Τα υπαίθρια λαχανικά είναι άφθονα επιτέλους. Επιτέλους έχουν γεύση τα κολοκύθια, τα αγγουράκια, οι μελιτζάνες, οι μπάμιες και τα φασολάκια. Το «κάθε πράμα στον καιρό του» διασφαλίζει πιο υγιεινά τρόφιμα, με λιγότερα φυτοφάρμακα, πιο νόστιμα, και πιο οικονομικά. Η εποχικότητα των υλικών είναι βασική αρχή για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής.
Τα κολοκύθια, αν και υποτιμημένα, είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά του καλοκαιριού. Μπορούν να δώσουν δεκάδες διαφορετικά πιάτα ,από πολύ ελαφριά ως πικάντικα, και συνδυάζονται με πάρα πολλά υλικά και μυρωδικά παρόλο που η γνωστή φράση τα θέλει μόνο με τη ρίγανη! Βραστά, τηγανητά, κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθομπούρεκο, κολοκυθόπιτες, με κρέας, με χοχλιούς, τουρλού, μουσακάς, σφουγγάτο, γεμιστά … Σε μισό λεπτό , χωρίς προσπάθεια, μου ήρθαν στο μυαλό έντεκα «κολοκυθένια» φαγάκια.Και είναι μόνο από τη γκάμα των παραδοσιακών…
Το πρώτο κολοκυθο-φαγητό που έφτιαξα φέτος (τα βραστά τα θεωρώ σαλάτα…) είναι τα γεμιστά κολοκυθάκια με (ή χωρίς) σάλτσα αυγολέμονο. Ο μοναδικός κόπος αυτού του φαγητού είναι το άδειασμα των κολοκυθιών. Αν όμως έχουμε το κατάλληλο εργαλείο και πάρουμε και το “κολάι” κι αυτό γίνεται πολύ γρήγορα…
Υλικά
10 κολοκύθια μέτρια (ή λιγότερα μεγάλα που τα κόβουμε στα δύο)
300 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κούπα άνηθο
2 κουταλιές αβάρσαμο (δυόσμο) ψιλοκομμένο
½ κούπα ρύζι (καρολίνα ή νυχάκι)
¾ – 1 κούπα λάδι (το μισό στο μίγμα της γέμισης, το μισό στο ταψί)
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα αυγολέμονο:
1-2 αυγά
3 κουταλάκια κορν φλάουρ (μπορούμε να βάλουμε και 2 αν τη θέλουμε πιο ρευστή)
Το χυμό δύο λεμονιών
Επί το έργον
Επί το έργον:
Πλένουμε τα κολοκυθάκια .Όσα είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στα δύο. Από τη μια μεριά κόβουμε μια μικρή φετούλα για σκέπασμα και τα ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς να τα τρυπήσουμε. Τα κρητικά κολοκυθάκια, ακόμη και μεγάλου μεγέθους, είναι πολύ τρυφερά και δεν χρειάζεται να ξύσουμε τη φλούδα τους.
Κρατάμε το υλικό που βγάζουμε από το εσωτερικό τους. Αναμειγνύουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα τα πράσινα, τριμμένο στον τρίφτη της ντομάτας το ξερό). Προσθέτουμε τον μαϊντανό τον άνηθο και το δυόσμο, το μισό λάδι , 1 κούπα από την «ψίχα» των κολοκυθιών κομμένη σε μικρά καρεδάκια , το αλατοπίπερο . Ζυμώνουμε καλά το μείγμα να αναμειχθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις…
Γεμίζουμε τα κολοκύθια και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι κατάλληλου μεγέθους. Προσθέτουμε 1,5 κούπα νερό και το υπόλοιπο λάδι , σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο . Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στην πρώτη σχάρα από το κάτω επίπεδο του φούρνου, για μια ώρα περίπου.
Τα ξεσκεπάζουμε, αδειάζουμε προσεκτικά το ζουμί του ταψιού σε ένα μπολ και τα ξαναβάζουμε ξεσκέπαστα στο φούρνο για μισή ώρα περίπου ακόμη.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα αυγολέμονο:
Μετράμε το ζωμό που πήραμε από το ταψί και συμπληρώνουμε με νερό ώστε να έχουμε 2 κούπες . Το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει.Πιθανόν να χρειάζεται λίγο αλατάκι. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισή κούπα κρύο νερό , και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Μόλις αρχίσει να πήζει , αποσύρουμε από τη μάτι την κατσαρόλα για να μην πιάσει. Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο λίγο. Προσθέτουμε λίγο από το καυτό μείγμα στο μείγμα των αυγών χτυπώντας τα .Αδειάζουμε τα αυγά στην κατσαρόλα, και την ξαναβάζουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας.
Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια , βάζοντας σε κάθε πιάτο όση σάλτσα θέλουμε. Την υπόλοιπη την βάζουμε σε μπολ για όποιον θέλει να συμπληρώσει.
Παρατηρήσεις
1) Τα κολοκυθάκια βγάζουν πολύ ζουμί και δεν χρειάζεται παραπάνω νερό. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να είναι λίγο να συμπληρώσουμε και ενδιάμεσα λίγο, κατά προτίμηση ζεστό για να μη σταματήσει ο βρασμός.
2) Αν ο ζωμός από το ταψί είναι πολύ λίγος και συμπληρώσουμε αρκετό νερό, μπορούμε για να νοστιμίσει να χρησιμοποιήσουμε κύβο λαχανικών κατά προτίμηση βιολογικό.
3) Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε αυγολέμονο (είναι πολύ νόστιμα και σκέτα) θα βάλουμε λιγότερο νερό στο (μισή κούπα) και αν χρειαστεί θα προσθέσουμε κι άλλο.
4) Δεν πετάμε την υπόλοιπη «ψίχα» των κολοκυθιών. Έπεται συνταγή…
Άριστη ιδέα ο φούρνος για τα αγαπημένα κολοκυθάκια.
Μέχρι τώρα τα φτάχναμε βραστά!
Θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία!!
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!
Πολύ τα συμπαθώ τα κολοκυθάκια! Ελαφριά, νόστιμα και επιδέχονται παραλλαγές! Αγαπημένο φαγητό αυτό που προτείνεις και η σάλτσα αυγολέμονο φαίνεται πολύ λαχταριστή!
Αγαπημένο φαγάκι που το κάνω συνήθως στην κατσαρόλα!
Η ιδέα του φούρνου μου άρεσε, πολύ πιο βολική!
Φιλιά, καλό βράδυ!
auto einai faghto!
Όπως φάνηκε πρόσφατα, είναι από τα αγαπημένα φαγάκια όλης της οικογένειας!
Και ναι, την ψίχα δεν την πετάμε. Την αξιοποιούμε.
Για να δω τι καλό μας έφτιαξες εσύ Βαγγελιώ μου, μιας κι' εγώ τα έγραψα τα δικά μου.
Πολλές καλημέρες.
Αυτά τα μεγάλα γεμιστά κολοκυθάκια.
Πιστεύετε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες είχα την γεμιστά λαχανικά, μια συνταγή από το νησί της Ιθάκης.
Έχει καλέσει Γεμιστές all'orfanella Λαχανικά γιατί χωρίς κρέας.
Καλή ως παραδοσιακό αγκαλιά μας σύντομα.
Στο φούρνο τα φτιάχνω και εγώ και γίνονται τέλεια!!!
Φιλάκια
Δύσπιστε είναι πολύ νοστιμότερα στο φούρνο απ' ότι στην κατσαρόλα. Περιμένω εντυπώσεις αν τα φτιάξεις…
Ερμιόνη καλώς όρισες!Πραγματικά αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό πολυμορφικό θα λέγαμε…:-)
Έλενα όσες φορές το έχω φτιάξει στην κατσαρόλα κάνω το κλασικό αυγολέμονο. Στο φούρνο είναι πολύ νόστιμα και χωρίς σάλτσα…
sandemetriobologna ευχαριστώ!
Πηνελόπη μου υπέροχη η κολοκυθόπιτά σου! Πολύ σύντομα θα δεις και τη δική μου 🙂
Annamaria τα φτιάχνουμε σε όλη την Ελλάδα τα γεμιστά λαχανικά με μικρές παραλλαγές. Και ορφανά ,και με κιμά, και με ρύζι και με σιτάρι σπασμένο και και και…
Μανουσίνα και μεις προτιμούμε του φούρνου από της κατσαρόλας.Περιμένω την εκδοχή σου.
ενα κλασικο φαγακι της πεθερας μου, που μας στελνει παντα οταν το φτιαχνει!το λατρευω!
Απο τα αγαπημένα Φαγητά της οικογένειας.Μου αρέσει που τα έφτιαξες στο φούρνο. Και σκεπασμένα, θα γίνονται λουκούμι
Φιλιά
Και εγώ στην κατσαρόλα τα έκανα μέχρι τώρα και συνήθως τα άφηνα σκέτα για να μην βαραίνει το φαγάκι μας, με το αυγολέμονο βέβαια απογειώνονται! Καλή ιδέα ο φούρνος, θα νοστιμίζουν πιο πολύ έτσι, θα το κάνω!
Εφη
Ειρήνη έχεις δίκιο. Είναι από τα μαμαδίστικα φαγάκια 🙂
Νίκη το σκέπασμα δεν τα αφήνει να στεγνώσουν και το ξεσκέπασμα δεν τα αφήνει νερουλά. Η ισορροπία που εξασφαλίζει τη νοστιμιά 🙂
Έφη δοκίμασέ τα.Ειδικά χωρίς αυγολέμονο είναι πολύ καλύτερα στο φούρνο.
They look wonderful!
Pam you will like this greek recipe.
Thank you!
Με κιμά ή με ρύζι, τα λατρευω κι ας μην τα φτιάχνω κλαψ…
Αχ Κική μου! Πόσες φορές έχω λαχταρήσει κάποιο φαγητό που δεν αρέσει στους υπόλοιπους και βαριέμαι να το φτιάξω μόνο για μένα!
αυτά θα τα φτιαξω το σ/κ!απο κολοκυθια μπολικα και στρογγυλα :)))
ΤΟ τέλειο φαγητό!
Φιλιά
Καλή εβδομάδα
Αστεράκι και για μένα είναι από τα καλύτερα κυριακάτικα!
Και λοιπόν κλπ. Με τα στρογγυλά είναι πιο εμφανίσημα!
Je fais les courgettes farcies mais pas avec cette sauce.
Je note ta version. Elle me plait beaucoup.
A bientôt
ξεχασες να βαλεις το ρυζι στο ζυμωμα !!!!
ΠΑΩ ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ ..
Το ρυζάκι γιατί δεν μαλακωνει εύκολα? 2 ωρίτσες κ είναι al dente!!
Ξεχασα να σας πω, το εσωτερικό του κολοκυθιου που εμεινε το έφτιαξα ομελέτα με ντοματα και φέτα. Τελεια!! Αυτα τα φαγητα θυμίζουν την Κρήτη στα παιδιά μου!!
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι που σας "φέρνω" για λίγο στην Κρήτη!
4) Δεν πετάμε την υπόλοιπη «ψίχα» των κολοκυθιών. Έπεται συνταγή…αλλα δεν την βρισκω….
Έχετε δίκιο! Είναι αυτή εδώ: http://staging.cretangastronmy.gr/2011/06/%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%85%CE%B8%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%AD%CE%B9%CE%BA-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CF%8D%CE%B8-2/
[…] μεγαλούτσικα κολοκυθάκια για τα αγαπημένα μας γεμιστά κολοκύθια με κιμά και σάλτσα αυγολέμονο και το εσωτερικό τους το χρησιμοποίησα για τη γέμιση […]
Φανταστικό φαγητό!
Ευχαριστώ πολύ!
Δεν μπορώ να καταλάβω το ρύζι τι
το θέλετε η γέμιση είναι πολλή και περισσεύει η ίδια συνταγή χωρίς ρύζι γίνεται πιο νόστιμη δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε !
Υποθέτετε ότι δεν τα έχω φτιάξει χωρίς ρύζι; Τα έχω φτιάξει και χωρίς ρύζι αλλά κάτι τους έλειπε. Εξάλλου μισή κούπα σε 10 κολοκύθια, χάνεται, είναι απλά για να μη γίνει πολύ στεγνός ο κιμάς. Σ’ εμάς αρέσουν περισσότερο με ρύζι γι αυτό και τα προτείνουμε έτσι! Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!
Τέλεια συνταγή. Έψαξα όλα τα βιβλία συνταγών που είχα. Κατέληξα στη δική σας και η επιλογή με δικαίωσε! Πάρα πολύ νόστιμα και πολύ εύκολη η διαδικασία! Ευχαριστώ.
Ευχαριστώ πολύ! Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε!
Αν δοκιμάσετε αυτή τη ποσότητα γέμισης θα δείτε ότι γεμίζετε 20 και όχι 10 κολοκυθάκια άρα κάτι δεν πάει καλά δοκιμάστε την ίδια συνταγή χωρίς ρύζι θα γίνουν τέλεια .
Η συνταγή έχει γίνει πάαααρα πολλές φορές. Μάλλον θέλαν περισσότερο άδειασμα τα κολοκυθάκια, ή να είναι λίγο μεγαλύτερα. Να προσθέσω ότι το ρύζι μελώνει και δένει τη γέμιση. Το θεωρώ μάλλον αναγκαίο. Ευχαριστώ που τη δοκιμάσατε.