Ένα φαγητό που αρέσει σε όλους!
Ποιός λαός και ποια γαστρονομία μπορεί να διεκδικήσει την πατρότητα ενός φαγητού που υπάρχει σε διάφορες μορφές στην παράδοση των περισσότερων λαών του κόσμου; Από την Ανατολή ως την Δύση ο κιμάς ανακατεύεται με μυρωδικά και δίνει αυτό το μικρό νόστιμο μεζεδάκι που λίγοι μπορούν να του αντισταθούν.
Η λέξη κεφτές προέρχεται από την τούρκικη kofte που προέρχεται από την περσική kufta που σημαίνει «να αλέσουν» . Αν ρίξετε μια ματιά στην Wikipedia εδώ ,θα δείτε πόσο μοιάζουν οι ονομασίες αυτού του αγαπημένου “παγκόσμιου” πιάτου στις χώρες της γειτονιάς μας αλλά και της Μέσης Ανατολής και της νότιας Ασίας.
Αλλά και στη Δύση από τα γερμανικά hamburgers που μετανάστευσαν στην Αμερική και έγιναν περίπου το εθνικό φαγητό των αμερικάνων, ως τα σουηδικά κεφτεδάκια που μας έδωσε πρόσφατα η Έρι, η κεντρική ιδέα είναι περίπου η ίδια: Κιμάς –κρεμμύδι- μυρωδικά.
Αλλάζουν τελικά μόνο το είδος του κρέατος και των μυρωδικών και η αναλογία όλων των υλικών. Όχι μόνο κάθε χώρα, αλλά κάθε σπίτι μπορούμε να πούμε πως έχει τη δική του συνταγή και το δικό του τρόπο να φτιάχνει κεφτέδες.
Κάθε μαγείρισσα κάνει το συνδυασμό που αρέσει στην οικογένειά της και φτιάχνει άλλοτε παραδοσιακούς και άλλοτε πιο μοντέρνους κεφτέδες εξελίσσοντας συνεχώς το αγαπημένο φαγητό.
Υλικά
½ κιλό κιμά (κατά προτίμηση περασμένο 2 φορές από τη μηχανή)
¾ κούπας φρυγανιά (8 μικρές αλεσμένες στο multi)
½ κούπα ντομάτα αλεσμένη
1 αυγό
1 κρεμμύδι
1 κοφτή κουταλιά αλάτι
1 κοφτό κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι ρίγανη
3 κουταλιές σούπας γάλα
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας ξύδι από κρασί
1 κουταλάκι σόδα (λίγο περισσότερη από κοφτό )
2-3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
1/2 κούπα κόκκινο κρασί (ή αλεύρι βέβαια!) για το πλάσιμο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα:
1 κουτί ντομάτες ψιλοκομμένες (τώρα το χειμώνα) ή ½ κιλό ώριμες τριμμένες ντομάτες και μια κουταλιά πελτέ.
3 -5 κουταλιές λάδι από το λάδι που τηγανίσαμε τους κεφτέδες
Επί το έργον
Δείτε στο βίντεο όλη τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε, θα σας διευκολύνει!
Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να μην χάνετε κανένα βίντεο της σελίδας μας!
Με τις λεπτομερείς περιγραφές και τις παρατηρήσεις της ανάρτησης πιστεύω ότι ακόμη και οι λιγότερο έμπειρες θα φτιάξουν επιτυχημένα κεφτεδάκια! Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης τον κιμά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το κρασί και το ελαιόλαδο του τηγανίσματος.Τα ζυμώνουμε αρκετή ώρα (τουλάχιστον 10 λεπτά) για να αναμειχθούν πολύ καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί τουλάχιστον δύο ώρες. Πλάθουμε κεφτέδες σε μέγεθος καρυδιού αν θέλουμε να τους φτιάξουμε με σάλτσα ή μικρότερους αν τους θέλουμε τηγανητούς. Βουτάμε τα χέρια μας ή τα μπαλάκια του κιμά στο κρασί όσο τους πλάθουμε και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει –όχι να καπνίσει- και βάζουμε λίγους λίγους τους κεφτέδες .Τους αφήνουμε να τηγανιστούν από τη μια μεριά και τους γυρίζουμε κι από την άλλη.Τηγανίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ώστε να μην καούν αλλά να ψήνονται στο εσωτερικό τους. Δεν πρέπει όμως να είναι και χαμηλή για να μην «αρρωστήσουν». Την σάλτσα τη φτιάχνω με τον παλιό κρητικό τρόπο, μέσα στο τηγάνι που τηγανίζω τους κεφτέδες, μόνο που δεν αφήνω όλο το λάδι:
.Για τη σάλτσα:
Αδειάζουμε το λάδι από το τηγάνι που τηγανίσαμε τους κεφτέδες σε μια κούπα και σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε την ντομάτα στο τηγάνι και από το λάδι παίρνουμε 3-5 κουταλιές από την πάνω μεριά της κούπας ώστε να μην πάρουμε καμμένα απομεινάρια. Αλατίζουμε ελαφρά και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά και να μείνει μια σχεδόν δεμένη σάλτσα. Αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα ίσως χρειαστεί ένα φλυτζανάκι του καφέ νερό. Η φρέσκια ντομάτα «κατεβάζει» υγρά.
Όταν ετοιμαστεί, αραδιάζουμε μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα τους κεφτέδες και αφήνουμε να πάρουν μια δυο βράσεις… Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες ή με λευκό ρύζι (ψευτοπιλαφάκι το λέω εγώ)
Αν θέλουμε να τους σερβίρουμε σαν μεζεδάκι χωρίς σάλτσα, τους πλάθουμε πιο μικρούς .
Παρατηρήσεις
1) Πάντα παίρνω όταν θέλω να φτιάξω κεφτέδες ανάμεικτο μοσχαρίσιο με χοιρινό κιμά ( περίπου ¾ της ποσότητας μοσχάρι και ¼ χοιρινό). Αυτό δεν σημαίνει ότι γίνονται λιγότερο νόστιμοι με σκέτο μοσχαρίσιο. Απλώς έχω την ιδέα ότι είναι λίγο πιο αφράτοι με μοσχάρι.
2) Μπορούμε να παραλείψουμε το μαϊντανό και να βάλουμε δυόσμο ξερό ή φρέσκο. Μπορούμε και να βάλουμε κι από τα δύο ή κανένα από τα δύο.Σε πολλούς μάλιστα δεν αρέσει τηγανισμένη η πρασινάδα και προτιμούν τα ξερά μυρωδικά. Εγώ έγραψα τη συνταγή όπως την φτιάχνω εγώ, αλλά τα μυρωδικά είναι προσωπικές επιλογές.
3) Θα σας φανεί ίσως παράξενο το «τύλιγμα» με κρασί και όχι με αλεύρι. Δοκιμάστε το έστω σε λίγους την επόμενη φορά που θα φτιάξετε κεφτέδες και θα δείτε τη διαφορά.
4) Αν έχω χρονικό περιθώριο, φτιάχνω το μείγμα των κεφτέδων αρκετές ώρες πριν τους τηγανίσω. Ακόμη και αποβραδίς, και το κρατάω στο ψυγείο. Είναι καλύτεροι έτσι. Εντάξει , έχει τύχει και τους τηγανίζω και αμέσως σε βιασύνες …
5) Τους κεφτέδες μπορούμε να τους καταψύξουμε ωμούς αλλά και τηγανισμένους. Οι τηγανισμένοι ήταν από τα αγαπημένα φοιτητικά φαγάκια των παιδιών μου. Έβραζαν σάλτσα ντομάτας, έριχναν και 5-6-8 κεφτέδες μέσα, και με μακαρόνια, πατάτες ή ρυζάκι είχαν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο.
Un plat délicieux. J'aime beaucoup les boulettes.
A très bientôt
Καλημέρα, τα παιδιά μου λένε ότι τα κεφτεδάκια της γιαγιάς δεν τα έχουμε κάνει κανείς.Λες να είναι το χέρι;; Αυτό με το κρασί θα το δοκιμάσω.
Οι δικοί σου μου αρέσει που είναι καλοτηγανισμένοι, πολύ σημαντικό κι αυτό.
Καλό Σ/Κ
Και βέβαια αρέσουν τα κεφτεδάκια σε όλους, ποιός μπορεί να αντισταθεί?????
Βιτάκι μου γλυκό, ποσα απο αυτά τα υπέροχα κεφτεδάκια δικαιούμαι??? η μοσχοβολιά τους
έφτασε μέχρι τον Πειραιά !!!!!!
γεια στα χεράκια σου, την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να τα τηγανίσω χωρίς αλεύρι σύμφωνα
με τις οδηγίες σου.
φιλια πολλά πολλά πολλά και καλό σαββατοκύριακο
Το τύλιγμα στο κρασί με εντυπωσίασε, θα το δοκιμάσω να δω πως γίνονται!
Τα σαλτσάτα κεφτεδάκια είναι η μεγάλη μου αδυναμία, αλλά οι γιοι μου τα προτιμάνε "άσπρα" κι έτσι σπάνια τα απολαμβάνω.
Θυμάμαι όμως την μητέρα μου να τα κάνει πολύ συχνά σαλτσάτα.
Φιλιά!
yperoxa ta keftedakia sas!!!i simvouli gia to tiligma me krasi mou arese kai tha tin dikomaso!!!na iste kala!!!kai kalo mina sas euxome!!!
επειδη εχω πηξει στα κεικ….μερικα κεφτεδακια θα ηταν ο,τι πρεπει τωρα!!! κεφτεδακια-μπιφτεκια αλλωστε ειναι απο τα αγαπημενα μου!!!!
καλο βραδυ!!!
Ωραίοι, μοιραίοι και νόστιμοι!
Βρέχοντας τα χέρια μου σε μαυροδάφνη φτιάχνω τα σουτζουκάκια…Παρεμφερής ιδέα.
Καλό Σ/Κ Vita.
Ζ.
Καλό μήνα. Πόσο δίκιο έχεις, για τις παραλλαγές και την πατρότητα των κεφτέδων!!!!
Θα δοκιμάσω το βούτηγμα στο κρασάκι!!!
Φιλάκια
Το βρέξιμο με κρασί πρώτη φορά το βλέπω και θα το εφαρμόσω όταν τους κάνω τηγανιτούς, γιατί τώρα πια τους κάνω στο γκριλ.
Κεφτές χωρίς φρέσκο δυόσμο δεν είναι κεφτές, συγχωρήστε μου το απόλυτο.
Αγαπημένο φαγάκι – μεζεδάκι!!!
Φιλιά θαλασσένια.
Αν δει ο γιος μου το ποστ, θα με βάλει να του κάνω! Ειδικά με σάλτσα, είναι αγαπημένο και των δυο μας!
Όπως και να τα φτιάξεις, σκέτα ή σάλτσα είναι γαργαλιστικά. Εγώ απλώς αποφεύγω το τηγάνισμα και τα κάνω στο φούρνο τα τελευταία τουλάχιστον 3 χρόνια. Γίνονται εξίσου νόστιμα, αν τα συνδυάσεις δε και με ωραία μυριστικά και μπαχαρικά…κάνουν θραύση σε όλο τον "πληθυσμό" της οικίας.
το πιο πιο πιο πιο αγαπημένο μου φαγητο!!!!!!! με τελειώσες! Και ακόμα δνε έχω φάει!
Nadji Je suppose qu'ils vont faire des boulettes de viande et de la France. Ils ressemblent à la grecque?
bisous
Ξανθή έτσι λένε και τα δικά μου! Δεν αλλάζουν της γιαγιάς τους 🙂
Λίλα πραγματικά δεν ξέρω κανένα που να μην του αρέσουν…
Μαρία μου για τον Πειραιά έφτιαξα άλλα χθες γιατί έφυγε το παιδί :-). Που να σε βρει να σε φιλέψει!
Έλενα και στο σπίτι μας μισοί- μισοί είμαστε 🙂
Γι αυτό και οι δυο εκδοχές στο ίδιο post!
Βασιλική σ' ευχαριστώ για τις επισκέψεις σου. Νάσαι καλά!
Ζαμπία ναι, την έχουμε καθιερώσει στο σπίτι μας από πάντα και είναι πιο ωραίοι, κατά τη γνώμη μας βέβαια…Για το μοιραίοι δεν ξέρω 🙂
Μανουσίνα μη φοβηθείς για τη μικρή. Η αλκοόλη εξατμίζεται και μένει η γεύση.
Θαλασσένια, το ξέρω εγώ! Δεν το ξέρω; Καθένας έχει το δικό του κόλλημα με τα κεφτεδάκια 🙂
Κική φτιάξε τους για το παιδί. Είναι και αγοράκι 🙂
Πηνελόπη πότε πότε χρειάζονται και τα τηγανητά. Εμείς που χρησιμοποιόυμε ελαιόλαδο δεν χρειάζεται να τα αποφεύγουμε τελείως. Εγώ πιό πολύ για τις θερμίδες τα αποφεύγω πιά.
Royal αχ μωρέ να μην είμαστε κοντά! Ή να μη ζωντανεύουν οι οθόνες! Ειδικά μετά από τη δουλειά είναι ευλογία κάποιος να σου έχει ετοιμάσει φαγάκι…
reine μου ξέφυγες… Καλά είναι και τα κέικ αν κάποιος έχει τα δικά σου κιλά 🙂
ναι, ναι…για πόσο ακόμα;;;; ήδη από το καλοκαίρι είμαι στα +4 κιλά :))) Δεν βαριέσαι…η κρίση θέλει…φαί!!!
αν και έχει περάσει καιρός που γράψατε το post, εγώ μόλις εχθές το ανακάλυψα, θα ήθελα να μου πείτε, σε ποια φάση προσθέτουμε τις 3 κουταλιές ξύδι και ελαιόλαδο. Καθότι πρόσφατα συστημένη με τηγάνια χρειάζομαι αναλυτικές οδηγίες ακόμα..Σας ευχαριστώ
Καλώς όρισες λοιπόν! Βάζουμε σε μια λεκάνη τον κιμά και από πάνω του όλα τα υλικά με τη σειρά που τα γράφω ή με όποια σειρά θέλουμε! Το ξύδι και οι 3 κουταλιές ελαιόλαδο μπαίνουν στο μείγμα. Άλλο είναι το ελαιόλαδο για το τηγάνισμα. Μπορείς αντί να τους βουτάς στο κρασί πριν τους τηγανίσεις, να τους περάσεις από αλεύρι, δηλαδή να τους βουτάς σε λίγο αλεύρι ώστε να τους καλύπτει ένα λεπτό στρώμα και να τινάζεις το περίσσιο. Καλή επιτυχία!
Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, τους τόλμησα την ίδια ημέρα και για 1ο εγχείρημα βγήκε πολύ ικανοποιητικό, βγήκανε πολλοί και έβαλα μερικούς στην κατάψυξη, οπότε σήμερα θα φτιάξω την σάλτσα που γράφετε για να φάμε και τους υπόλοιπους. Όσον αφορά το βούτηγμα στο κρασί πριν το τηγάνισμα δεν το είχα ξανακούσει, έτσι τους έκανα και εγώ και πλέον αυτόν τον τρόπο θα χρησιμοποιώ, αξεπέραστος! Σιγά σιγά ανακαλύπτω και άλλες συνταγές σας, να 'στε καλά!!
Φοβερή η συνταγή! Το κρασι είναι που κάνει τη διαφορά και το ζύμωμα! Επίσης τα υλικά είναι λίγα κ καλά, αυτό άλλωστε μετράει στην κρητική κουζίνα! Τέλος να σας πω ότι ειχα απομεινάρια από κριθαροκουλουρες κ τα έβαλα αντί φρυγανιας κ ήταν σούπερ! Ναστε καλά!
Ευχαριστώ που δοκιμάσατε τη συνταγή και χαίρομαι που σας άρεσε. Έτσι πιστεύω κι εγώ για το κρασί. Να είστε καλά!
[…] Είναι γιατί τελευταία, αντί φρυγανιά και ψωμί στους κεφτέδες βάζω πολύ συχνά τριμμένη κριθαροκουλούρα. […]
Καλησπέρα!Αυτό το blog είναι το αγαπημένο μου!Συγχαρητήρια!
Μπορούμε να τους βάζουμε και στο φούρνο ?
Σας ευχαριστώ πολύ! Και βέβαια! Και με πατατούλες και με κριθαράκι και με διάφορα άλλα…
Ενδεικτικά: https://staging.cretangastronmy.gr/2017/01/%CE%BA%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1/
Ευχαριστώ πολύ!Καλές Αποκριες!
[…] τους αλευρώσουμε. Δείτε την παρασκευή τους στη σχετική αναλυτική ανάρτηση. […]
Πολύ ωραίοι οι κεφτέδεςσας,ψάχνω δικά σας μπιφτέκια μπορείτε να με βοηθήσετε;Ευχαριστω
Καλησπέρα Κατερίνα. Δεν έχω βάλει ακόμη τα μπιφτέκια μου. Όντως υπάρχουν κάποιες διαφορές κυρίως στις αναλογίες των υλικών αλλά αν τα κάνεις με σάλτσα και όχι στα κάρβουνα είναι καλή και αυτή η συνταγή.
[…] κεφτέδες πριν λίγες μέρες (η λέξη κεφτέδες είναι link προς τη […]
[…] κεφτέδες πριν λίγες μέρες (η λέξη κεφτέδες είναι link προς τη […]
[…] περισσέψει λίγο από το μείγμα των μπιφτεκιών ή των κεφτέδων και δεν φτάνει για φαγητό, τυλίγω 2-3 αυγά και […]
Έχω μια απορία. Αν θέλουμε να βάλουμε ψωμί αντί για φρυγανιά, πόσο περίπου χρειάζεται; Ευχαριστούμε για τις συνταγές!
Στο μισό κιλό κιμά εώ θα έβαζα 3-4 καλές φέτες ψωμί χωρίς την κόρα (μουσκεμένες σε νερό και καλά σφιγμένες). Κι εγώ ευχαριστώ Πόπη μου για την εμπιστοσύνη!