Διατροφή & υγεία

Οι βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής: Μέρος Α’

Οι βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής: Μέρος Α’

Οι υδατάνθρακες στην διατροφή!

Αν καταναλώνετε λιγότερα λίπη από τις τροφές που επιλέγετε, το πιθανότερο είναι να τρώτε κάτι άλλο για να αναπληρώνετε το κενό. Αυτό το κάτι άλλο μάλλον είναι οι υδατάνθρακες οι οποίοι είναι η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί. Ο εγκέφαλος, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειας.

Βασικές πηγές υδατανθράκων είναι οι σπόροι, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι μόνες ζωικές τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες.
Η συνιστώμενη ποσότητα που προτείνεται από το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής ως προς την κατανάλωση των υδατανθράκων είναι να καλύπτει το 55-60% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.

Όμως ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή τους, διότι η αφομοίωση τους από τον οργανισμό εξαρτάται από πολλούς γενετικούς αλλά και ορμονικούς παράγοντες με αποτέλεσμα στην ίδια ποσότητα να δίνουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.

Κατά καιρούς, έχουν κυκλοφορήσει δίαιτες με χαμηλό αριθμό υδατανθράκων και υψηλό αριθμό πρωτεϊνών-δίαιτες που υπάρχουν χρόνια με τη μία ή την άλλη μορφή αλλά δεν υποστηρίζονται ποτέ από έρευνες. Σύμφωνα με αυτές τις δίαιτες, μπορείτε να το τρώτε όσο κρέας και τυρί θέλετε και να χάνετε βάρος.

Αυτές οι δίαιτες δίνουν αρνητική χροιά στους υδατάνθρακες καθώς λέγεται ότι συμβάλλουν στην παχυσαρκία διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης που αυξάνει το λίπος του σώματος.
Πράγματι οι υδατάνθρακες διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης αμέσως μόλις καταναλωθούν, αλλά αυτό συμβαίνει σαν φυσική συνέπεια έτσι ώστε να απορροφώνται από τα κύτταρα του οργανισμού.

Πρέπει να τονισθεί, ότι τα άτομα σε φυσιολογικές συνθήκες και χωρίς συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή δεν παχαίνουν από την κατανάλωση υδατανθράκων αλλά από την ποσότητα των συγκεκριμένων τροφών.

Με άλλα λόγια αυτό που μετράει περισσότερο είναι το μέγεθος των μερίδων και η φυσική δραστηριότητα παρά η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων που όπως και να έχει είναι βασική και φυσιολογική ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να μπορέσει να λειτουργεί φυσιολογικά.

Βρείτε μας: 

Facebook

Instagram

Youtube

Pinterest

Γιώργος Αντάσουρας

Ο Γιώργος έχει γεννηθεί στα Χανιά όπου και κατοικεί με τη σύζυγο και τα 2 παιδιά του. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Έχοντας αποκτήσει πολύπλευρη εργασιακή εμπειρία, από το 2010 έως και σήμερα λειτουργεί την δική του ανεξάρτητη Διαιτολογική Μονάδα με έδρα τα Χανιά εισάγοντας ένα νέο τρόπο διατροφής αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας με ειδικό τμήμα Συμβουλευτικής αλλά και με εξειδικευμένο εξοπλισμό καταπολεμώντας το τοπικό λίπος. Το πελατολόγιο του καλύπτει όλη τη γκάμα ασθενειών και παθήσεων, που συσχετίζονται με τη διατροφή, την παιδική διατροφή, καθώς και τις ομάδες (π.χ. εγκύους, αθλητές) που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Σχετικές συνταγές

Διάφορες συνταγές

Μετάβαση στο περιεχόμενο