια έχει και τα καλά και τα κακά του. Είναι καλό να γεύεσαι μια λιχουδιά όποτε την επιθυμήσεις, αλλά χάνεις κάτι από τη γευστική σου μνήμη. Κάποια πράγματα είναι συνδεδεμένα με συγκεκριμένες μέρες. Επί παραδείγματι , παρόλο που η μαγειρίτσα είναι από τις πιο αγαπημένες μας σούπες , την τρώμε  αποκλειστικά και απαράβατα μόνο το βράδυ της Ανάστασης . Με τα χριστουγεννιάτικα είμαστε κάπως πιο …συμβιβαστικοί. Εντάξει, τσιλαδιά δεν φτιάχνει κανείς κάθε μέρα , αλλά όλο και λίγο λουκάνικο ή λίγο απάκι θα καταναλώσουμε μόλις εμφανιστούνε στα κρεοπωλεία μας.

1-DSCN5939

Το πρώτο απάκι για φέτος το δοκιμάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα  σε ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο, το σφουγγάτο με πατάτες. Για το απάκι σας έχω ξαναμιλήσει. Πρόκειται για το πιο άπαχο προϊόν των χοιροσφαγίων των Χριστουγέννων και παρασκευάζεται από εκλεκτό κρέας. Μαρινάρεται σε ξύδι, αρτύζεται με μπαχαρικά , καπνίζεται με αρωματικά και νοστιμίζει ομελέτες, μαγειρευτά, ακόμη και σαλάτες στις σύγχρονες εφαρμογές του. Μια αναζήτηση στο blog (πάνω δεξιά στη σελίδα) με τη λέξη απάκι θα σας «βγάλει» σε κάμποσες συνταγές.

1-DSCN6071

Επειδή  κάποιοι στο σπίτι προσέχουμε αυτή την εποχή τις θερμίδες, έφτιαξα εκτός από την κλασική version και μια άλλη, πιο  light. Η νοστιμιά της πρώτης εκδοχής ήταν γνωστή και δεδομένη αφού είναι συνηθισμένη  πρόχειρη λύση στην κουζίνα  μου. Η νοστιμιά της δεύτερης, μας εξέπληξε. Η ιδέα της βασίστηκε στο ελβετικό  Rösti το περίφημο εθνικό πιάτο της Ελβετίας με τις τριμμένες πατάτες που τηγανίζονται σε βούτυρο. Μέχρι εκεί όμως οι ομοιότητες. Εγώ  τις τηγάνισα σε ελαιόλαδο και πρόσθεσα το απάκι και τα αυγά. Το κέρδος ήταν ο αισθητός περιορισμός των θερμίδων αφού χρησιμοποίησα μόνο 2 κουταλιές ελαιόλαδο για 2 μερίδες.Ακόμη, έγινε πολύ πιο γρήγορα.

1-DSCN6068

Παρατηρήσεις

  • Συνοδεύουμε και στις δυο περιπτώσεις με ωμή ή βραστή σαλάτα. Το πιάτο ταιριάζει με ξιδάτες σαλάτες γιατί και το απάκι έχει μαριναριστεί σε ξύδι. Προσωπικά προτιμώ το συνδυασμό με παντζάρια σκέτα με λαδόξυδο ή το πολύ ως απλή παντζαροσαλάτα .
  • Πολλές φορές αυτήν την ομελέτα τη φτιάχνω με βραστές πατάτες που έχουν περισσέψει, αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερη με τις τηγανητές …απ’ ευθείας!
  • Μπορούμε να τηγανίσουμε τις πατάτες σε φριτέζα και να χρησιμοποιήσουμε το τηγάνι μόνο για την ομελέτα. Τότε θα βάλουμε και στην πρώτη περίπτωση μόνο 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο στο τηγάνι.
  • Εννοείται ότι οι ποσότητες σε αυγά και απάκι μπορούν να αυξομειωθούν ειδικά στην κλασική εκδοχή. Δηλαδή και 6 αυγά να βάλει κανείς στο 26άρι τηγάνι, δεν είναι υπερβολή για το μέγεθος της ομελέτας. Είναι όμως υπερβολή για πολλά άλλα οπότε περιοριζόμαστε στα 4 (και στα 3 καμιά φορά αν είναι μεγάλα+ λίγο γάλα) που επαρκούν και για τη γεύση και για το δέσιμο της ομελέτας.

ΥΣ. Συγνώμη αν κουράζει η παράθεση τόσων πολλών φωτογραφιών. Δεν ξέρω γιατί δεν “ανέβαιναν” τα κολάζ …

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο