Στην ανάρτηση για το πετιμέζι, έδωσα σαν πρώτη εφαρμογή του πολύτιμου αυτού παρασκευάσματός μου το ντρέσιγκ της σαλάτας της παραπάνω φωτογραφίας. Πήρα κάμποσα emails για τη συνταγή της σαλάτας και του ντρέσιγκ.
Ανάμεσά τους και ένα με πολύτιμες συμβουλές από τον σεφ κ. Γιάννη Αποστολάκη (σας ευχαριστώ κ.Αποστολάκη), μέλους του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, για τις χρήσεις του πετιμεζιού.
Εκτός από την παραδοσιακή κρητική κουζίνα , υπάρχει σήμερα και η δημιουργική κρητική κουζίνα που εξελίσσεται κάθε μέρα από έμπειρους σεφ όπως τον κ. Αποστολάκη. Η επαγγελματική γνώση και εμπειρία αυτών των ανθρώπων δίνει καινούργιες δημιουργίες -στο πνεύμα όμως της κρητικής δίαιτας- που βασίζονται στη χρήση ελαιόλαδου, χορταρικών και φρούτων και αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα συνηθισμένα αλλά και τα ασυνήθιστα προϊόντα της Κρήτης. Αλλά και οι σύγχρονες μαγείρισσες της Κρήτης «πειράζουν» δημιουργικά παραδοσιακές συνταγές ή επινοούν νέες, εξελίσσοντας συνεχώς την κρητική κουζίνα. Άλλωστε ό,τι δεν εξελίσσεται πεθαίνει έτσι δεν είναι;
Από το δικό μας τραπέζι δεν λείπει ποτέ η σαλάτα. Ωμή ή βραστή συνοδεύει οπωσδήποτε όλα μας τα γεύματα και πολλές φορές, ανάλογα με τα συστατικά της αποτελεί από μόνη της γεύμα. Έχω κάνει κατά καιρούς αμέτρητους συνδυασμούς λαχανικών ή/και χορταρικών στις σαλάτες μου. Άγρια ή ήμερα ή ανακατεμένα , με απλό λαδολέμονο ή λαδόξυδο, ή με λίγο πιο σύνθετα ντρέσιγκ.
Τα τελευταία χρόνια αποφεύγω εκείνα τα αρτύματα που περιέχουν πολλά λιπαρά (μαγιονέζες κλπ) στην καθημερινότητά μας και τα έχω σαν εξαιρέσεις στο τραπέζι μας. Εξάλλου οι απλές γεύσεις έχουν επιστρέψει δυναμικά στη γαστρονομία, τόσο γιατί είναι νόστιμες όσο και γιατί είναι υγιεινές.
Η περί ης ο λόγος ταπεινή αλλά πεντανόστιμη σαλάτα τώρα:
Υλικά
Φύλλα από σπανάκι πολύ τρυφερά σε ποσότητα μιας σαλατιέρας
2-3 (μόνο) φύλλα μαρουλιού
1-2 κρεμμυδάκια πράσινα
2 κουταλιές σουσάμι αναποφλοίωτο, ελαφρά καβουρντισμένο
5-6 καρύδια χοντροκοπανισμένα
Αλάτι
Για το ντρέσιγκ:
1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ λάδι εκλεκτό (όχι καλά γεμάτο)
1/3 του παραπάνω φλυτζανιού ξύδι βαλσάμικο
1 κουταλιά ξύδι κοινό
Το χυμό μιας κούπας λεμονιού
1 κουταλιά πετιμέζι ( ή και περισσότερο αν σας αρέσουν τα εντόνως γλυκόξινα)
Μια κουταλιά μουστάρδα (προαιρετικά)
Επί το έργον
Βάζουμε τα υλικά του ντρέσιγκ σε βαζάκι που κλείνει καλά και τα χτυπάμε να αποκτήσουν υφή γαλακτώματος.
Κόβουμε τα πράσινα σε μεγαλούτσικα κομμάτια σε ρηχή σαλατιέρα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι, προσθέτουμε τα καρύδια και περιχύνουμε με το ντρέσιγκ αφού το ξανακτυπήσουμε λίγο ακόμη.
Παρατηρήσεις
1) Συνήθως στις πράσινες σαλάτες βάζω μεγάλη ποικιλία χορταρικών. Σ’ αυτή όμως με το σουσάμι, μη βάλετε πολλά. Αξίζει να διακρίνεται η γεύση του.
2) Το ντρέσιγκ ταιριάζει με πολλές πράσινες σαλάτες και διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 μέρες αν περισσέψει. Όταν είναι τα το χρησιμοποιήσετε το αφήνετε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και το ξανακτυπάτε.
3)Αντί πετιμέζι μπορούμε να βάλουμε μέλι.Είναι όμως πιο συνηθισμένη η γεύση του έτσι.
4) Έχω πάντα ένα βαζάκι καβουρντισμένο σουσάμι στο ψυγείο για να μην καβουρντίζω κάθε φορά που χρειάζομαι τόσο μικρή ποσότητα.Όταν έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, μυρίζει ικανοποιητικά.
Είναι η πρώτη φορά που σ΄επισκέπτομαι και βρίσκω το blog σου πολύ ενδιαφέρον!!
Yπέροχη η σαλάτα σου…..το πετιμέζι δεν το βρίσκω εύκολα και έτσι χρησιμοποιώ το μέλι. Τα τρυφερά φύλλα σπανάκι μας αρέσουν πάρα πολύ και σε σαλάτα με φρέσκα ωμά μανιτάρια.
Νομίζω ότι θα σ΄επισκέπτομαι συχνά τώρα που σε γνώρισα!!
Καλό βράδυ
Νά'μαι κι εγώ!!!!!! Με πεθύμησες οπότε βάλε διπλή μερίδα σαλάτα γιατί εγώ ως γνωστόν ζω με σαλάτες και γλυκά!!
Σπανάκι ωμό θα έτρωγα μόνο από πολύ γνωστό κήπο, το ντρέσιγκ όμως αγαπητό πολύ για πολλές σαλάτες!!
Πολύ καλή η ιδέα του dressing, και εφαρμόσιμη απο οτι βλέπω σε ολες τις πράσινες σαλάτες.Οσο για το σπανάκι, οταν πετύχης τρυφερά φυλλαράκια
κάνει καταπληκτική σαλάτα. Εγώ που ειμαι και ολίγον του λιπαρού, θα εβαζα και λίγο ξεροψημένο μπέικον μέσα, αλλά και χωρίς αυτό ειμαι σίγουρη για την νοστιμιά της σαλάτας σου!!
anthivolon Καλώς ήλθες. Χαίρομαι που σ' αρέσει εδώ. Κι εγώ απολαμβάνω το δικό σου blog .Θα χαρώ πολύ να έρχεσαι συχνά.
Λίλα μου φαίνεται την ίδια δίαιτα ακολουθούμε 🙂
Σε λίγο στρώνω τραπέζι.Έλα…
Ξανθή με προβληματίζει το σχόλιό σου.Αν εννοείς λόγω φυτοφαρμάκων που είναι πάρα πολλά στα φυλλώδη λαχανικά, δεν τα γλυτώνουμε με το βράσιμο.Άν εννοείς σαλμονέλα, ισχύει το ίδιο και για το μαρούλι.Τα βάζω πάντα κανένα τεταρτάκι σε ξυδόνερο.Υπάρχει κάποια άλλη αιτία;
Ριρή δεν έχεις άδικο με το μπέικον αλλά προτιμώ τα ωφέλιμα λιπαρά του σισαμιού και του λαδιού στα καθημερινά μου πιάτα και αφήνω τα κορεσμένα για ειδικές περιπτώσεις 🙂
Καταπληκτική σαλάτα…το πετυμέζι κάνει την διαφορα!
Φιλια πολλά !!!
Καλή εβδομάδα!!!
Πολύ ωραία σαλάτα!!!!!
Πολλά φιλια
Καλή εβδομάδα
Πω-πω Vita μου από τις σαλάτες που μου αρέσουν και το πετιμέζι σίγουρα θα δίνει έναν διαφορετικό τόνο, όπως άλλωστε και το μέλι και τα καρυδάκια.
Γιατί το είπε αυτό η Ξανθή για το σπανάκι; και εγώ το τρώω συχνά ωμό….. Θα φαγωθεί η σαλατίτσα σου όλη!!!! Περιμένω και άλλες συνταγούλες με πετιμέζι, μην το πιω όλο σαν "φάρμακο", λέμε τώρα!!
Κι εμένα μ αρέσει το σπανάκι σε σαλάτα!γενικά όλες οι πρασινάδες!Το πετιμέζι δεν το έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα (θα έβαζα και χυμό από ρόδι) αλλά θα μου άρεσε όπως λες η γλυκόξινη γεύση που δίνει!
10 με τόνο στη σαλάτα λοιπόν!
Για να μην προβληματίζεστε εγώ το σπανάκι το κάνω μόνο σπανακόρυζο κι όταν είναι καλής ποιότητας.
Επειδή στην Αθήνα τις περισσότερες φορές είναι τεραστίων διαστάσεων ή πολύ άνοστο δεν θα το έτρωγα ωμό.
Έχω βέβαια κάποιους γνωστούς που έχουν καλό σπανάκι τρυφερό με μικρά φύλλα και χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ.
Ακόμη και στις χορτόπιτες που φτιάχνω πάρα πολύ συχνά προτιμώ διάφορα χορταρικά όταν το σπανάκι δεν είναι καλό.
Την έχω πατήσει αρκετές φορές να κάνω αρκετό κόπο χωρίς το επιθυμιτό αποτέλεσμα.
Σας έχει τύχει να αγοράσετε σπανάκι και μετά 3-4 ώρες να το πετάξετε γιατί είχε σχεδόν σαπίσει;;
Αυτά βέβαια είναι προσωπικές μου εμπειρίες και δεν θέλω να επηρεάσω κανέναν.
Πολύ ενδιαφέρον blog, πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι επισκέφτηκα το νησί σου και λάτρεψα την κουζίνα του!!! Χαίρομαι λοιπόν που το δαχτυλίδι μου θα ταξιδέψει μέχρι την όμορφη Κρήτη, μια που σκοπεύει να γίνει ο αγαπημένος μου προορισμός!!!
eva, πράγματι το πετιμέζι κάνει τη διαφορά σ' αυτή τη σαλάτα αλλά και το σουσάμι δίνει ιδιαίτερη γεύση στα πράσινα
Αστέρι ευχαριστώ πολύ.Καλή βδομάδα σε όλους μας
Πηνελόπη ναι ναι.Οι περισσότεροι ξηροί καρποί μ' αρέσουν στις σαλάτες που περιέχουν ξύδι.Και ασπρισμένο αμύγδαλο και κουκουνάρι και καρύδι
Μανουσίνα ευτυχώς η Ξανθή μας εξηγεί παρακάτω τους ενδοιασμούς της.Το πετιμέζι έχει πολλές χρήσεις.Ντρέσιγκ, μουστοκούλουρα, πετιμεζόπιτα , σαν σιρόπι σε πίτες πχ τα μελεβυζιώτικα μυζηθροπιτάκια και άλλες.
Αθηνά δοκίμασέ το.Ο κ.Αποστολάκης μάλιστα μου είπε ότι αν προσθέσω λίγο ξύδι σε πετιμέζι κάνω το "δικό μου" βαλσάμικο.
Ξανθή ησύχασα.Γιατί εγώ βρίσκω πολύ καλό σπανάκι στην αγορά μας.Έχεις δίκιο πάντως.Αν το πουλάνε βρεγμένο σαπίζει από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.Αυτό που παίρνω τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας και μετά σε νάυλον σακουλίτσα μου έχει κρατήσει και εβδομάδα στο ψυγείο!
olivetreegirl Ευχαριστώ πολύ!Χαίρομαι ιδιαίτερα που ήμουν η τυχερή γιατί μου άρεσε ιδιαίτερα αυτό το δακτυλίδι.Να είσαι καλά!
olivetreegirl
Από τη χαρά μου δεν σε καλωσόρισα στο προηγούμενο σχόλιο.Καλώς ήρθες καλή μου.Χαίρομαι που σου άρεσε η κουζίνα μας.Δεν πάει βέβαια πίσω και η δική σας 🙂
Καλησπέρα, νομίζω βρήκα την τέλεια σαλάτα για αύριο που έχω καλεσμένους!
Μόνο μια διευκρίνηση – όταν λες χυμό μιας κούπας λεμονιού τι εννοείς? Μισό λεμόνι ή κούπα φλιτζάνι?
Και πειράζει αν δε βάλω σουσάμι? Γιατί δεν έχω ιδέα πού να το βρω …
Σ'ευχαριστώ!!