Οινικός περίπλους

Κρητικές ποικιλίες: #5 Θραψαθήρι

Κρητικές ποικιλίες: #5 Θραψαθήρι

Ποικιλία που καλλιεργείται σε όλη την Κρήτη και συμμετέχει στους λευκούς οίνους ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ μαζί με τη Βηλάνα. Ενώ το όνομα Θραψαθήρι, υποδηλώνει ένα θραψερό, πολύ παραγωγικό αθήρι, ο γενετικός έλεγχος DNA απέδειξε ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ τους.

Το σταφύλι του είναι συνήθως πολύ μεγάλο, πυκνόραγο και με ιδιαίτερο κωνικό σχήμα. Η ρόγα του στρογγυλή, έχει μεγάλο μέγεθος και κιτρινοπράσινο χρώμα. Από τα πιο ευαίσθητα σταφύλια του κρητικού αμπελώνα.

Κρητικές ποικιλίες: #5 Θραψαθήρι

Το Θραψαθήρι δίνει ξηρά κρασιά μέτριας οξύτητας και αρωματικής έντασης, με απαλό χρώμα και φρουτώδη αρώματα, κυρίως ροδάκινου, πράσινου μήλου, αχλαδιού, πεπονιού αλλά και τροπικών φρούτων, ανάνα, μάνγκο, ενώ συνδυάζεται αρκετά καλά σε χαρμάνι με τις περισσότερες άλλες λευκές ποικιλίες. Ωριμάζει σε βαρέλι, κάτι που του δίνει όγκο και υφή.

Καταναλώνονται φρέσκα ή μπορούν να παλαιώσουν για 3-4 χρόνια. Όπως συμβαίνει κάθε φορά, θα κλείσουμε με 3 κρασιά των κρητικών οινοποιείων από Θραψαθήρι:

 

1. Γερτό, Θραψαθήρι, Μονή Τοπλού.

Κρητικές ποικιλίες: #5 Θραψαθήρι

Από την Μονή Τοπλού επιλέξαμε το Γερτό, Θραψαθήρι 100%. Η ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος του ανατολικότερου άκρου της Κρήτης, όπου τα δέντρα γέρνουν υπακούοντας στη βορειοδυτική φορά του ανέμου και την έντονη ξηρασία, προσδίδει έναν άγριο και συνάμα εξωτικό χαρακτήρα στο ΓΕΡΤΟ. Βιολογικής γεωργίας, κλασική λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Χρώμα χρυσοκίτρινο με αρώματα πεπονιού, πράσινου μήλου και αχλαδιού. Γεμάτο όγκο ,ισορροπημένη οξύτητα και μέτρια επίγευση.

Συνδυάστε το με ζεστή σαλάτα μπρόκολου.

 

2. Θραψαθήρι Ocean, Ιδαία Οινοποιητική

Κρητικές ποικιλίες: #5 Θραψαθήρι

Από την Ιδαία Οινοποιητική επιλέξαμε το Θραψαθήρι Ocean. Κρυοεκχύλιση και κλασική λευκή οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Κιτρινοπράσινο, κρυστάλλινο χρώμα, φρέσκο, πολύπλοκο, αρωματικό χαρακτήρα φρούτων με κυρίαρχο το πράσινο μήλο και το αχλάδι αλλά και νότες από γκρέιπφρουτ, εξαιρετική γευστική ισορροπία με μακρά ζωηρή επίγευση.

Συνδυάστε το με σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο.

 

3. Θραψαθήρι Αρμί, Οινοποιείο Λυραράκη

Κρητικές ποικιλίες: #5 Θραψαθήρι

Από το οινοποιείο Λυραράκη επιλέξαμε Θραψαθήρι Αρμί. Προζυμωτική εκχύλιση και ζύμωση σε βαρέλια από αμερικάνικη και γαλλική δρυς, 2-3 ετών. Παραμονή με τις οινολάσπες για 3 μήνες. Χρώμα κίτρινο με αρώματα από μήλο, αχλάδι με νότες από βανίλια. Γεμάτο και τραγανό στο στόμα, δροσερή οξύτητα με πικάντικη και φρουτώδη επίγευση.

Συνδυάστε το με κουνέλι λεμονάτο.

 

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί διαφήμιση και έχει αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Μανώλης Παπαδακάκης

Ο Μανώλης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, είναι αμπελουργός και κάτοχος πιστοποίησης WSET στην γευσιγνωσία οίνου. Είναι λάτρης του κρητικού κρασιού ενώ μέσω του λογαριασμού του @winetravellergr στο instagram, προωθεί το επώνυμο ελληνικό κρασί σε όλο τον κόσμο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο