Γλυκά

Φρουί γλασέ περγαμόντο

Φρουί γλασέ περγαμόντο

 

Με τη συνταγή για τα νεράντζια της Βίκυς Κουμάντου

Φρουί γλασέ περγαμόντο

Στην ενδοχώρα της Κρήτης τα περισσότερα σπίτια που έχουν αυλή, έχουν οπωσδήποτε και κάποια ξινόδεντρα στην αυλή τους. Λεμονιές, πορτοκαλιές, κιτριές, νεραντζιές ή περγαμοντιές, στολίζουν και ομορφαίνουν τις αυλές . Κι επειδή εμείς στη γειτονιά μας ότι μας περισσεύει τις περισσότερες φορές το μοιραζόμαστε ακόμη, αυτή τη φορά το πεσκέσι ήταν περγαμόντα και λεμόνια. Κίτρινα μυρωδάτα περγαμόντα!

Φρουί γλασέ περγαμόντο

Από τότε που είδα το post της Βίκυς Κουμάντου στο tastefull ήθελα να δοκιμάσω με περγαμόντα τη συνταγή που δίνει για τα νεράντζια φρουί γλασέ, που όπως λέει τα βρήκε στην Κέρκυρα. Είχα βλέπετε προ ετών αγοράσει –πανάκριβα- ολόκληρα περγαμόντα φρουί γλασέ τα οποία κατά τον καταστηματάρχη  ήταν από την Κέρκυρα. Από τότε προσπαθούσα να επιτύχω την υφή του συγκεκριμένου γλυκίσματος που εκτός από σκέτο το χρησιμοποίησα και σε άλλα γλυκά. Είχα δοκιμάσει αρκετές μεθόδους από ξένα sites. Ο τρόπος της Βίκυς ήταν ο καλύτερος . Δεν περίμενα βέβαια τίποτα λιγότερο από μια συνταγή της Βίκυς.

Συνταγή της Βίκυς από την πρωτεύουσα λοιπόν σήμερα, κερκυρέικης προέλευσης, με μυρωδάτα περγαμόντα από την Κρήτη!

Φρουί γλασέ περγαμόντο

Οι μοναδικές αλλαγές που έκανα ήταν οι παρακάτω:

1)Άφησα τα περγαμόντα μετά που έβρασαν για ένα βράδυ σε νερό γιατί επειδή δεν έξυσα την επιφάνειά τους φοβήθηκα μήπως πικρίζουν.

2) Για 7 περγαμόντα έβαλα 3 κούπες ζάχαρη και τρείς κούπες νερό στο σιρόπι.

Η πικρίλα τους είναι απολύτως διακριτική. Σε όσους δεν αρέσει η πικρίλα, ίσως θα μπορούσαν να ξύσουν λίγο την επιφάνεια ή να αλλάξουν μια δυό φορές το νερό που θα τα βράσουν.
Φρουί γλασέ περγαμόντο
Αποτέλεσμα; Υπέροχο μυρωδάτο φρουί γλασέ περγαμόντο για να τα κέικ μου και άλλα γλυκάκια που χρειάζονται λίγο ψιλοκομμένο περγαμόντο για άρωμα.Αν φυσικά μείνουν…Βλέπετε δεν κάνουμε όλοι δίαιτα στο σπίτι μας!
Φρουί γλασέ περγαμόντο

Το σιρόπι που έμεινε έχω ήδη σκεφτεί τι θα το κάνω. Έχει την υφή ζελέ και όχι μελιού , κάτι σαν μυρωδάτος πελτές που το άδειασα γρήγορα γρήγορα σε ένα βαζάκι γιατί ήταν υπερβολικά προκλητικό για την αντοχή μου…

Φρουί γλασέ περγαμόντο

Το σίγουρο είναι ότι μάλλον θα φτιάξω και δεύτερη δόση.

 

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

 

Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Η Βαγγελιώ, δημιουργός, υπεύθυνη για το βασικό περιεχόμενο και "ψυχή" του site, είναι μαθηματικός, πτυχιούχος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ε.Α.Π. (Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό) με σεμινάρια και επιμορφώσεις στην "Κρητική Διατροφή" και καταρτισμένη στο πρόγραμμα "Γαστρονομικός Τουρισμός και Διεθνής Γαστρονομία" του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Μαγείρισσα με μεράκι και περιέργεια για τα παλιά και τα καινούρια εδέσματα, τα παλιά και τα καινούρια προϊόντα και υλικά που παράγει η Κρήτη αλλά και όλος ο κόσμος. Κυρίως και πάνω από όλα όπως λέει η ίδια, μητέρα και γιαγιά υπέροχων παιδιών και εγγονιών που ευτυχώς έχουν μάθει να εκτιμούν την καλή κουζίνα και τις σωστές πρώτες ύλες!

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο