Μαρμελάδα ροδάκινο, νεκταρίνι ή γιαρμάς με γρήγορο κι εύκολο τρόπο

Έτοιμη σε μια ώρα πάνω κάτω!
 
 
Εγώ λοιπόν την μαρμελάδα με ροδάκινα ή γιαρμάδες  την φτιάχνω χωρίς
πρόγραμμα. Δεν πάω δηλαδή όπως σε όλες σχεδόν τις άλλες  περιπτώσεις  να πάρω φρούτα για να φτιάξω μαρμελάδα. Την
φτιάχνω όταν τα ροδάκινα που έχω σπίτι ωριμάσουν πολύ και δεν θέλω να  τα πετάξω. 

 

 
 Έτσι πολλές φορές φτιάχνω ακόμη και με δυο μόνο ροδάκινα ή
νεκταρίνια τη μαρμελάδα μου. Είναι τόσο ευαίσθητα που όταν ωριμάσουν μπορεί σε ώρες να θέλουν πέταμα. Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την φτιάχνω πολύ συχνά, έχω καταργήσει το
ζύγισμα.  Επειδή μάλιστα την τρώμε
αμέσως τις περισσότερες  φορές, δεν την
βάζω καν σε αποστειρωμένα βάζα. Από την παραγωγή στην κατανάλωση που λένε… 
 
 
Επίσης δεν έχω την υπομονή να περιμένω εικοσιτετράωρο για να αφήσουν τα φρούτα
το υγρό τους στη ζάχαρη όπως προστάζει  η
κλασική συνταγή. Εδώ μιλάμε για μαρμελάδα στο άψε σβήσε . Ανάλογα την ποσότητα,
κάποιες φορές μου παίρνει λιγότερο από μια ώρα! 
 
 
Οι ποσότητες που θα δώσω, αφορούν
5 κανονικού μεγέθους ροδάκινα (1100 γραμμάρια ήταν ακαθάριστα) αλλά όπως
προανέφερα την φτιάχνω ακόμη και με δυο μόνο φρούτα.
 
 
 
Υλικά:
 
5-6 ροδάκινα ή νεκταρίνια ή γιαρμάδες   ώριμα αλλά γερά
1/2 κούπα νερό (125-130ml)
Ζάχαρη (λεπτομέρειες παρακάτω)
Χυμό μισού ζουμερού λεμονιού
2-3 σωληνάκια βανίλιας ή 2-3 φύλλα αμπερόζα (αρμπαρόριζα) ή
αν έχουμε φυλλαράκια λουίζας.
 
Επί το έργον:
 
 
Καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 
 
 
Τα
βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό  για
να βράσουν. 
 
 
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε σε μέτρια τη θερμοκρασία (ας
πούμε από το 9 κατεβάζουμε  στο 6 ή το 7) με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν
και να λιώνουν με την πίεση ενός πιρουνιού (ανάλογα την ωρίμανση θα χρειαστούν
10-15 λεπτά).   
 
 
Αποσύρουμε από το μάτι
και τα λιώνουμε με πιρούνι, με την κουτάλα του πουρέ ή με μπλέντερ. 
 
 
Μετράμε τον
πολτό με μια κούπα προσεκτικά να μη μας ζεματίσει και τον αδειάζουμε ξανά στην
κατσαρόλα. Προσθέτουμε ζάχαρη  ίση
με  τα ¾ της ποσότητας του πολτού . Δηλαδή για κάθε 4 κούπες πολτό, 3 κούπες ζάχαρη. Αυτή τη φορά ο πολτός μου ήταν 2 και κάτι κούπες και έβαλα 1,5 κούπα ζάχαρη. Ανάλογα ποσά…
 
 
Προσθέτουμε και το αρωματικό που προτιμούμε και ξαναβράζουμε την μαρμελάδα μας μαζεύοντας τον
αφρό που δημιουργείται  στα τοιχώματα της
κατσαρόλας με ένα κουτάλι προσέχοντας να μη παίρνουμε φρούτο και σιρόπι
 
 
και βράζουμε τη μαρμελάδα μας μέχρι να δέσει. Πάλι σε μέτρια
θερμοκρασία και ανακατεύοντας συνεχώς να μη πιάσει. Το δέσιμο δοκιμάζεται με
τον γνωστό τρόπο του «δρόμου στο πιατάκι» που περιγράφεται εδώ.
 
 
Αν  έχουμε θερμόμετρο  αποσύρουμε τη μαρμελάδα στους 105ο  Κελσίου ( μόλις αποσυρθεί κατεβαίνει 1-2
βαθμούς όπως φαίνεται στη φωτογραφία). Λίγο πριν την αποσύρουμε, προσθέτουμε το
χυμό λεμονιού. 
 
 
Μόλις σταματήσει ο βρασμός 
την σερβίρουμε σε αποστειρωμένα βάζα αν θέλουμε να διατηρηθεί για μεγάλο
χρονικό διάστημα (που τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα). Αν θέλουμε να
την καταναλώσουμε αμέσως, αρκεί να είναι τα βάζα μας καθαρά και απολύτως
στεγνά. 
 
 
 
Σε κάθε περίπτωση, όταν ανοίξουμε το βάζο, τη διατηρούμε στο ψυγείο.
 
Παρατηρήσεις:
 
1)Όταν η ποσότητα των ροδάκινων είναι μικρή, απλώς μικραίνω
το μέγεθος της κατσαρόλας. Να μην εξατμιστεί το νερό μου πριν να λιώσουν… Λίγα ml νερό
πάνω ή κάτω, δεν μας πειράζουν.Τα κομμάτια του φρούτου πρέπει να καλύπτουν τον πάτο της κατσαρόλας.
 
2)Ο βαθμός πολτοποίησης των ροδάκινων είναι θέμα προσωπικής
επιλογής. Εμείς θέλουμε να νοιώθουμε κάποια κομματάκια και έτσι δεν χρησιμοποιώ
μπλέντερ αλλά κουτάλα του πουρέ ή πιρούνι. Εξάλλου  και όσο ανακατεύουμε τον πολτό με τη ζάχαρη
πολτοποιούνται και τα τελευταία μεγαλούτσικα κομματάκια.
 
3)Αν τα ροδάκινα είναι ιδιαίτερα αρωματικά, δεν βάζω
αμπερόζα γιατί καλύπτει περισσότερο από όσο μου αρέσει το άρωμά των φρούτων. Προτιμώ
την σκέτη βανίλια ή τη λουίζα που την πρωτοδοκίμασα πέρυσι επειδή έχω ένα φυτό στον κηπάκο μου και διαπίστωσα ότι το λεπτό λεμονοάρωμά της ταιριάζει πολύ με τα ροδάκινα. Άλλα μπαχαρικά δεν έχω δοκιμάσει. Τα θεωρώ κάπως πιο χειμωνιάτικα. 
4)Η ζάχαρη μπορεί να ελαττωθεί  ή να αυξηθεί λίγο. Την έχω ελαττώσει μέχρι
και στο μισό της ποσότητας του πολτού. Θέλει λίγο περισσότερο χρόνο για να
δέσει αλλά είναι εξίσου νόστιμη και ίσως πιο αρωματική. Δεν ξέρω όμως αν
συντηρείται το ίδιο καλά γιατί η δοκιμή έγινε με μικρή ποσότητα που
καταναλώθηκε γρήγορα.Καλημέρα! 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email