Διατροφή & υγεία

Λίγα λόγια για τις φυτικές ίνες

Λίγα λόγια για τις φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες, βρίσκονται αποκλειστικά σε τρόφιμα που προέρχονται από φυτά και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.

Αντίθετα με άλλα συστατικά που λαμβάνουμε από τις τροφές, όπως τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες δεν πέπτονται από το γαστρεντερικό σύστημα και μεταφέρονται ανέπαφες στο παχύ έντερο.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, καθώς και από τυχόν πεπτικές ή εντερικές ενοχλήσεις που τυχόν παρουσιαστούν.

Σε γενικές γραμμές τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται λιγότερες φυτικές ίνες από τους ενήλικες.

Τα κυριότερα οφέλη που μπορούμε να προσκομίσουμε για την υγεία από την επαρκή πρόσληψη των φυτικών ινών είναι:

Μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθειας και καρκίνο του παχέος εντέρου.

  • Χαμηλότερη <<κακή>> LDL χοληστερόλη.
  • Πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Καλύτερο έλεγχο της όρεξης και του σωματικού βάρους.

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών διότι μπορεί να οδηγήσει συχνά σε παρενέργειες όπως το φούσκωμα, τα αέρια και η δυσκοιλιότητα.

Το τι θεωρείτε υπερβολική κατανάλωση για τον καθένα είναι τελείως ξεχωριστό και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Οι δίαιτες-διατροφές που μπορούν να σας προσφέρουν την μέγιστη πρόσληψη φυτικών ινών είναι του Μεσογειακού τύπου και του Χορτοφαγικού τύπου διότι και οι δύο περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία λαχανικών, φρούτων και δημητριακών που παρέχουν σημαντική ποσότητα των συγκεκριμένων ουσιών με αποτέλεσμα να σας βοηθήσουν να καλύψετε στο έπακρον τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σας.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο