Διατροφή & υγεία

Τα οφέλη του να τρώμε παρέα με τα παιδιά μας

Τα οφέλη του να τρώμε παρέα με τα παιδιά μας

Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά από τους γονείς τους. Έχουν την τάση να παίρνουν τις συνήθειες των γονιών τους, όπως και μακροπρόθεσμα τείνουν να αντιγράφουν τις διατροφικές τους επιλογές. Επίσης, μαθαίνουν πολλά για το πώς θα πρέπει να τρώνε, παρατηρώντας τους αν τρώνε όλοι μαζί στο τραπέζι ή τρώνε βιαστικά, στο αυτοκίνητο ή μπροστά από την τηλεόραση. Επίσης αν παράλληλα απαντάνε στα τηλέφωνα τους ή ελέγχουν τα social media κατά τη διάρκεια του δείπνου. Γενικά υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε σε τακτική βάση μαζί με τους γονείς τους στην πραγματικότητα παραμένουν πιο υγιή και πιο κοντά στο φυσιολογικό βάρος.

Οι διατροφικές συμπεριφορές των γονιών, διδάσκουν στα παιδιά τους περισσότερα από το απλά ποιά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά για το σώμα τους. Όταν κάθονται μαζί για να μοιραστούν ένα γεύμα, τα παιδιά μαθαίνουν πολύτιμες δεξιότητες επικοινωνίας. Όπως το πώς να ακούνε άλλους ανθρώπους και το να μοιράζονται τις ιδέες τους με αποτελεσματικό τρόπο. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, τα γεύματα ήταν και ένας σημαντικός τρόπος ώστε οι οικογένειες να περάσουν παραδόσεις και ιστορίες από τη μια γενιά στην επόμενη.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, το οικογενειακό τραπέζι μπορεί να είναι ένα ασφαλές μέρος για να μιλήσουν για οτιδήποτε τους ανησυχεί και να πάρουν συμβουλές από τους ανθρώπους που
εμπιστεύονται περισσότερο. Εκτός από όλα αυτά, η ώρα του φαγητού μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική.

Αν θέλετε μερικές σπουδαίες συμβουλές για το πώς να κάνετε την ώρα του γεύματος ιδιαίτερη, μπορείτε να υιοθετήσετε μία οι περισσότερες από τις παρακάτω συμβουλές:
Προσπαθήστε να έχετε έτοιμα και στο τραπέζι, όλα όσα χρειάζεστε κατά το ξεκίνημα του γεύματος, σας έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σηκωθεί κανείς.

Για τις πρώτες ημέρες, δοκιμάστε να σκεφτείτε μια δραστηριότητα, όπως ένα παιχνίδι ή μια ερώτηση για να αρχίσει η συζήτηση. Στη συνέχεια, ας έχετε έτοιμη μια ιστορία για τη δική σας
μέρα. Πείτε τους κάτι που συνέβη σε σας και το πώς αντιδράσατε και ίσως να τους ρωτήσετε τι νομίζουν ότι θα έπρεπε να είχατε κάνει. Αυτό τους κάνει να μπορούν να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες στο τραπέζι, αν ποτέ θελήσουν.

Τέλος, αν έχετε αρκετό φαγητό να μοιραστείτε, δοκιμάστε να καλέσετε κάποιους φίλους για φαγητό. Έχοντας φίλους κάθε ηλικίας στο τραπέζι, βοηθά να γίνει το δείπνο διασκεδαστικό και
μπορεί να διδάξει στα παιδιά σας ότι τα γεύματα είναι μια καλή στιγμή για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το καλό φαγητό και την καλή παρέα.

Μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό για μερικές οικογένειες να κάθονται για φαγητό μαζί κάθε μέρα, αλλά σε γενικές γραμμές, όσο πιο συχνά μπορούμε να καθίσουμε με τα παιδιά μας για να φάμε, τόσο καλύτερο θα είναι για την υγεία τους.

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι τα παιδιά που τρώνε τακτικά με τις οικογένειές τους τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο και έχουν καλύτερη υγεία από ότι εκείνα που δεν το κάνουν. Και φυσικά υπάρχουν πολλοί τρόποι για εμάς να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, επίσης το να τρώμε όλοι μαζί μπορεί να προστατεύσει την υγεία όλης της οικογένειας και να προσθέσει μεγάλη αξία στη ζωή μας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο